risk faktörleri kentsel ve kırsal alanlarda farklılık göstermektedir. Bu çalışmanın
amacı, büyük bir metropol olan İstanbul’da düşük ve yüksek sosyo ekonomik
gruptaki öğrencilerde obezite ve fazla kilolu olma ile ilgili risk faktörlerini
belirlemek-tir.
Gereç ve Yöntem: Enine kesitli çalışma 5-15 yaş arası 490 okul çağı çocuğu
üzerinde gerçekleştirildi. Sosyo ekonomik duruma (SES) göre düşük ve yüksek
sosyo ekonomik gruplar belirlendi. Çocukların sosyo demografik özellikleri
ebeveynlerden toplandı.
Bulgular: Karbonhidrat bakımından zengin sık ara öğün yemenin (p=0,001) ve
hareketsiz yaşam tarzının (p=0,001) VKİ üzerindeki etkisi her iki SES grubunda
anlamlıydı. Yüksek SES grubunda, <10 yaşındaki erkek çocukların BMI’si <10
yaşındaki kızlarınkinden anlamlı derecede yüksekti; Erkekler ayrıca 10 yaşından
küçük veya daha büyük her iki yaş grubunda daha yüksek BMI’ye sahipti. Düşük SES grubunda, kızlar erkeklerden önemli ölçüde daha fazla kiloluydu. Yüksek aile geliri, yüksek baba BMI ve enerji açısından
zengin ürünler tüketmek çocuklarda obezite riskini 1.560 kat (OR: 1.560,% 95 CI: 1.046-2.326), 2.015 kat (OR: 2.015,% 95 CI:
1.092-3.720), ve 4,33 kez (OR: 4,330,% 95 CI: 2,897-6,472).
Sonuç: Sonuç olarak, yüksek aile geliri, yüksek baba BMI ve enerji açısından zengin ürünler tüketmek obezite riskini artırmıştır.
Her topluluğun kendine has özellikleri olduğunu, ancak erkek çocukların yüksek SES’li ailelerde yüksek BMI’lere sahip olduğunu
düşünüyoruz.
Introduction: Obesity has become a serious health concern worldwide. Risk factors of obesity are different in urban and rural areas. The aim of this study was to
determine the risk factors related to obesity and being overweight among children in low and high socio-economic groups in a big metropolitan city, Istanbul.
Materials and Methods: A cross-sectional study was carried out on 490 schoolage children between 5 and 15 years. Low and high socio-economic groups
were determined according to socio-economic status (SES). Socio-demographic characteristics of children were collected from the parents.
Results: The effect of having frequent snacks rich in carbonhydrates (p=0,001) and sedentary lifestyles (p=0,001) on BMI was significant in both SES groups. In
high SES group, BMI of the <10 years boys was significantly higher than that of the <10 years girls; Boys also had higher BMI at both age groups of either younger
or older than 10 years. In low SES group, girls were significantly more overweight than boys. High family income, high paternal BMI and consuming energy rich
products increased the obesity risk in children 1,560 times (OR: 1,560, %95 CI: 1,046-2,326), 2,015 times (OR: 2,015, %95 CI: 1,092-3,720), and 4,33 times (OR:
4,330, %95 CI: 2,897-6,472), respectively.
Conclusions: As conclusion, high family income, high paternal BMI and consuming energy rich products incre-ased the obesity risk. We suggest that every
community has own characteristics but boys tend to have high BMIs in families with high SES.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 19 Sayı: 1 |