TR
EN
Mardin Artuklu Üniversitesi Türkçe ve Arapça Sosyoloji Bölümü Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Algıları: Karşılaştırmalı Bir Araştırma
Öz
Arap Baharı olarak bilinen ve 2011 yılında Tunus’tan başlayarak Suriye başta olmak üzere diğer Arap ülkelerine yayılan toplumsal olaylar Ortadoğu’da birçok kırılmaya neden oldu. Arap Baharı özellikle Suriye’de sonu gelmeyen bir iç savaşa, başka bir ifade ile bir şiddet sarmalına neden oldu. Bu durum Suriyeli vatandaşların kitlesel olarak vatanlarını terk etmelerine neden oldu. Şüphesiz bu göç sürecinden en çok Türkiye etkilendi. Aralık 2024 resmi kayıtlarına göre hâlihazırda Türkiye’de yaklaşık üç milyon Suriyeli sığınmacı ikamet etmektedir. Başta Mardin Artuklu Üniversitesi olmak üzere Türkiye’deki bazı Üniversiteler Suriyeli öğrencilerin devam edebileceği Arapça bölümler açmaya başladılar. İlk kez 2016 yılında öğrenci almaya başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Arapça Sosyoloji bölümünde yaklaşık 200 öğrenci eğitim ve öğretim hayatına devam etmektedir. Bu çalışma Arapça Sosyoloji bölümü öğrencileri ile Türkiye vatandaşı öğrencilerin devam ettiği Türkçe sosyoloji bölümü öğrencilerinin toplumsal cinsiyet algılarına odaklanmaktadır. Toplumsal cinsiyet algısı, bireylerin, grupların veya toplumların kadınların ve erkeklerin rollerine, statülerine ve kimliklerine dair inanç, tutum, düşünce, varsayım ve beklentilerini ifade etmektedir. Toplumsal cinsiyet algıları sosyo-kültürel inşalardır. Dolayısıyla, inanç sistemleri, eğitim sistemi, politik-ideolojik tutumlar, siyasal katılım biçimleri, sınıfsal yapı toplumsal cinsiyet algısının oluşmasında etkili olmaktadır. Suriyeli öğrenciler ile Türkiyeli öğrencilerin toplumsal cinsiyet algılarının benzer ve farklı yönlerini çeşitli değişkenler açısından açıklamayı amaçlayan bu çalışma karşılaştırmalı, betimsel ve nicel bir saha çalışmasıdır ve çalışmada Altınova ve Duyan’ın (2013) geliştirdikleri Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Her iki öğrenci grubuna uygulanan ölçeğin verileri SPSS 27 programı desteğiyle çözümlenmiştir. Sonuç olarak iki öğrenci grubu arasında bazı benzerlikler olduğu gibi önemli farklılıkların da olduğu gözlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Mardin Artuklu Üniversitesi/Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü.
Proje Numarası
MAÜ.BAP.25.EF.019 numaralı BAP projesi
Etik Beyan
Mardin Artuklu Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulunun 18/02/2025-185215 tarih ve sayılı kararı ile etik uygunluk raporu alınmıştır.
Teşekkür
Mardin Artuklu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
Kaynakça
- Altınova, H. H., & Duyan, V. (2013). Toplumsal cinsiyet algısı ölçeğinin geçerlik güvenirlik çalışması. Toplum ve Sosyal Hizmet, 24(2), 9–22.
- Archer, J., & Lloyd, B. (2002). Sex and gender (2.baskı). Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/CBO9781139051910.
- Arıcı, F. (2011). Üniversite öğrencilerinde toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin algılar ve psikolojik iyi oluş [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Bandura, A. (1986). Social foundations of thought and action: A social cognitive theory. Prentice-Hall.
- Basow, S. A. (1996). Gender stereotypes and roles. Brooks/Cole Publishing Company. Baykal, S. (1991). Üniversite öğrencilerinin cinsiyet rolleri ile ilgili kalıp yargılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 1(2), 66–75. Beauvoir, S. de. (2019). İkinci cinsiyet (G. A. Savran, çev.). Koç Üniversitesi Yayınları.
- Bem, S. L. (1974). The measurement of psychological androgyny. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 42(2), 155–162. https://doi.org/10.1037/h0036215
- Bem, S. L. (1981). Gender schema theory: A cognitive account of sex typing. Psychological Review, 88(4), 354–364. https://doi.org/10.1037/0033-295X.88.4.354
- Berktay, F. (2009). Tek tanrılı dinler karşısında kadın: Hristiyanlıkta ve İslamiyet’te kadının statüsüne üzerine karşılaştırmalı bir yaklaşım. Metis Yayınları.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Cinsiyet Sosyolojisi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi
5 Mayıs 2025
Kabul Tarihi
26 Haziran 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 11 Sayı: 1
APA
Çetin, A., & Kaplan, L. (2025). Mardin Artuklu Üniversitesi Türkçe ve Arapça Sosyoloji Bölümü Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Algıları: Karşılaştırmalı Bir Araştırma. PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11(1), 51-73. https://izlik.org/JA52ES52DF
AMA
1.Çetin A, Kaplan L. Mardin Artuklu Üniversitesi Türkçe ve Arapça Sosyoloji Bölümü Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Algıları: Karşılaştırmalı Bir Araştırma. PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2025;11(1):51-73. https://izlik.org/JA52ES52DF
Chicago
Çetin, Adnan, ve Leyla Kaplan. 2025. “Mardin Artuklu Üniversitesi Türkçe ve Arapça Sosyoloji Bölümü Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Algıları: Karşılaştırmalı Bir Araştırma”. PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 11 (1): 51-73. https://izlik.org/JA52ES52DF.
EndNote
Çetin A, Kaplan L (01 Haziran 2025) Mardin Artuklu Üniversitesi Türkçe ve Arapça Sosyoloji Bölümü Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Algıları: Karşılaştırmalı Bir Araştırma. PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 11 1 51–73.
IEEE
[1]A. Çetin ve L. Kaplan, “Mardin Artuklu Üniversitesi Türkçe ve Arapça Sosyoloji Bölümü Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Algıları: Karşılaştırmalı Bir Araştırma”, PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, c. 11, sy 1, ss. 51–73, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52ES52DF
ISNAD
Çetin, Adnan - Kaplan, Leyla. “Mardin Artuklu Üniversitesi Türkçe ve Arapça Sosyoloji Bölümü Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Algıları: Karşılaştırmalı Bir Araştırma”. PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 11/1 (01 Haziran 2025): 51-73. https://izlik.org/JA52ES52DF.
JAMA
1.Çetin A, Kaplan L. Mardin Artuklu Üniversitesi Türkçe ve Arapça Sosyoloji Bölümü Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Algıları: Karşılaştırmalı Bir Araştırma. PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2025;11:51–73.
MLA
Çetin, Adnan, ve Leyla Kaplan. “Mardin Artuklu Üniversitesi Türkçe ve Arapça Sosyoloji Bölümü Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Algıları: Karşılaştırmalı Bir Araştırma”. PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, c. 11, sy 1, Haziran 2025, ss. 51-73, https://izlik.org/JA52ES52DF.
Vancouver
1.Adnan Çetin, Leyla Kaplan. Mardin Artuklu Üniversitesi Türkçe ve Arapça Sosyoloji Bölümü Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Algıları: Karşılaştırmalı Bir Araştırma. PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2025;11(1):51-73. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52ES52DF