BibTex RIS Kaynak Göster

WRITING AND LANGUAGE INTERACTION AMONG ANCIENT NEAR EAST SOCIETIES

Yıl 2009, Sayı: 4, 122 - 151, 01.06.2009

Öz

Writing is the most effective way of recording and transferring the experiences reliably into next generations. Another function of writing is that it takes certain linguistic structures and words with it in passage to another society. “Summer cuneiform writing”, which was invented by Sumerians living in Mesopotamia around 3200 B.C and regarded as the first writing system illuminating the history of mankind, was used by other tribes living in and around Mesopotamia in later periods. Each society that used that writing system was affected by the language and culture of the society from which they adapted it on one hand and transferred it into another society by adding much from their own language and culture on the other. Thus, most of the societies living around the 4th and 1st millennium B.C in Ancient Near East experienced a considerable interaction of language and culture, using this writing system by adapting from each other. Another type of writing used in that age is Anatolian hieroglyphic writing. Used in Anatolia, this writing system also had a linguistic and cultural impact on the societies where it was transferred. In this study, inter-communal transition of writing, and linguistic and cultural effect caused by this transition have been heavily focused on. Such an interaction is also obvious in the languages of modern world societies.

ESKİ ÖN ASYA TOPLUMLARI ARASINDA YAZI VE DİL ETKİLEŞİMİ

Yıl 2009, Sayı: 4, 122 - 151, 01.06.2009

Öz

Yazı, edinilen tecrübelerin kaydedilmesi ve sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasının en önemli aracıdır. Yazının diğer bir fonksiyonu ise, bir toplumdan diğerine geçişinde beraberinde belirli dil kalıplarını ve kelimeleri götürmesidir. İnsanoğlunun tarihini aydınlatan ilkyazı sistemi olarak kabul edilen ve Mezopotamya’da oturan Sumerliler tarafından M.Ö. 3200 yıllarında icadı sağlanan, ‘Sumer Çivi Yazısı’ daha sonraki zamanlarda, Mezopotamya ve çevre memleketlerde oturan kavimlerce kullanılmıştır. Bu yazı türünü kullanan her toplum, onu devraldığı toplumun dilinden ve kültüründen etkilendiği gibi, kendi dil ve kültüründen de bazı önemli katkılar yaparak bir diğer topluma aktarımını sağlamıştır. Böylece Eski Ön Asya dünyasında M.Ö. IV-I. Bin yıllar arasında yaşamış olan çoğu toplumlar bu yazı türünü birbirlerinden alarak kullandıkları gibi, yazı sayesinde önemli ölçüde dil ve kültür etkileşimi içerisine girmişlerdir. Bu çağda kullanılan bir diğer yazı türü ise, Anadolu hiyeroglif yazısıdır. Anadolu’da kullanılan bu yazı çeşidi de geçiş yaptığı toplumlar arasında dil ve kültürel etki yapmıştır. Bu çalışmada yazının toplumlar arası geçişi, bu sayede oluşan dil ve kültürel etki geniş bir şekilde verilmiştir. Bu tür bir etkileşimin çağdaş dünya toplumlarının dillerinde de devam ettiği açıktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA38JY59TR
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yusuf Kılıç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Kılıç, Y. (2009). ESKİ ÖN ASYA TOPLUMLARI ARASINDA YAZI VE DİL ETKİLEŞİMİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(4), 122-151.
AMA Kılıç Y. ESKİ ÖN ASYA TOPLUMLARI ARASINDA YAZI VE DİL ETKİLEŞİMİ. PAUSBED. Haziran 2009;(4):122-151.
Chicago Kılıç, Yusuf. “ESKİ ÖN ASYA TOPLUMLARI ARASINDA YAZI VE DİL ETKİLEŞİMİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 4 (Haziran 2009): 122-51.
EndNote Kılıç Y (01 Haziran 2009) ESKİ ÖN ASYA TOPLUMLARI ARASINDA YAZI VE DİL ETKİLEŞİMİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4 122–151.
IEEE Y. Kılıç, “ESKİ ÖN ASYA TOPLUMLARI ARASINDA YAZI VE DİL ETKİLEŞİMİ”, PAUSBED, sy. 4, ss. 122–151, Haziran 2009.
ISNAD Kılıç, Yusuf. “ESKİ ÖN ASYA TOPLUMLARI ARASINDA YAZI VE DİL ETKİLEŞİMİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4 (Haziran 2009), 122-151.
JAMA Kılıç Y. ESKİ ÖN ASYA TOPLUMLARI ARASINDA YAZI VE DİL ETKİLEŞİMİ. PAUSBED. 2009;:122–151.
MLA Kılıç, Yusuf. “ESKİ ÖN ASYA TOPLUMLARI ARASINDA YAZI VE DİL ETKİLEŞİMİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 4, 2009, ss. 122-51.
Vancouver Kılıç Y. ESKİ ÖN ASYA TOPLUMLARI ARASINDA YAZI VE DİL ETKİLEŞİMİ. PAUSBED. 2009(4):122-51.