BibTex RIS Kaynak Göster

THE EXAMINATION OF THE EFFECTS OF PERCEIVED ORGANIZATIONAL SUPPORT ON JOB ALIENATION AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT: A STUDY ON PRIVATE HOSPITALS IN ISTANBUL

Yıl 2014, Sayı: 19, 121 - 138, 01.09.2014

Öz

In today’s business world, the organizations have started giving more importance to human resource tocontinue their existence and provide a competitive advantage. Hence, understanding and explaining thebehaviour of employees are getting more and more important. It is supposed that the organizations that do not experience alienation and have employees depended on the organization is more advantageous than the others. In this study, the effects of perceived organizational support on perceived job alienation and organizational commitment of hospital’s employees were examined. For this purpose 118 employees from two hospitals of A class have taken part in the research. As a result of the study, it was revealed that organizational support had significant and negative moderate relationship with job alienation (r=-0,456) and the regression analysis results showed that the organizational support explained 21% of job alienation. Moreover, it was revealed that the organizational support had significant and positive strong relationship with organizational commitment (r=0,649) and having 41% explanatory power on organizational commitment.

ÖRGÜTSEL DESTEK ALGISININ İŞE YABANCILAŞMA VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: İSTANBUL ÖZEL HASTANELERİNDE BİR ÇALIŞMA

Yıl 2014, Sayı: 19, 121 - 138, 01.09.2014

Öz

Günümüzde işletmeler varlıklarını sürdürebilmek ve rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için, insan kaynağına daha fazla önem vermeye başlamışlardır. Bu sebeple çalışan davranışlarını anlamak ve açıklamak giderek önem kazanmaya başlamıştır. İşe yabancılaşma yaşamayan ve örgüte bağlı çalışanları olan işletmeler, diğerlerinden daha avantajlı hale gelmişlerdir. Örgütün çalışanlarının katkısını ve katılımını bir değer olarak kabul ederek, sürekli iyiliğini gönüllü olarak düşündüğüne ilişkin algı olarak tanımlanan örgütsel destekte bu dinamiklerden birisidir. Buradan hareketle yapılan araştırmada, hastane çalışanlarının algılanan örgütsel desteğinin, işe yabancılaşma ve örgüte bağlılığı üzerindeki etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, İstanbul İl’inde faaliyet göstermekte olan özel hastanelerden A sınıfı olarak tanımlanan 2 hastaneden 118 çalışan araştırmada yer almıştır. Araştırma sonucunda, örgütsel destek algısının işe yabancılaşma üzerinde negatif yönde orta düzeyde anlamlı korelasyon gösterdiği (r=-0,456) ve regresyon analizi sonucunda yabancılaşmanın %21’ini açıkladığı; örgüte bağlılık ile ise pozitif yönde kuvvetli (r=0,649) ilişki gösterdiği ve %41’ini açıklayıcılığa sahip olduğu ortaya çıkmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA58HZ46RN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Seçil Taştan Bu kişi benim

Emre İşçi Bu kişi benim

Burcu Arslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA Taştan, S., İşçi, E., & Arslan, B. (2014). ÖRGÜTSEL DESTEK ALGISININ İŞE YABANCILAŞMA VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: İSTANBUL ÖZEL HASTANELERİNDE BİR ÇALIŞMA. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(19), 121-138.
AMA Taştan S, İşçi E, Arslan B. ÖRGÜTSEL DESTEK ALGISININ İŞE YABANCILAŞMA VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: İSTANBUL ÖZEL HASTANELERİNDE BİR ÇALIŞMA. PAUSBED. Eylül 2014;(19):121-138.
Chicago Taştan, Seçil, Emre İşçi, ve Burcu Arslan. “ÖRGÜTSEL DESTEK ALGISININ İŞE YABANCILAŞMA VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: İSTANBUL ÖZEL HASTANELERİNDE BİR ÇALIŞMA”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 19 (Eylül 2014): 121-38.
EndNote Taştan S, İşçi E, Arslan B (01 Eylül 2014) ÖRGÜTSEL DESTEK ALGISININ İŞE YABANCILAŞMA VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: İSTANBUL ÖZEL HASTANELERİNDE BİR ÇALIŞMA. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19 121–138.
IEEE S. Taştan, E. İşçi, ve B. Arslan, “ÖRGÜTSEL DESTEK ALGISININ İŞE YABANCILAŞMA VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: İSTANBUL ÖZEL HASTANELERİNDE BİR ÇALIŞMA”, PAUSBED, sy. 19, ss. 121–138, Eylül 2014.
ISNAD Taştan, Seçil vd. “ÖRGÜTSEL DESTEK ALGISININ İŞE YABANCILAŞMA VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: İSTANBUL ÖZEL HASTANELERİNDE BİR ÇALIŞMA”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19 (Eylül 2014), 121-138.
JAMA Taştan S, İşçi E, Arslan B. ÖRGÜTSEL DESTEK ALGISININ İŞE YABANCILAŞMA VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: İSTANBUL ÖZEL HASTANELERİNDE BİR ÇALIŞMA. PAUSBED. 2014;:121–138.
MLA Taştan, Seçil vd. “ÖRGÜTSEL DESTEK ALGISININ İŞE YABANCILAŞMA VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: İSTANBUL ÖZEL HASTANELERİNDE BİR ÇALIŞMA”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 19, 2014, ss. 121-38.
Vancouver Taştan S, İşçi E, Arslan B. ÖRGÜTSEL DESTEK ALGISININ İŞE YABANCILAŞMA VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: İSTANBUL ÖZEL HASTANELERİNDE BİR ÇALIŞMA. PAUSBED. 2014(19):121-38.