BibTex RIS Kaynak Göster

Iğdır’da Annelerin Süt Çocuğu Beslenmesi Konusundaki Bilgi ve Davranışları

Yıl 2015, , 7 - 12, 01.06.2015
https://doi.org/10.4274/jcp.32032

Öz

Giriş: Süt çocukluğu döneminde beslenmede yapılan hata ve eksiklikler, diğer yaş gruplarına göre çocuğun bedensel-zihinsel gelişimini daha fazla etkilemektedir. Bu çalışmada 20-36 ay arası çocuğu olan ve hastaneye başvuran annelerin bebeklerinin beslenmesi konusundaki uygulamalarını, düşünce ve deneyimlerini incelemek amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Araştırma Iğdır merkez ve Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde yapıldı. Iğdır ve Tuzluca Devlet Hastanelerine Haziran-Temmuz 2012 tarihleri arasında farklı şikayetlerle ardı sıra başvuran, çalışmaya katılmayı kabul eden, 20-36 aylık çocuğu olan 203 anneye, 11 sorudan oluşan bir anket uygulandı. Sorular uzman doktor tarafından ayrıntılı olarak soruldu.Bulgular: Annelerin %70’i doğumdan sonra ilk 1 saat içinde, %92’si >1-24 saat içinde bebeklerini emzirmişlerdi. Tüm anneler, anne sütünün bebekleri için en iyi besin olduğunu düşünüyorlardı. Emzirme süresi ortalama 17,0±8,0 ay, tamamlayıcı besine başlama zamanı ortalama 6,4±2,4 ay 1-24 ay, median: 6 idi. Annelerin %22’si bebeğine 6. aydan önce, %51’i 6. ayda, %15,7’si 6-9 ay arasında, %11’i 9. aydan sonra tamamlayıcı besin vermeye başlamıştı. İlk tercih edilen tamamlayıcı besin birinci sırada ev yapımı yoğurt %67 , ikinci sırada hazır meyveli yoğurt %47 idi. Sebze ve meyve püresi ilk tercih edilen tamamlayıcı besinler arasında yer almıyordu. Annelerin bebeklerini besleme konusunda genel olarak birden fazla kişi ve/veya kaynaktan bilgi edindikleri belirlendi. Anneler %63 oranında çevresindekilerden anne, kayınvalide, elti, komşu vb. , %31 aile hekimliği merkezlerindeki sağlık personelinden, %27 çocuk hekiminden, %45 TV-reklamlardan, %9 gazete-kitaptan bilgi aldıklarını; %10’u ise hiç kimseden fikir almadığını belirtti.Sonuç: Iğdır ve Tuzluca’da annelerin tamamlayıcı beslenme konusunda danışmanlığa gereksinimleri vardır. Tamamlayıcı beslenmenin doğru şekilde ve evde bulunan doğal ürünlerle yapılabilmesi, güncel ve pratik bilgilerle donanmış sağlık çalışanlarının anneleri ve dolayısıyla onların yakınlarını doğru bilgilendirmesi ile mümkün olacaktır

Kaynakça

  • 1. Gökçay G, Garipağaoğlu M. Sağlıklı çocuğun beslenmesi. Neyzi O, Ertuğrul T: Pediyatri’de, 1. Cilt, 4. baskı, İstanbul, Nobel Tıp Kitabevi, 2010;211-32.
  • 2. Heird CW. The feeding of infants and children. In Behrman RE, Kliegman RM, Jenson HB: Nelson Textbook of Pediatrics, 17th edition, Philadelphia, Elsevier Health Sciences, 2003;157-67.
  • 3. World Health Organization. Indicators for assessing infant and young child feeding practices.WHO Library Cataloguing-in￾Publication Data, 2010.
  • 4. TÜİK. Türkiye’nin Demografik Yapısı ve Geleceği, 2010-2050. ttp://www.tuik.gov.tr.
  • 5. Gökçay G. Epidemiyoloji ve sağlık ölçütleri. Neyzi O, Ertuğrul T: Pediyatri’de, 1. Cilt, 4. baskı, İstanbul, Nobel Tıp Kitabevi, 2010;43-9.
  • 6. Yiğit EK, Tezcan S. Bebeklerin beslenme alışkanlıkları, çocukların ve annelerin beslenme durumu. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2003. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Ankara, Ekim 2004;149-51.
  • 7. Yiğit EK, Tezcan S, Tunçkanat H. Çocukların ve annelerin beslenme durumu. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2008. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Ankara, Ekim 2009;171-87.
  • 8. World Health Organization. Strengthening action to improve feeding of infants and young children 6-23 months of age in nutrition and child health programmes: report of proceedings. WHO: Geneva, 2008.
  • 9. World Health Organization. Guiding Principles for Complementary Feeding of the Breastfed Child. WHO: Geneva, 2003.
  • 10. Devecioğlu E, Gökçay G. Tamamlayıcı beslenme. Çocuk Dergisi 2012;12:159-63.
  • 11. Köksal G, Özel H. Bebek beslenmesi. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, 2008, Klasmat Matbaacılık, 1-31.
  • 12. Samlı G, Kara B, Ünalan PC, Samlı B, Sarper N, Gökalp AS. Knowledge, beliefs and practices of mothers about breastfeeding and infant nutrition: a qualitative study. Marmara Medical Journal 2006;19;13-20.
  • 13. Christensson K, Siles C, Moreno L, Belaustequi A, De La fuente P, Lagercrantz H, et al. Temperature, metabolic adaptation and crying in healthy full-term newborns cared for skin-to-skin or in a cot. Acta Paediatrica 1992;81:488-93.
  • 14. Moore ER, Anderson GC, Bergman N. Early skin-to-skin contact for mothers and their healthy newborn infants. Cochrane Database Syst Rev 2007;18:CD003519.
  • 15. Ongan D, Tuna Ş. Kayseri Melikgazi Eğitim ve Araştırma Bölgesi’nde 0-36 aylık çocuklarda anne sütü alma durumu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2009;52:176-82.
  • 16. Sabbağ Ç. Nutrition behaviours of rural and urban mothers on 0-24 month children. International Journal of Human Sciences 2013;1:279-92.
  • 17. Olmedo SI, Valeggia C. The initiation of complementary feeding among Qom indigenous people. Arch Argent Pediatr 2014;112:254-7.
  • 18. Yotebieng M, Chalachala JL, Labbok M, Behets F. Infant feeding practices and determinants of poor breastfeeding behavior in Kinshasa, Democratic Republic of Congo: a descriptive study. Int Breastfeed J 2013;8:11.
  • 19. Chapagain RH. Complementary feeding practices of nepali mothers for 6 months to 24 months children. JNMA J Nepal Med Assoc 2013;52:443-8.
  • 20. Cattaneo A, Williams C, Pallas-Alonso CR, Hernandez-Aguilar MT, Lasarte-Velillas JJ, Landa-Rivera L, et al. ESPGHAN’s 2008 recommendation for early introduction of complementary foods: how good is the evidence? Matern Child Nutr 2011;7:335- 43.
  • 21. Agostoni C, Decsi T, Fewtrell M, Goulet O, Kolacek S, Koletzko B, et al. ESPGHAN Committee on Nutrition. Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2008;46:99-110.
  • 22. Zhou L, Zeng G, Rui L, Sun XH, Li M, Pang XH. Comprehensive evaluation study of complementary feeding frequency for infant and young child in southwestern areas, China, in 2011. Zhonghua Yu Fang Yi Xue Za Zhi 2013;47:23-6.
  • 23. Zhang J, Shi L, Chen DF, Wang J, Wang Y. Effectiveness of an educational intervention to improve child feeding practices and growth in rural China: updated results at 18 months of age. Matern Child Nutr 2013;9:118-29.
  • 24. Dewey KG, Adu-Afarwuah S. Systematic Review of The Efficacy and Effectiveness of Complementary Feeding Interventions in Developing Countries. Matern Child Nutr 2008;4:24-85.
  • 25. Evliyaoğlu N, Altıntaş DU, Atıcı A, Yüksel B, Yılmaz L, Evrüke C. Anne sütü, inek sütü ve formül mama ile beslenen çocuklarda dokuzuncu ayda demir durumu. Turkiye Klinikleri J Pediatr 1996;5:20-3.
  • 26. Saner G. Besin gereksinimleri. Neyzi O, Ertuğrul T: Pediyatri’de, 1. Cilt, 4.baskı, İstanbul, Nobel Tıp Kitabevi, 2010;195-210.
  • 27. Can E, Meral C, Süleymanoğlu S, Aydınöz S, Karademir F, Özkaya H, et al. Evaluation of Breast Milk and Vitamin D Knowledge in a Training Hospital. J Child 2008;8:37-9.
  • 28. Toprak DG, Hatun Ş. D vitamini yetersizliği ve D vitamini desteği konusunda pratisyen hekimlerin tutumları. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi 2004;13:16-8.

The Knowledge and Attitudes of Mothers about Infant Nutrition in Iğdır

Yıl 2015, , 7 - 12, 01.06.2015
https://doi.org/10.4274/jcp.32032

Öz

Introduction: Errors in complementary feeding may lead to important problems in child’s physical and mental development. In this study, we aimed to investigate feeding practices, attitudes and knowledge of mothers with infants aged 20-36 months, who attended the outpatient departments Materials and Methods: Research was performed in the center of Iğdır and the town of Iğdır called Tuzluca. Two hundred three mothers with children aged 20 to 36 months that attended Iğdır and Tuzluca State Hospitals between June-July 2012 constituted the study population. A questionnaire consisting of 11 questions was administered. Questions were asked in detail by a physician. Results: Seventy percent of mothers had breastfed their babies within 1 hour after birth, 92% within 1-24 hours. All mothers thought that breastfeeding was the best for their babies. The mean duration of breastfeeding was 17.0±8.0 months, complementary feeding was started at 6.4 months. Twenty two mothers began to give complementary foods to their babies before 6 months, 51% at 6 months, 15.7% between 6-9 months, and 11% at 9 months and later. The first choice as a complementary food was homemade yogurt 67% and the second was yoghurt from market 47% . Vegetables and fruit puree were not among the first choices of complementary foods. Sixty three percent of mothers received information from people around mother, mother-in-law, sister-inlaw, neighbor, etc. , 31% of from health personnel in the family health centers. Conclusions: Mothers in Iğdır and Tuzluca seemed to need counseling about complementary feeding. Health workers with current and practical knowledge should give accurate information to mothers.

Kaynakça

  • 1. Gökçay G, Garipağaoğlu M. Sağlıklı çocuğun beslenmesi. Neyzi O, Ertuğrul T: Pediyatri’de, 1. Cilt, 4. baskı, İstanbul, Nobel Tıp Kitabevi, 2010;211-32.
  • 2. Heird CW. The feeding of infants and children. In Behrman RE, Kliegman RM, Jenson HB: Nelson Textbook of Pediatrics, 17th edition, Philadelphia, Elsevier Health Sciences, 2003;157-67.
  • 3. World Health Organization. Indicators for assessing infant and young child feeding practices.WHO Library Cataloguing-in￾Publication Data, 2010.
  • 4. TÜİK. Türkiye’nin Demografik Yapısı ve Geleceği, 2010-2050. ttp://www.tuik.gov.tr.
  • 5. Gökçay G. Epidemiyoloji ve sağlık ölçütleri. Neyzi O, Ertuğrul T: Pediyatri’de, 1. Cilt, 4. baskı, İstanbul, Nobel Tıp Kitabevi, 2010;43-9.
  • 6. Yiğit EK, Tezcan S. Bebeklerin beslenme alışkanlıkları, çocukların ve annelerin beslenme durumu. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2003. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Ankara, Ekim 2004;149-51.
  • 7. Yiğit EK, Tezcan S, Tunçkanat H. Çocukların ve annelerin beslenme durumu. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2008. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Ankara, Ekim 2009;171-87.
  • 8. World Health Organization. Strengthening action to improve feeding of infants and young children 6-23 months of age in nutrition and child health programmes: report of proceedings. WHO: Geneva, 2008.
  • 9. World Health Organization. Guiding Principles for Complementary Feeding of the Breastfed Child. WHO: Geneva, 2003.
  • 10. Devecioğlu E, Gökçay G. Tamamlayıcı beslenme. Çocuk Dergisi 2012;12:159-63.
  • 11. Köksal G, Özel H. Bebek beslenmesi. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, 2008, Klasmat Matbaacılık, 1-31.
  • 12. Samlı G, Kara B, Ünalan PC, Samlı B, Sarper N, Gökalp AS. Knowledge, beliefs and practices of mothers about breastfeeding and infant nutrition: a qualitative study. Marmara Medical Journal 2006;19;13-20.
  • 13. Christensson K, Siles C, Moreno L, Belaustequi A, De La fuente P, Lagercrantz H, et al. Temperature, metabolic adaptation and crying in healthy full-term newborns cared for skin-to-skin or in a cot. Acta Paediatrica 1992;81:488-93.
  • 14. Moore ER, Anderson GC, Bergman N. Early skin-to-skin contact for mothers and their healthy newborn infants. Cochrane Database Syst Rev 2007;18:CD003519.
  • 15. Ongan D, Tuna Ş. Kayseri Melikgazi Eğitim ve Araştırma Bölgesi’nde 0-36 aylık çocuklarda anne sütü alma durumu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2009;52:176-82.
  • 16. Sabbağ Ç. Nutrition behaviours of rural and urban mothers on 0-24 month children. International Journal of Human Sciences 2013;1:279-92.
  • 17. Olmedo SI, Valeggia C. The initiation of complementary feeding among Qom indigenous people. Arch Argent Pediatr 2014;112:254-7.
  • 18. Yotebieng M, Chalachala JL, Labbok M, Behets F. Infant feeding practices and determinants of poor breastfeeding behavior in Kinshasa, Democratic Republic of Congo: a descriptive study. Int Breastfeed J 2013;8:11.
  • 19. Chapagain RH. Complementary feeding practices of nepali mothers for 6 months to 24 months children. JNMA J Nepal Med Assoc 2013;52:443-8.
  • 20. Cattaneo A, Williams C, Pallas-Alonso CR, Hernandez-Aguilar MT, Lasarte-Velillas JJ, Landa-Rivera L, et al. ESPGHAN’s 2008 recommendation for early introduction of complementary foods: how good is the evidence? Matern Child Nutr 2011;7:335- 43.
  • 21. Agostoni C, Decsi T, Fewtrell M, Goulet O, Kolacek S, Koletzko B, et al. ESPGHAN Committee on Nutrition. Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2008;46:99-110.
  • 22. Zhou L, Zeng G, Rui L, Sun XH, Li M, Pang XH. Comprehensive evaluation study of complementary feeding frequency for infant and young child in southwestern areas, China, in 2011. Zhonghua Yu Fang Yi Xue Za Zhi 2013;47:23-6.
  • 23. Zhang J, Shi L, Chen DF, Wang J, Wang Y. Effectiveness of an educational intervention to improve child feeding practices and growth in rural China: updated results at 18 months of age. Matern Child Nutr 2013;9:118-29.
  • 24. Dewey KG, Adu-Afarwuah S. Systematic Review of The Efficacy and Effectiveness of Complementary Feeding Interventions in Developing Countries. Matern Child Nutr 2008;4:24-85.
  • 25. Evliyaoğlu N, Altıntaş DU, Atıcı A, Yüksel B, Yılmaz L, Evrüke C. Anne sütü, inek sütü ve formül mama ile beslenen çocuklarda dokuzuncu ayda demir durumu. Turkiye Klinikleri J Pediatr 1996;5:20-3.
  • 26. Saner G. Besin gereksinimleri. Neyzi O, Ertuğrul T: Pediyatri’de, 1. Cilt, 4.baskı, İstanbul, Nobel Tıp Kitabevi, 2010;195-210.
  • 27. Can E, Meral C, Süleymanoğlu S, Aydınöz S, Karademir F, Özkaya H, et al. Evaluation of Breast Milk and Vitamin D Knowledge in a Training Hospital. J Child 2008;8:37-9.
  • 28. Toprak DG, Hatun Ş. D vitamini yetersizliği ve D vitamini desteği konusunda pratisyen hekimlerin tutumları. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi 2004;13:16-8.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Aylin Yetim

Çağcıl Yetim Bu kişi benim

Esra Devecioğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015

Kaynak Göster

APA Yetim, A., Yetim, Ç., & Devecioğlu, E. (2015). Iğdır’da Annelerin Süt Çocuğu Beslenmesi Konusundaki Bilgi ve Davranışları. Güncel Pediatri, 13(1), 7-12. https://doi.org/10.4274/jcp.32032
AMA Yetim A, Yetim Ç, Devecioğlu E. Iğdır’da Annelerin Süt Çocuğu Beslenmesi Konusundaki Bilgi ve Davranışları. Güncel Pediatri. Haziran 2015;13(1):7-12. doi:10.4274/jcp.32032
Chicago Yetim, Aylin, Çağcıl Yetim, ve Esra Devecioğlu. “Iğdır’da Annelerin Süt Çocuğu Beslenmesi Konusundaki Bilgi Ve Davranışları”. Güncel Pediatri 13, sy. 1 (Haziran 2015): 7-12. https://doi.org/10.4274/jcp.32032.
EndNote Yetim A, Yetim Ç, Devecioğlu E (01 Haziran 2015) Iğdır’da Annelerin Süt Çocuğu Beslenmesi Konusundaki Bilgi ve Davranışları. Güncel Pediatri 13 1 7–12.
IEEE A. Yetim, Ç. Yetim, ve E. Devecioğlu, “Iğdır’da Annelerin Süt Çocuğu Beslenmesi Konusundaki Bilgi ve Davranışları”, Güncel Pediatri, c. 13, sy. 1, ss. 7–12, 2015, doi: 10.4274/jcp.32032.
ISNAD Yetim, Aylin vd. “Iğdır’da Annelerin Süt Çocuğu Beslenmesi Konusundaki Bilgi Ve Davranışları”. Güncel Pediatri 13/1 (Haziran 2015), 7-12. https://doi.org/10.4274/jcp.32032.
JAMA Yetim A, Yetim Ç, Devecioğlu E. Iğdır’da Annelerin Süt Çocuğu Beslenmesi Konusundaki Bilgi ve Davranışları. Güncel Pediatri. 2015;13:7–12.
MLA Yetim, Aylin vd. “Iğdır’da Annelerin Süt Çocuğu Beslenmesi Konusundaki Bilgi Ve Davranışları”. Güncel Pediatri, c. 13, sy. 1, 2015, ss. 7-12, doi:10.4274/jcp.32032.
Vancouver Yetim A, Yetim Ç, Devecioğlu E. Iğdır’da Annelerin Süt Çocuğu Beslenmesi Konusundaki Bilgi ve Davranışları. Güncel Pediatri. 2015;13(1):7-12.