BibTex RIS Kaynak Göster

HUNGARIAN SYMBOLISTS

Yıl 2011, Sayı: 9, 51 - 68, 01.06.2011

Öz

This study discusses and deals with influences of the symbolism, a late nineteenth-century art movement in European literature which made itself heavily felt up until end of the first quarter of the 20th century, in particular, on Hungarian literature, and with pathway pursued by this art movement in Hungarian literature, as well as with prominent Hungarian symbolists. Hungarian literary people who carefully observed new ventures in European literature were quick to get symbolism into Hungarian literature. While doing this, they did not attempt to copy symbolist concepts which developed outside their own country and to adapt such concepts into their country’s realities, and, on the contrary, Hungarian symbolism has gone through a preparatory and enrichment process, thereby getting a more realistic and impressive structure. Hungarian symbolists have portrayed Hungarian society using literary tools of the symbolism movement. Making an inquiry into the symbolism movement in Hungarian literature and Hungarian symbolists means making an inquiry into psychological mindset of the Hungarian people in the last half of the 19th century and first quarter of the 20th century and into social structure of the Hungarian society as well as into implications of what happened in the Hungarian territory on future ventures experienced not only in Hungarian literature but also in their national history.

MACAR SEMBOLİSTLERİ

Yıl 2011, Sayı: 9, 51 - 68, 01.06.2011

Öz

Bu çalışmada 19. yüzyılın son yarısında Avrupa edebiyatında ortaya çıkan ve 20. yüzyılın özellikle ilk çeyreğine kadar kendisini kuvvetli şekilde hissettiren sembolizm akımının Macar edebiyatına olan etkileri, akımın Macar edebiyatında izlemiş olduğu aşamalar ve belli başlı Macar sembolistleri ele alınıp değerlendirilmiştir. Avrupa’da edebiyat alanındaki oluşumları dikkatli bir şekilde gözlemleyen Macar edebiyatçıları, sembolizmi Macar edebiyatına taşımakta gecikmemişlerdir. Bunu yaparken kendi ülkelerinin dışındaki sembolist anlayışları olduğu gibi alıp, ülkelerinin gerçeklerine adapte etmeye kalkışmamışlar, aksine Macar sembolizmi bir hazırlık ve olgunlaşma sürecinden geçmiş; bu şekilde daha gerçekçi ve etkileyici bir yapıya bürünmüştür. Macar sembolistleri, sembolizm akımının edebi araçlarını kullanarak Macar toplumunun portresini çizmişlerdir. Macar edebiyatındaki sembolist akımı ve Macar sembolistlerini incelemek, 19. yüzyılın son yarısı ve 20. yüzyılın ilk çeyreğindeki Macar insanının ruhi dünyasını, Macar toplum yapısını ve Macar topraklarında meydana gelen gelişmelerin daha sonra Macar edebiyatında ve ulusal tarihinde yaşanacak olan oluşumlara ne şekilde etki ettiğini incelemek demektir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA87CT56RH
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gökhan Dilbaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Dilbaş, G. (2011). MACAR SEMBOLİSTLERİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(9), 51-68.
AMA Dilbaş G. MACAR SEMBOLİSTLERİ. PAUSBED. Haziran 2011;(9):51-68.
Chicago Dilbaş, Gökhan. “MACAR SEMBOLİSTLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 9 (Haziran 2011): 51-68.
EndNote Dilbaş G (01 Haziran 2011) MACAR SEMBOLİSTLERİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9 51–68.
IEEE G. Dilbaş, “MACAR SEMBOLİSTLERİ”, PAUSBED, sy. 9, ss. 51–68, Haziran 2011.
ISNAD Dilbaş, Gökhan. “MACAR SEMBOLİSTLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9 (Haziran 2011), 51-68.
JAMA Dilbaş G. MACAR SEMBOLİSTLERİ. PAUSBED. 2011;:51–68.
MLA Dilbaş, Gökhan. “MACAR SEMBOLİSTLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 9, 2011, ss. 51-68.
Vancouver Dilbaş G. MACAR SEMBOLİSTLERİ. PAUSBED. 2011(9):51-68.