POLİTİK EKONOMİK UYGULAMALARIN MUHASEBE MESLEĞİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
Öz
Bu çalışmanın amacı, devlet tarafından uygulanan politik ekonomik uygulamaların muhasebe mesleğinin sürdürülebilirliği açısından meydana getirdiği değişikliklerin incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Çalışmada öncelikle, özellikle son yıllarda daha fazla önem kazanan politik ekonomi kavramına değinilmekte ve çalışmanın uygulama kısmında, politik ekonomik uygulamalar içerisinden muhasebe mesleğinin sürdürülebilmesi açısından mesleği etkileyecek uygulamalar ortaya konulmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda, muhasebe mesleğinin icra edilmesinde muhasebe meslek mensuplarının elde ettiği kolaylıklar ve karşılaştığı sorunların ortaya konulduğu akademik çalışmalar, devletin uyguladığı politikaların yansımaları açısından incelenmektedir. Araştırmanın son kısmında, muhasebe mesleğinin sürdürülebilirliğine etki eden politik ekonomik uygulamalar ile ilgili sorunlar ele alınarak konu ile ilgili çözüm önerileri sunulmaktadır. Tespit edilen bütün politik ekonomik uygulamaların muhasebe meslek mensuplarının mesleki faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından değerlendirilmesi neticesinde, araştırmanın sonuçlarına göre politik ekonomik etkenlerin birbirine zıt iki başlık altında toplandıkları görülmektedir. Bunlar; genel olarak muhasebe meslek mensuplarını motive edici etkenler ve muhasebe meslek mensuplarının neredeyse mesleği bırakmalarına neden olan etkenlerdir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acar, V. ve Öksüz, Ö. (2013). “Finansal Bilgilerin Finansal Ortamda Paylaşımı ve E-Defter Uygulamaları”, Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 8, Mayıs.
- Akın, O., Onat, O.K. ve Özgen, F. Ö. (2018). “Muhasebecilerin Mesleki Gelecekleri İle İlgili Düşünceleri: Batı Akdeniz Bölgesinde Bir Araştırma”, Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4/1.
- Akkuş, Ö. (2017). “Ekonomik Politika Belirsizliği ve Politik İstikrarsızlığın Büyüme Üzerindeki Etkisi”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17/3, 27-42.
- Al, A. (2015). “Politika-Ekonomi Kesişmesi: Yeni Bir Bilim Dalı Olarak Uluslararası Ekonomi”, İGÜSBD, 2/1, 143-159.
- Altan, M. (2013). Uluslararası Ekonomi Politik, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2941, Eskişehir.
- Aydemir, O. (2015). “Muhasebe Meslek Mensuplarının Karşılaştıkları Sorunlar ve Beklentiler”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Temmuz.
- Bengü, H. ve Özdemir, F. (2014). “Niğde İlindeki Muhasebe Meslek Mensuplarının Finansal Raporlama Standartlarına Bakış Açılarının Ampirik Olarak Değerlendirilmesi”, Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1/7.
- Biniş, M. (2012). “Vergi Hatalarının Mükellef ve İdare Açısından Sonuçları ve Bu Sonuçları Saptamaya Yönelik Yapılan Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2/17.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İşletme
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Oğuzhan Çarıkçı
*
0000-0001-8709-9071
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
25 Ekim 2018
Gönderilme Tarihi
7 Ağustos 2018
Kabul Tarihi
27 Ağustos 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Sayı: 33