BibTex RIS Kaynak Göster

THE HOLY TOMBS AND GRAVES İN THE REGİON OF ALANYA (I)

Yıl 1997, Cilt: 3 Sayı: 3, 41 - 46, 01.01.1997

Öz

'The hu m an beings ha\>e expected God's help \vhen Ih ey foıınd themselves in diffıculty since they have been created. They sometimes tried to reach their expectations directly, sometimes tried to reach them by means of saints. Before 'Turks accepted islam, these expectations were fulftlled throııgh the acengy of Şaman 's and o ıh er religious men. However, after islam, these men gave their places to saintsjnystics, dervishes. People accepted them as holy and they visited their graves and proyed for God t here. Throııgh the acengy of these divine men, they believed that God would accept their prayers. These belives changed in time, the gra\>es and the tombs of these holy people have been religious places which were visited by many people. People who visit these places, pray for God, they teli their troubles and sufferings and they expect help from God ihrough the acengy of these holy people. When their expectations come irue they vowe something such as sheep in order to sacrifice in the name of God. The ar ti ele talks about the holy tombs and graves in the region of Alanya and olso in its viilages. It talk about the religious belives as.

ALANYA VE KÖYLERİNDEKİ TÜRBE YATIR VE ADAK YERLERİ (I)

Yıl 1997, Cilt: 3 Sayı: 3, 41 - 46, 01.01.1997

Öz

İnsanlar, var oldukları günden beri sıkıntıya düştükleri zamanlarda Tanrılarından yardım beklemişlerdir. Bu beklentilerini bazen doğrudan, bazen de din ululan vasıtasıyle Tanrılarına ulaştırmaya çalışmış/ardır. Türkler İslamiyeli kabul etmeden önce bu aracılığı "Şamanlar" ve diğer din adanılan yapmaktaydı. İsla/niyetin kabulünden sonra ise bunların verini, evliya, ermiş, dede gibi isimlerle anılan din ulu/an almıştır. Halk, bu kişileri, Allah 'in sevgili kulu,ermiş kulu olarak bilir ve onların kabrine giderek dualar eder. Bu ulu kişi aracılık ederse, A ilahın dualarım kabul edeceğine inanır. Bu gibi inançlar zamanla türbe, yatır, makam, evliva gibi isimlerle anılan din ulularının mezar ve türbelerini önemli birer ziyaretgah durumuna grtirmiştir. Buralara ziyarete gelen kişiler, dua eder, sıkıntılarını belirtir ve yatır vasıtasiyle A İlahı an dertlerine derman beklerler. Eğer duaları kabul olursa da dua ederken adak adamış/arsa, evliyaya, yaptığı aracılık karşılığında teşekkür o/arak adak/arını yerine getirirler. Bu makalede Alanya ve köylerinde bulunan türbe, yatır ve adak yerleri ele alınmış, halkın bunlar hakkındaki inançları derlenmiştir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Metin Türktaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1997
Gönderilme Tarihi 1 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Türktaş, M. (1997). ALANYA VE KÖYLERİNDEKİ TÜRBE YATIR VE ADAK YERLERİ (I). Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(3), 41-46.