GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma Serebral Palsili (SP) çocukların beslenme durumunu ve bunu etkileyen
etmenleri belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırmanın örneklemini, Ankara ilinde yaşayan gelişigüzel örnekleme ile
seçilen Serebral Palsi tanısı almış, 7-17 yaş aralığında ve oral beslenebilen 40 çocuk oluşturmuştur.
Araştırma verileri anket formu ile çocukların ebeveynlerinden biri ile yüz yüze görüşülerek toplanmıştır.
Çocukların besin tüketim durumunu belirlemek için 24 saati hatırlatma yöntemi ile bir günlük besin
tüketimleri öğrenilmiştir.
BULGULAR: Çocukların %60,0’ı erkek, %40,0’ı kız olup, ortalama yaş 12,3±3,3 yıldır. Çocukların
%30,0’unun aşırı zayıf, %20,0’sinin zayıf, %12,5’inin kilolu ve %2,5’inin obez olduğu bulunurken;
sadece %35,0’inin normal Beden Kütle İndeksi (BKİ)’nde olduğu saptanmıştır. Çocukların %52,5’inin
yemek yeme ile ilgili problemleri olduğu belirlenmiştir. Yemek yerken en çok görülen problemler;
yemeği ağzında bekletme (%73,5), yemek sırasında yiyecekleri dökme (%58,0) ve yemek sırasında
öksürme veya tıkanma nöbetidir (%42,0). Sıklıkla rastlandığı belirtilen sorunlarda en yüksek oranı salya
akması almıştır (%42,5). İki haftadan daha kısa süre içinde karşılaşıldığı belirtilen sorunlarda %22,5 ile
iştahsızlık ve konstipasyon ikinci, yutma ve çiğneme güçlüğü, besinlere ilgisizlik %20,0 ile üçüncü
sıradadır. Serebral Palsili çocukların %80,0’inin günlük diyetleri ile posayı, %72,5’inin kalsiyumu,
%67,5’inin folatı yetersiz aldıkları belirlenmiştir. Genel olarak enerji alımları yetersiz bulunurken;
protein alımlarının yeterli olduğu saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Beslenme sorunlarının belirlenmesi ve soruna özel çözümün belirlenmesi ile
beslenme durumunun geliştirilmesi, SP’li çocuklar için daha iyi bir yaşam kalitesini beraberinde
getirecektir.
ABSTRACT
INTRODUCTION: This study was planned and conducted to determine the nutritional status of children
with Cerebral Palsy (CP), and the factors affecting it.
METHODS: The sample of the study consists of randomly selected 40 children diagnosed with CP, who
were between the ages 7-17, who lived in the province of Ankara, and who were able to eat orally.
Research data was collected by face to face interviews with one of the parents by a questionnaire. To
determine the status of food consumption, one-day consumption information was obtained by the
repeated 24-hour recalls.
RESULTS: Of the children, 60.0% were boys and 40.0% were girls with the mean age of 12.3 ± 3.3
years. It was determined that 30.0% of the children were extremely underweight, 20.0% were
underweight, 12.5% were overweight, and 2.5% were obese while only 35.0% of them were found to
have normal Body Mass Index (BMI). 52.5% of the children had eating problems. Most common
problems encountered during eating were keeping the food in the mouth (73.5%), spilling the food over
(58.0%), and coughing or choking spells during eating (42.0%). Of the most commonly encountered
problems, drooling was most frequent (42.5%). Of the reported problems encountered in less than two
weeks, loss of appetite and constipation rank the second by 22.5%; swallowing and chewing difficulties,
and lack of interest in food rank third by 20.0%. It was demonstrated that of the children with cerebral
palsy, 80.0% had insufficient intake of fiber, 72.5% had insufficient intake of calcium, and 67.5% had
insufficient intake of folate. In general, the energy intake was found not sufficient; while protein intake
was adequate.
DISCUSSION AND CONCLUSION: To determine the feeding problems and improving the nutritional
status by developing problem specific solutions will bring along better life quality for the children with
CP.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 16 Sayı: 1 |