BibTex RIS Kaynak Göster

Social Capital in the Textile Industry of Denizli: Kinship and Fellow Citizenship Relationships in the Production and Labour Organisation of the Dominant Family Firms

Yıl 2016, Sayı: 25, 236 - 263, 01.09.2016

Öz

This study aims to explain how the family firms of Babadağ and Buldan origin which are dominant in the textile industry of Denizli, organize production and labour and how kinship and fellow citizenship relationships play a role as social capital in this process. In the study where some concepts of relational sociology have been used, family firms of Babadağ and Buldan origin which are dominant in terms of capital, were examined along with the firms of same origin that are not dominant, via an ethnography-based research in line with specific sampling. The aforementioned firms established a steep competition among themselves as well as interest-based solidarist relationships originating from the ties of kinship and fellow citizenship between one another. Moreover, the fact that the dominant firms specialise in the products that the non-dominant ones cannot produce and that the dominant firms engage in non-textile industries with a high profit margin regenerates the oppression relationships with the non-dominant firms which are very difficult to be reversed. Not only the aforementioned relationship structure is similar to the transformation in the industrial zones of Third Italy, the textile industry of Denizli maintains its development in parallel to the industrial policies of Turkey which is a rather developmentalist government.

Denizli Tekstil Sanayisinde Sosyal Sermaye: Baskın Aile Firmalarının Üretim ve Emek Örgütlenmesinde Akrabalık ve Hemşehrilik İlişkileri

Yıl 2016, Sayı: 25, 236 - 263, 01.09.2016

Öz

Bu çalışma, Denizli tekstil sanayisinde bulunan baskın konumdaki Babadağ ve Buldan kökenli aile firmalarının üretimi ve emeği nasıl organize ettiklerini ve bu süreçte hemşehrilik ve akrabalık bağlarının sosyal sermaye olarak oynadığı rolü açıklamaya çalışmaktadır. İlişkisel sosyolojinin bazı kavramların kullanıldığı çalışmada, sermaye miktarları itibariyle baskın olan Babadağ ve Buldan kökenli firmalar, aynı kökendeki baskın konumda olmayan firmalarla etnografi temelli bir alan araştırmasıyla belli bir örneklem dâhilinde incelenmiştir. Mezkûr firmalar aralarında keskin bir rekabet geliştirmelerinin yanı sıra, bilhassa aralarındaki hemşehrilik ve akrabalık gibi bağlar dolayısıyla çıkar temelli dayanışmacı ilişkiler de inşa edebilmişlerdir. Ayrıca, baskın firmaların görece baskın olmayanların özellikle üretemediği ürünlerde uzmanlaşmaları ve baskın firmaların kar marjı görece yüksek tekstil dışı sektörlerde faaliyet göstermeleri, baskın olmayan firmalarla tersine çevrilmesi çok güç olan tahakküm ilişkilerini yeniden üretmektedir. Mezkûr eşitsiz ilişki yapısı, Üçüncü İtalya’daki sanayi bölgelerindeki dönüşümlerle belli bakımlardan benzeşmekle birlikte, Denizli tekstil sanayisi bilhassa kalkınmacı bir devlet olan Türkiye’nin genel politikaları doğrultusunda endüstriyel gelişimini sürdürmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA66PT79UT
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mustafa Gültekin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA Gültekin, M. (2016). Denizli Tekstil Sanayisinde Sosyal Sermaye: Baskın Aile Firmalarının Üretim ve Emek Örgütlenmesinde Akrabalık ve Hemşehrilik İlişkileri. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(25), 236-263.
AMA Gültekin M. Denizli Tekstil Sanayisinde Sosyal Sermaye: Baskın Aile Firmalarının Üretim ve Emek Örgütlenmesinde Akrabalık ve Hemşehrilik İlişkileri. PAUSBED. Eylül 2016;(25):236-263.
Chicago Gültekin, Mustafa. “Denizli Tekstil Sanayisinde Sosyal Sermaye: Baskın Aile Firmalarının Üretim Ve Emek Örgütlenmesinde Akrabalık Ve Hemşehrilik İlişkileri”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 25 (Eylül 2016): 236-63.
EndNote Gültekin M (01 Eylül 2016) Denizli Tekstil Sanayisinde Sosyal Sermaye: Baskın Aile Firmalarının Üretim ve Emek Örgütlenmesinde Akrabalık ve Hemşehrilik İlişkileri. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25 236–263.
IEEE M. Gültekin, “Denizli Tekstil Sanayisinde Sosyal Sermaye: Baskın Aile Firmalarının Üretim ve Emek Örgütlenmesinde Akrabalık ve Hemşehrilik İlişkileri”, PAUSBED, sy. 25, ss. 236–263, Eylül 2016.
ISNAD Gültekin, Mustafa. “Denizli Tekstil Sanayisinde Sosyal Sermaye: Baskın Aile Firmalarının Üretim Ve Emek Örgütlenmesinde Akrabalık Ve Hemşehrilik İlişkileri”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25 (Eylül 2016), 236-263.
JAMA Gültekin M. Denizli Tekstil Sanayisinde Sosyal Sermaye: Baskın Aile Firmalarının Üretim ve Emek Örgütlenmesinde Akrabalık ve Hemşehrilik İlişkileri. PAUSBED. 2016;:236–263.
MLA Gültekin, Mustafa. “Denizli Tekstil Sanayisinde Sosyal Sermaye: Baskın Aile Firmalarının Üretim Ve Emek Örgütlenmesinde Akrabalık Ve Hemşehrilik İlişkileri”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 25, 2016, ss. 236-63.
Vancouver Gültekin M. Denizli Tekstil Sanayisinde Sosyal Sermaye: Baskın Aile Firmalarının Üretim ve Emek Örgütlenmesinde Akrabalık ve Hemşehrilik İlişkileri. PAUSBED. 2016(25):236-63.