TR
EN
KYBELE, MİDAS, SANAT: BOĞA FİGÜRÜNE FRİG PENCERESİNDEN BİR BAKIŞ
Öz
Boğa figürü, Paleolitik Çağlardan günümüze kadar din, siyaset, astronomi gibi yaşamın pek çok alanında kullanılmıştır. Birbirinden farklı ve birbirine zıt kavramları sembolize eden boğa, daha çok erkeklik, kadınlık, doğurganlık, ölüm ve yaşamın imgesi konumundadır. Ay, Güneş ve Fırtına tanrıları gibi farklı niteliklere sahip tanrılarla bağlantısı olduğu görülmektedir. Boğaya atfedilen bu anlamlar, sanat eserleri üzerinde hayat bulmuş ve günümüze ulaşmıştır. Anadolu Demir Çağ uygarlıkları içerisinde yer alan, Frig Uygarlığı da boğanın sanatsal ve sembolik kimliğine ev sahipliği yapan topluluklar arasında yer almaktadır. Frig Uygarlığı kapsamında boğa figürüne sanatsal düzlemde yaklaşıldığında çanak çömleklerden orthostat kabartmalara ahşap eserlerden mimari elemanlara kadar pek çok eser üzerinde yer alan boğa betimlerine yer verildiği görülmektedir. Bu çalışmada boğa figürünün Frig kültüründeki yeri ve önemi arkeolojik verilerle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Elde edilen veriler, boğanın, Frig inanç sisteminde önemli bir figür olduğunu göstermektedir. Ana Tanrıça Kybele’nin kutsal hayvanlarından biri olan boğa; bolluk, bereket ve üreme kavramlarıyla ilişkilendirilmiştir. Tanrıça adına düzenlenen Taurobolium törenlerinde kurban hayvanı sıfatıyla yer almıştır. Boğa kanıyla gerçekleştirilen ve bir ritüel çerçevesinde yapılan bu törende boğa, aynı zamanda yeniden doğuş simgesi olarak da kullanılmıştır. Ana Tanrıça Kybele dışında Frig Güneş Tanrısı Sabazios ve Fırtına Tanrısı Attis/Baba/Tata/Atas da boğa ile özdeşleştirilen tanrısal figürler arasında yer almaktadır. Assur yazılı belgelerinde “Muşkili Mita” olarak tanımlanan Kral Midas’ın boğa ile olan ilişkisi ise boğa figürünün yalnızca dini bir unsur olmadığını da gözler önüne sermektedir. Bu durum Frig kültüründe boğa kanının hem yaratıcı hem de yıkıcı gücü simgelediğini göstermesi bakımından da ayrıca önemlidir. Taurobolium törenlerinde hayat veren boğa kanı, Kral Midas tarafından tam tersi şekilde kullanılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akarsu, S. (2007). Hitit Tasvir Sanatında Boğa [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Selçuk Üniversitesi.
- Akçay, A. (2014). Tabal Ülkesinin Tarihsel Süreci Üzerine Bir Değerlendirme. Tarih İncelemeleri Dergisi, 29(1), 37-58. https://doi.org/10.18513/egetid.69160
- Aklan, İ. (2023). Orta Anadolu’da Geç Tunç Çağı Sonu ve Demir Çağı Üzerine Bir Değerlendirme. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 8, 47-61. https://doi.org/10.56387/ahbvedebiyat.1282372
- Akurgal, E. (1943). Pazarlı’da Çıkan Eserler Üzerinde Yeni Araştırmalar. Belleten, 7(25), 1-22.
- Akurgal, E. (1961). Die Kunst Anatoliens Von Homer Bis Alexander. De Gruyter.
- Akurgal, E. (1988). Anadolu Uygarlıklar. Net Turistik.
- Akurgal, E. (1995). Hatti ve Hitit Uygarlıkları. Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı.
- Akyürek Şahin, E. (2019). Likya’da Tanrılar ve Kültler, Lukka’dan Likya’ya: Sarpedon ve Aziz Nikolaos’un Ülkesi. H. İşkan & E. Dündar (Ed.), Lukka’dan Likya’ya: Sarpedon ve Aziz Nikolaos’un Ülkesi içinde (ss. 311-323). Yapı Kredi yayınları.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Arkeoloji Bilimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
2 Mart 2026
Gönderilme Tarihi
3 Haziran 2025
Kabul Tarihi
29 Ekim 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Sayı: 73
APA
Baş, A., & Coşkun, K. E. (2026). KYBELE, MİDAS, SANAT: BOĞA FİGÜRÜNE FRİG PENCERESİNDEN BİR BAKIŞ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 73, 34-53. https://doi.org/10.30794/pausbed.1712823
AMA
1.Baş A, Coşkun KE. KYBELE, MİDAS, SANAT: BOĞA FİGÜRÜNE FRİG PENCERESİNDEN BİR BAKIŞ. PAUSBED. 2026;(73):34-53. doi:10.30794/pausbed.1712823
Chicago
Baş, Ayla, ve Kübra Elif Coşkun. 2026. “KYBELE, MİDAS, SANAT: BOĞA FİGÜRÜNE FRİG PENCERESİNDEN BİR BAKIŞ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 73: 34-53. https://doi.org/10.30794/pausbed.1712823.
EndNote
Baş A, Coşkun KE (01 Mart 2026) KYBELE, MİDAS, SANAT: BOĞA FİGÜRÜNE FRİG PENCERESİNDEN BİR BAKIŞ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 73 34–53.
IEEE
[1]A. Baş ve K. E. Coşkun, “KYBELE, MİDAS, SANAT: BOĞA FİGÜRÜNE FRİG PENCERESİNDEN BİR BAKIŞ”, PAUSBED, sy 73, ss. 34–53, Mar. 2026, doi: 10.30794/pausbed.1712823.
ISNAD
Baş, Ayla - Coşkun, Kübra Elif. “KYBELE, MİDAS, SANAT: BOĞA FİGÜRÜNE FRİG PENCERESİNDEN BİR BAKIŞ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 73 (01 Mart 2026): 34-53. https://doi.org/10.30794/pausbed.1712823.
JAMA
1.Baş A, Coşkun KE. KYBELE, MİDAS, SANAT: BOĞA FİGÜRÜNE FRİG PENCERESİNDEN BİR BAKIŞ. PAUSBED. 2026;:34–53.
MLA
Baş, Ayla, ve Kübra Elif Coşkun. “KYBELE, MİDAS, SANAT: BOĞA FİGÜRÜNE FRİG PENCERESİNDEN BİR BAKIŞ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 73, Mart 2026, ss. 34-53, doi:10.30794/pausbed.1712823.
Vancouver
1.Ayla Baş, Kübra Elif Coşkun. KYBELE, MİDAS, SANAT: BOĞA FİGÜRÜNE FRİG PENCERESİNDEN BİR BAKIŞ. PAUSBED. 01 Mart 2026;(73):34-53. doi:10.30794/pausbed.1712823