BibTex RIS Kaynak Göster

THE PROBLEM OF LEADER HEGEMONY IN POLITICAL PARTIES AND CHANGING OF LEADER IN TURKEY IN THE CONTEXT OF DEMOCRATIZATION AND FORMING AN EFFECTIVE POLITICAL SYSTEM

Yıl 2011, Sayı: 8, 99 - 115, 01.03.2011

Öz

In Turkey, leaders of political parties have always loomed large both in the founding of the party through their charisma and in the political impact of the party during political struggle. It has always been mentioned that the hegemony of leaders in party is a critical problem. For instance, in 50 years after starting the multiparty system in Turkey there has been no change of party leaders through elections in party except one or two political parties. It is a fact that to discuss the leader’s position or the way to change leader has always been a taboo. No matter what the degree or accuracy of the legal measures have been, it would be unavoidable to encounter with obstacles while trying to surmount the hegemony problem without any development in cultural and mental level.

DEMOKRATİKLEŞME VE ETKİN BİR SİYASAL SİSTEM OLUŞTURMA BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DE SİYASİ PARTİLERDE LİDER HEGEMONYASI VE LİDER DEĞİŞİMİ SORUNSALI

Yıl 2011, Sayı: 8, 99 - 115, 01.03.2011

Öz

Ülkemizde siyasi partilerde liderler, gerek partinin kuruluşunda karizmasıyla ilgi odağı olup kadroyu oluşturmada, gerekse partinin ilerleyen süreçlerde siyasi etkinliğinde çok ön plana çıkmaktadır. Parti içi demokrasiyle ilgili olarak ülkemizde sıkça sözü edilen konulardan biri, liderlerin partilere egemen oluşlarıdır. Ülkemizde çok partili demokrasiye geçişten bu yana geçen 50 küsur yıllık dönemde kurulan 180 civarında partide bir-iki istisna dışında genel başkanların parti içi seçimler yoluyla değişmediği bir gerçektir. Şu bir gerçek ki siyasi partilerimizde bugüne kadar lideri tartışmak veya değiştirmek yolu daima kapalı olmuştur. Hukuksal düzeyde alınacak önlemler ne derece doğru ve yerinde olursa olsun, düşünsel ve kültürel düzeyde bir düzelme ve gelişme olmadıkça sorunun aşılmasında zorluklarla karşılaşılması kaçınılmaz olmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA88NR29YE
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Sami Zariç

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA Zariç, S. (2011). DEMOKRATİKLEŞME VE ETKİN BİR SİYASAL SİSTEM OLUŞTURMA BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DE SİYASİ PARTİLERDE LİDER HEGEMONYASI VE LİDER DEĞİŞİMİ SORUNSALI. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(8), 99-115.
AMA Zariç S. DEMOKRATİKLEŞME VE ETKİN BİR SİYASAL SİSTEM OLUŞTURMA BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DE SİYASİ PARTİLERDE LİDER HEGEMONYASI VE LİDER DEĞİŞİMİ SORUNSALI. PAUSBED. Mart 2011;(8):99-115.
Chicago Zariç, Sami. “DEMOKRATİKLEŞME VE ETKİN BİR SİYASAL SİSTEM OLUŞTURMA BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DE SİYASİ PARTİLERDE LİDER HEGEMONYASI VE LİDER DEĞİŞİMİ SORUNSALI”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 8 (Mart 2011): 99-115.
EndNote Zariç S (01 Mart 2011) DEMOKRATİKLEŞME VE ETKİN BİR SİYASAL SİSTEM OLUŞTURMA BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DE SİYASİ PARTİLERDE LİDER HEGEMONYASI VE LİDER DEĞİŞİMİ SORUNSALI. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8 99–115.
IEEE S. Zariç, “DEMOKRATİKLEŞME VE ETKİN BİR SİYASAL SİSTEM OLUŞTURMA BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DE SİYASİ PARTİLERDE LİDER HEGEMONYASI VE LİDER DEĞİŞİMİ SORUNSALI”, PAUSBED, sy. 8, ss. 99–115, Mart 2011.
ISNAD Zariç, Sami. “DEMOKRATİKLEŞME VE ETKİN BİR SİYASAL SİSTEM OLUŞTURMA BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DE SİYASİ PARTİLERDE LİDER HEGEMONYASI VE LİDER DEĞİŞİMİ SORUNSALI”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8 (Mart 2011), 99-115.
JAMA Zariç S. DEMOKRATİKLEŞME VE ETKİN BİR SİYASAL SİSTEM OLUŞTURMA BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DE SİYASİ PARTİLERDE LİDER HEGEMONYASI VE LİDER DEĞİŞİMİ SORUNSALI. PAUSBED. 2011;:99–115.
MLA Zariç, Sami. “DEMOKRATİKLEŞME VE ETKİN BİR SİYASAL SİSTEM OLUŞTURMA BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DE SİYASİ PARTİLERDE LİDER HEGEMONYASI VE LİDER DEĞİŞİMİ SORUNSALI”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 8, 2011, ss. 99-115.
Vancouver Zariç S. DEMOKRATİKLEŞME VE ETKİN BİR SİYASAL SİSTEM OLUŞTURMA BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DE SİYASİ PARTİLERDE LİDER HEGEMONYASI VE LİDER DEĞİŞİMİ SORUNSALI. PAUSBED. 2011(8):99-115.