BibTex RIS Kaynak Göster

A GROUP OF BRONZE OBJECTS FROM ISPARTA MUSEUM

Yıl 2015, Sayı: 20, 11 - 31, 01.01.2015

Öz

Isparta is located between the northern and eastern borders of Pisidia Region. The geopolitical position of Isparta has great importance in providing cultural communication with the western, northern and southern neighbors of Pisidia. There are only two systematic excavation and some field survey in Isparta. The surveys has been carried out with great care by Mehmet Özsait, since the middle of the 1970s. Our knowledge about the cultural history of Isparta is limited with data originated from excavations at Necropolis of Harmanören, Antioch of Pisidia and some field surveys. Therefore, it is necessary to increase the number of scientific archaeological excavations and surveys in Isparta. In addition, it is greatly important to publishsmall findings from Isparta Museum in order to understand the cultural history of the region. The aim of this article is to study, date and introduce a group of bronze objects from Isparta Museum and consequently contribute to the cultural history of the city.10 bronze objects from Isparta Museum studied in this article are dated to the period between 8th. century B.C. and Byzantine Period. It indicates that Isparta has a great potential not only in Iron Age, but also during Classical Ages.

ISPARTA MÜZESİ'NDEN BİR GRUP BRONZ ESER

Yıl 2015, Sayı: 20, 11 - 31, 01.01.2015

Öz

Isparta, Pisidya Bölgesi'nin batı, kuzey ve güneyinde yer alan komşu kültürlerle iletişimini sağlayabilecek önemli bir konuma sahiptir. Isparta'da Mehmet Özsait'in 1970'li yılların ortasından bu yana büyük bir titizlikle sürdürdüğü yüzey araştırmaları ile Harmanören Nekropolü ve Pisidya Antiokheia'sında yürütülenler dışında sistematik arkeolojik kazının bulunmaması bölge kültür tarihi hakkındaki bilgilerimizin sınırlı kalmasına yol açmıştır. Bu nedenle tüm Pisidya'da geçerli olduğu gibi Isparta'da da bilimsel arkeolojik kazı ve yüzey araştırma sayısını ivedilikle artırmak gereklidir. Bunun yanı sıra Isparta Müzesi gibi bölge kentlerinde bulunan müzelerin envanterinde yer alan kazı ve yüzey araştırması yanı sıra diğer yollarla edinilmiş eserlerin incelenmesi ve yayınlanarak bilim dünyasına tanıtılması da büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı Isparta Müzesi'nden bir grup bronz eseri incelemek, tarihlendirmek ve tanıtarak kentin kültür tarihine yönelik yapılacak araştırmalara bir nebze de olsa katkıda bulunmaktır.Çalışmamızda incelenen Isparta Müzesi'ne ait 10 parça metal eser M.Ö. 8. yüzyıldan Bizans Çağı'na kadar değişen dönemlere tarihlendirilmiş olması Isparta'nın yalnızca Demir Çağ buluntuları açısından değil Klasik Çağ buluntuları için de büyük potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA57CR85BD
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cengiz Çetin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA Çetin, C. (2015). ISPARTA MÜZESİ’NDEN BİR GRUP BRONZ ESER. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(20), 11-31.
AMA Çetin C. ISPARTA MÜZESİ’NDEN BİR GRUP BRONZ ESER. PAUSBED. Ocak 2015;(20):11-31.
Chicago Çetin, Cengiz. “ISPARTA MÜZESİ’NDEN BİR GRUP BRONZ ESER”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 20 (Ocak 2015): 11-31.
EndNote Çetin C (01 Ocak 2015) ISPARTA MÜZESİ’NDEN BİR GRUP BRONZ ESER. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 20 11–31.
IEEE C. Çetin, “ISPARTA MÜZESİ’NDEN BİR GRUP BRONZ ESER”, PAUSBED, sy. 20, ss. 11–31, Ocak 2015.
ISNAD Çetin, Cengiz. “ISPARTA MÜZESİ’NDEN BİR GRUP BRONZ ESER”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 20 (Ocak 2015), 11-31.
JAMA Çetin C. ISPARTA MÜZESİ’NDEN BİR GRUP BRONZ ESER. PAUSBED. 2015;:11–31.
MLA Çetin, Cengiz. “ISPARTA MÜZESİ’NDEN BİR GRUP BRONZ ESER”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 20, 2015, ss. 11-31.
Vancouver Çetin C. ISPARTA MÜZESİ’NDEN BİR GRUP BRONZ ESER. PAUSBED. 2015(20):11-3.