Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE AİLE AİDİYETİNİN SOSYODEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER BAĞLAMINDA İNCELENMESİ

Yıl 2021, Cilt: 7 Sayı: 1, 33 - 44, 30.03.2021

Öz

Ait olma duygusu en temel insan ihtiyaçlarından biridir. İlk bağlanma ve ait olma deneyimini ailede yaşarız. İnsanın ilk sosyalleştiği yer olan ailede sağlıklı bir aidiyet geliştirilmesi ileriki hayatında daha sağlıklı sosyal ilişkiler kurmasına yol açmaktadır. Aksi durumlarda yani ailesiyle sağlıklı bir bağlanma ve güçlü bir aidiyet ilişkisi kuramayanların bireysel ve toplumsal hayatta birçok sorunla karşılaşması olasıdır. Araştırma üniversite öğrencilerinin aile aidiyetini aile aidiyetiyle ilgili olduğu düşünülen bazı sosyodemografik değişkenler açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini aynı kampüsü paylaşan Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde öğrenim görmekte olan 541’i kız, 185’i erkek olmak üzere toplam 726 ön lisans ve lisans öğrencisi oluşmaktadır. Araştırma verileri biri sosyodemografik bilgileri öğrenmek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu; diğeri aile aidiyetini ölçmek amacıyla geliştirilen Aile Aidiyeti Ölçeği olmak üzere iki adet soru formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma öncesinde dokuz adet hipotez geliştirilmiş, toplanan veriler kullanılarak hipotez testleri yapılmıştır. Araştırmanın sonunda cinsiyet, anne eğitim seviyesi ve baba eğitim seviyesi ile aile aidiyeti arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Hayatın büyük çoğunluğunun geçirildiği yerleşim yerinin büyüklüğü, 0-6 yaş aralığındayken annenin sürekli bir işte çalışmış olması, 0-6 yaş aralığındayken anne baba dışında bakım almış olma, öznel ekonomik seviye algısı, 0-6 yaş aralığında yaşanılmış aile tipi, kardeş sayısı ve ailede yaşayan birey sayısı ile aile aidiyeti arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Baumeister R.F., Leary, M.R. (1995), The Need to Belong: Desire for Interpersonal Attachments as a Fundamental Human Motivation, Psychological Bulletin, 117(3), 497-529
  • Mavili, A., Kesen, N. F., Daşbaş, S. (2014), Aile Aidiyet Ölçeği: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması, Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, s.33, 29-45.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsmail Akyüz

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2021
Gönderilme Tarihi 18 Şubat 2021
Kabul Tarihi 8 Mart 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akyüz, İ. (2021). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE AİLE AİDİYETİNİN SOSYODEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER BAĞLAMINDA İNCELENMESİ. PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(1), 33-44.

                                     DRJI_Logo.jpg         

Akademia_sosyal_bilimler_indeksi_logosu.gif                     imageedit_26_6265761829.png               ESJIndex_logo.png

 

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.