Araştırma Makalesi

FİNANSAL KRİZLERİN SİNYAL YAKLAŞIMI İLE ÖNGÖRÜLMESİ: TÜRKİYE, ARJANTİN, TAYLAND VE İNGİLTERE İÇİN BİR ANALİZ

Sayı: 14 1 Mart 2013
  • Muhammet Ali Avcı
  • Nasuh Oğuzhan Altay
PDF İndir
EN TR

FİNANSAL KRİZLERİN SİNYAL YAKLAŞIMI İLE ÖNGÖRÜLMESİ: TÜRKİYE, ARJANTİN, TAYLAND VE İNGİLTERE İÇİN BİR ANALİZ

Öz

Bu çalışmanın amacı, 1990- 2010 dönemi Türkiye, Arjantin, Tayland ve İngiltere’de yaşanan finansal krizlerin öngörülebilirliğini sinyal yaklaşımı ile incelemektir. Oluşturulan modellerde, nominal döviz kuru, faiz oranı ve döviz rezervlerindeki yüzde değişimlerin standardize edilmiş değerlerinden oluşan finansal baskı endeksi, bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Finansal baskı endeksini açıklamak üzere de on beş farklı gösterge belirlenmiştir. Finansal krizlerin öngörüsünde en başarılı bulunan göstergeler ülkeler arasındaki reel faiz oranı farklılığı, reel döviz kurunun trendden sapması, para piyasası baskı endeksi ve yurtiçi kredilerin endüstriyel üretime oranındaki artışlardır. Sinyal yaklaşımı ile 1994 ve 2001 yıllarındaki Türkiye’de, 2002 yılındaki Arjantin’de, 1997 yılında Tayland’da, 1992 ve 2008 yıllarındaki İngiltere’de meydana gelen krizler farklı göstergeler tarafından başarı ile öngörülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Muhammet Ali Avcı Bu kişi benim

Nasuh Oğuzhan Altay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2013

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA
Avcı, M. A., & Altay, N. O. (2013). FİNANSAL KRİZLERİN SİNYAL YAKLAŞIMI İLE ÖNGÖRÜLMESİ: TÜRKİYE, ARJANTİN, TAYLAND VE İNGİLTERE İÇİN BİR ANALİZ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14, 47-58. https://izlik.org/JA35HL83NU
AMA
1.Avcı MA, Altay NO. FİNANSAL KRİZLERİN SİNYAL YAKLAŞIMI İLE ÖNGÖRÜLMESİ: TÜRKİYE, ARJANTİN, TAYLAND VE İNGİLTERE İÇİN BİR ANALİZ. PAUSBED. 2013;(14):47-58. https://izlik.org/JA35HL83NU
Chicago
Avcı, Muhammet Ali, ve Nasuh Oğuzhan Altay. 2013. “FİNANSAL KRİZLERİN SİNYAL YAKLAŞIMI İLE ÖNGÖRÜLMESİ: TÜRKİYE, ARJANTİN, TAYLAND VE İNGİLTERE İÇİN BİR ANALİZ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 14: 47-58. https://izlik.org/JA35HL83NU.
EndNote
Avcı MA, Altay NO (01 Mart 2013) FİNANSAL KRİZLERİN SİNYAL YAKLAŞIMI İLE ÖNGÖRÜLMESİ: TÜRKİYE, ARJANTİN, TAYLAND VE İNGİLTERE İÇİN BİR ANALİZ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 14 47–58.
IEEE
[1]M. A. Avcı ve N. O. Altay, “FİNANSAL KRİZLERİN SİNYAL YAKLAŞIMI İLE ÖNGÖRÜLMESİ: TÜRKİYE, ARJANTİN, TAYLAND VE İNGİLTERE İÇİN BİR ANALİZ”, PAUSBED, sy 14, ss. 47–58, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35HL83NU
ISNAD
Avcı, Muhammet Ali - Altay, Nasuh Oğuzhan. “FİNANSAL KRİZLERİN SİNYAL YAKLAŞIMI İLE ÖNGÖRÜLMESİ: TÜRKİYE, ARJANTİN, TAYLAND VE İNGİLTERE İÇİN BİR ANALİZ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 14 (01 Mart 2013): 47-58. https://izlik.org/JA35HL83NU.
JAMA
1.Avcı MA, Altay NO. FİNANSAL KRİZLERİN SİNYAL YAKLAŞIMI İLE ÖNGÖRÜLMESİ: TÜRKİYE, ARJANTİN, TAYLAND VE İNGİLTERE İÇİN BİR ANALİZ. PAUSBED. 2013;:47–58.
MLA
Avcı, Muhammet Ali, ve Nasuh Oğuzhan Altay. “FİNANSAL KRİZLERİN SİNYAL YAKLAŞIMI İLE ÖNGÖRÜLMESİ: TÜRKİYE, ARJANTİN, TAYLAND VE İNGİLTERE İÇİN BİR ANALİZ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 14, Mart 2013, ss. 47-58, https://izlik.org/JA35HL83NU.
Vancouver
1.Muhammet Ali Avcı, Nasuh Oğuzhan Altay. FİNANSAL KRİZLERİN SİNYAL YAKLAŞIMI İLE ÖNGÖRÜLMESİ: TÜRKİYE, ARJANTİN, TAYLAND VE İNGİLTERE İÇİN BİR ANALİZ. PAUSBED [Internet]. 01 Mart 2013;(14):47-58. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35HL83NU


by-nc-nd.eu.svg  Bu dergide yer alan çalışmalar Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.