BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2002, Cilt: 11 Sayı: 11, 17 - 32, 01.01.2002

Öz

In last years with various works done to synthesis psychological learning theories with episthemology. In addition to these studies many tools to investigate the changes in the informatics field. The most important one of these is the concept map (Novak and Gowin, 1984). These developed concept map were accepted by many teachers all around the world and the teachers adopted them into their topics to make children comprehend the concepts. By way of investigating the concept map built by students. It can be determined their information and structural complexities which they built in their memories. Concept map is a tool to help to build the information again and to help to investigate the structural changes.Ruiz, Prima and Shavelson(1996) declared that much more work should be done dealing with the usage of the concept map. In this study concept map should be used in the class environment practically as a tool of evaluating and educating. The purpose of this study is to reveal how the teachers can use the concept map to understood how the students restructure the knowledge in their memories. To achieve this goal the concepts of cell and protein were chosen and during a whole season students were got to make 4 different concept maps and then students’ development was investigated on these concepts, 80 students taking Biology I lesson in the Atatürk Education Faculty Primary Education department, Science Education section constitute the sample group of the investigation. At the end of the study, it is viewed that students’ knowledge can be evaluated much more clearly by concept map with regard to other measurement tools.

KAVRAM HARİTALARININ DEĞERLENDİRME ARACI OLARAK KULLANILMASI İLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2002, Cilt: 11 Sayı: 11, 17 - 32, 01.01.2002

Öz

Son yıllarda çeşitli çalışmalar ile psikolojik öğrenme teorileri ve epistemolojinin teorik olarak sentezlenmesi çalışmalarına ek olarak, bilişsel yapıdaki değişmeleri incelemeye yarayan pek çok araç geliştirilmiştir. Bunlardan en önemlisi kavram haritalarıdır (Novak & Gowin, 1984). Geliştirilen bu kavram haritaları dünyadaki bir çok öğretmen tarafından benimsenmiş ve öğrencilerin kavramları kavrayabilmeleri için kendi konularına adapte etmişlerdir. Öğrencilerin oluşturdukları kavram haritaları incelenerek onların bilgileri ve zihinlerinde oluşturdukları yapısal karmaşıklık tespit edilebilmektedir. Kavram haritaları bilginin yeniden yapılandırılmasını sağlayan ve kavramsal değişimlerin araştırılmasına yardım eden araçlardır. Ruiz, Prima ve Shavelson(1996) kavram haritalarının kullanımı ile ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğini açıklamışlardır. Bu çalışmalarla kavram haritalarının sınıf ortamında öğretim ve değerlendirme aracı olarak kullanımını pratik hale getirilmesi sağlanmalıdır. Bu çalışmanın amacı; öğretmenlerin öğrencilerin zihinlerinde bilgiyi nasıl yapılandırdıklarını öğrenmelerinde kavram haritalarından nasıl yararlanabileceklerini ortaya çıkarmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için hücre ve protein kavramları seçilmiş ve bir dönem boyunca öğrencilere dört ayrı kavram haritası yaptırılarak, öğrencilerin bu kavramlardaki gelişimleri izlenmiştir. Kavram haritalarındaki düzeltme, ekleme ve yeniden bilgiyi yapılandırmaları değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu 2000-2001 öğretim yılında Atatürk Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Anabilim dalı 2. sınıfa devam eden ve Biyoloji I dersini alan 80 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma sonunda öğrencilerin kavram haritaları ile diğer ölçme araçlarına göre bilgilerinin daha açık değerlendirilebildiği, ayrıca öğrencilerin kendi bilgilerinde nasıl bir değişiklik oluştuğunu görmeleri sağlanmıştır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatma Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2002
Gönderilme Tarihi 1 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 11 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA Şahin, F. (2002). KAVRAM HARİTALARININ DEĞERLENDİRME ARACI OLARAK KULLANILMASI İLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(11), 17-32.