GLOBAL TÜKETİM KÜLTÜRÜ VE REKLAM STRATEJİLERİ
Öz
Küreselleşme; tüketicilerin ihtiyaçlarını, beklentilerini, tatminlerini homojenleştirmiş, şirketlerin standardize reklam stratejisini her kültürde kullanabilmesine olanak tanımıştır. Kültürel farklılıklara dikkat edilmeden hazırlanan bazı kampanyaların başarısızlığa uğraması ile şirketler, ‘Yerel düşün global hareket et’ yaklaşımını esas alan bütünleşik pazarlama iletişim çalışmalarına yönelmişlerdir. Bu araştırmada, Türkiye’nin global markası Türk Hava Yolları’na ait ‘Hayal Edince’ reklamı üzerinden markanın reklam stratejisi ve global tüketim kültürü algısını oluşturan değişkenleri belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde belirli bölümlerde eğitim gören öğrencilerin tutumlarını öğrenmeye yönelik bir soru formu hazırlanmıştır. Değişkenleri belirlemeye yönelik yapılan faktör analizi sonrasında ‘Bir reklama yönelik tutum’, ‘Global reklamcılık’ ve ‘Global tüketim trendi’ boyutları belirlenmiştir. Ayrıca regresyon analizi ile global tüketim trendi değişkeninin bir reklama yönelik tutum ve global reklam boyutlarını açıklamada istatistiki olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçların bu alanda çalışan akademisyenler ve pazar araştırmacılarına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Adorno, T.W. ve Horkheimer, M. (2014). Aydınlanmanın Diyalektiği. İstanbul, Kabalcı Yayınevi.
- Akaka, M.A. ve Alden, D.L. (2010). “Global Brand Positioning And Perceptions: International Advertising And Global Consumer Culture”, Journal of Advertising, 29(1), 37-56.
- Baudrillard, J. (2014). Nesneler Sistemi. İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
- Bauman, Z. (1999). Çalışma, Tüketicilik Ve Yeni Yoksullar. İstanbul, Gündüz Basım Yayın.
- …………………(2012). Akışkan Modern Dünyadan 44 Mektup. İstanbul, Habitus Yayınları.
- Belch, G.E. ve Belch, M.A. (2012). Advertising And Promotion. An Integrated Marketing Communications Perspective. Global Edition, McGraw-Hill.
- Bocock, R. (2005). Tüketim. Ankara, Dost Yayınları
- Chang, P.-L. ve Chieng, M.-H. (2006). “Building Consumer–Brand Relationship: A Cross-Cultural Experiential View.”, Psychology & Marketing, 23, 927–959.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sosyoloji
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Sefa Erbaş
*
Gümüşhane Üniversitesi
0000-0003-3905-9248
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
21 Ocak 2019
Gönderilme Tarihi
19 Şubat 2018
Kabul Tarihi
10 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Sayı: 34