Araştırma Makalesi

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Viral Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Bebeklerin Değerlendirilmesi

Cilt: 19 Sayı: 1 9 Nisan 2021
PDF İndir

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Viral Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Bebeklerin Değerlendirilmesi

Öz

Giriş: Alt solunum yolu enfeksiyonları (ASYE); tüm dünyada çocukluk çağında hastaneye yatış gerektiren ve mortaliteye sebep olan nedenlerin başında gelmektedir. Bu çalışmanın amacı; viral ASYE tanısıyla yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) izlenen hastaların özelliklerinin değerlendirilmesi, viral etkenlerin ortaya konulması ve risk faktörlerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; bir üniversite hastanesinde 3. basamak YYBÜ’ye Ocak 2018 ve Mart 2020 tarihleri arasında takip ve tedavi için yatırılıp viral ASYE tanısı koyulan hastaların özellikleri ve solunum yolu viral paneli sonuçları geriye dönük olarak incelendi. Hastalar RSV (+) saptananlar ve RSV-dışı viral etken saptanalar olmak üzere iki gruba ayrıldı ve gruplar karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 24 hasta dahil edildi. SYVP sonuçlarında 6 (%25) hastada RSV-A, 8 (%33,3) hastada RSV-B, 10 (%41,6) hastada RSV dışı viral etkenler saptandı. RSV saptanan hastalar ile RSV dışı etkenlerin saptandığı hastalar arasında sosyo demografik özellikler açısından fark bulunmazken; RSV saptanan grupta akciğer grafisinde infiltrasyon varlığı (pnömoni) daha fazla, solunum ya da oksijen desteği alma oranı daha yüksek ve ortalama yatış süresi daha uzun olarak saptandı (p değerleri sırasıyla 0,001, 0,001 ve 0,017). Yatış süresi ile C-reaktif protein düzeyi arasında pozitif yönde, orta düzeyde korelasyon saptandı (r=0,558, p=0,005). Sonuç: YYBÜ’de viral ASYE’de en sık etken RSV olarak bulunmuştur. Bu nedenle YYBÜ’de çalışanların hijyen kurallarına çok dikkat etmeleri ve ziyaretçilerin de bu konuda ciddi şekilde eğitildikten sonra YYBÜ ortamına alınmaları vurgulanmalıdır. Viral ASYE düşünülen hastalarda erken tanı-tedavi yapılabilmesi ve hastalığın yayılımının önlenebilmesi için viral testlere ulaşımın artırılması ve testlerin yaygınlaştırılması önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Garcia CG, Bhore R, Soriano-Fallas A, Trost M, Chason R, Ramilo O, et al. Risk factors in children hospitalized with RSV bronchiolitis versus non-RSV bronchiolitis. Pediatrics 2010;126(6):e1453-60.
  2. 2. Stockman LJ, Curns AT, Anderson LJ, Fischer-Langley G. Respiratory syncytial virus-associated hospitalizations among infants and young children in the United States, 1997-2006. Pediatr Infect Dis J 2012;31:5-9.
  3. 3. Heiskanen-Kosma T, Korppi M, Jokinen C, Kurki S, Heiskanen L, Juvonen H, et al. Etiology of childhood pneumonia: serologic results of a prospective, population-based study. Pediatr Infect Dis J 1998;17:986-91.
  4. 4. Hamano-Hasegawa K, Morozumi M, Nakayama E, Chiba N, Murayama SY, Takayanagi N, et al. Comprehensive detection of causative pathogens using real-time PCR to diagnose pediatric community-acquired pneumonia. J Infect Chemother 2008;14:424-32.
  5. 5. Karakoyun M, Akıncı Ataoğlu E, Büyükkayhan D, Elevli̇ M. Solunum yolu enfeksiyonu bulguları ile başvuran 2 yaş altı çocuklarda Respiratuvar sinsityal virüs enfeksiyonlarının sıklığı ve klinik özellikleri. Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi 2018;3:56-69.
  6. 6. Okulu E, Akduman H, Tunç G, Çiftçi E, İnce E, Erdeve Ö, ve ark. Viral alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle yatırılan yenidoğanların epidemiyolojik ve klinik özellikleri. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi. 2018;12:31-5.
  7. 7. Cho HJ, Shim SY, Son DW, Sun YH, Tchah H, Jeon IS. Respiratory viruses in neonates hospitalized with acute lower respiratory tract infections. Pediatr Int 2013;55:49-53.
  8. 8. Bukhari EE, Elhazmi MM. Viral agents causing acute lower respiratory tract infections in hospitalized children at a tertiary care center in Saudi Arabia. Saudi Med J 2013;34:1151-5.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İç Hastalıkları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Tuba Kasap
Türkiye

Şahin Takcı Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

9 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

3 Aralık 20

Kabul Tarihi

11 Şubat 21

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 19 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kasap, T., Takcı, Ş., & Özcan, P. (t.y.). Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Viral Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Bebeklerin Değerlendirilmesi. Güncel Pediatri, 19(1), 106-112. https://izlik.org/JA76ZX55UW
AMA
1.Kasap T, Takcı Ş, Özcan P. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Viral Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Bebeklerin Değerlendirilmesi. Güncel Pediatri. 19(1):106-112. https://izlik.org/JA76ZX55UW
Chicago
Kasap, Tuba, Şahin Takcı, ve Pelin Özcan. t.y. “Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Viral Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Bebeklerin Değerlendirilmesi”. Güncel Pediatri 19 (1): 106-12. https://izlik.org/JA76ZX55UW.
EndNote
Kasap T, Takcı Ş, Özcan P Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Viral Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Bebeklerin Değerlendirilmesi. Güncel Pediatri 19 1 106–112.
IEEE
[1]T. Kasap, Ş. Takcı, ve P. Özcan, “Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Viral Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Bebeklerin Değerlendirilmesi”, Güncel Pediatri, c. 19, sy 1, ss. 106–112, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76ZX55UW
ISNAD
Kasap, Tuba - Takcı, Şahin - Özcan, Pelin. “Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Viral Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Bebeklerin Değerlendirilmesi”. Güncel Pediatri 19/1 (t.y.): 106-112. https://izlik.org/JA76ZX55UW.
JAMA
1.Kasap T, Takcı Ş, Özcan P. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Viral Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Bebeklerin Değerlendirilmesi. Güncel Pediatri.;19:106–112.
MLA
Kasap, Tuba, vd. “Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Viral Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Bebeklerin Değerlendirilmesi”. Güncel Pediatri, c. 19, sy 1, ss. 106-12, https://izlik.org/JA76ZX55UW.
Vancouver
1.Tuba Kasap, Şahin Takcı, Pelin Özcan. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Viral Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Bebeklerin Değerlendirilmesi. Güncel Pediatri [Internet]. 19(1):106-12. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76ZX55UW