Derleme

Kadın Sağlığında Orman Banyosu (Shinrin-Yoku) ve Orman Terapisinin (Shinrin -Ryoho) Etkileri

Cilt: 15 Sayı: 1 31 Mart 2023
PDF İndir
TR EN

Kadın Sağlığında Orman Banyosu (Shinrin-Yoku) ve Orman Terapisinin (Shinrin -Ryoho) Etkileri

Öz

Orman banyosu, orman yürüyüşleri yoluyla insanların sağlığını geliştirmek ve hastalıkları önlemek için ormanların iyileştirici etkilerini kullanan bir yaklaşımdır. Orman terapisi ve orman banyosu terimleri aynı anlamlarda kullanılmakla birlikte farkı uygulama şekilleridir. Orman terapisi uygulaması bu konuda eğitim almış profesyonel kişi eşliğinde yapılırken orman banyosunda terapist ormanın kendisidir. Orman banyosunun kardiyovasküler sistem, sinir sistemi, endokrin sistem, bağışıklık sistemi ve ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine bakıldığında kadın sağlığının korunması ve iyileştirilmesinde bir yaklaşım olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı orman banyosu ve orman terapisinin kadın sağlığı üzerindeki fizyolojik ve psikolojik etkilerinin incelenmesidir. Literatür taraması yapılarak ortaya konan bu çalışmada, konu üzerine yapılan ulusal ve uluslararası çalışmaların sonuçları derlenmiştir. Literatürde insan sağlığının korunmasında orman banyosu ve orman terapisinin pek çok olumlu etkisi bildirilmiştir. Orman terapisi ve orman banyosunun insan sağlığına etkileri konusunda sınırlı sayıda araştırma mevcut olup, ülkemizde bu konuda sağlık alanında bilimsel bir araştırmaya rastlanmamıştır. Ormanlar açısından zengin olan ülkemizde bu uygulamaların kullanılabileceği ve bu konuda bilimsel çalışmalar yapılmasının kadın sağlığına faydalar sağlayabileceği ön görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alonso-Aperte E, Varela-Moreiras G (2000) Drugs–nutrient interactions: a potential problem during adolescence. European Journal of Clinical Nutrition, 54(1), S69-S74.
  2. Amanak K, Karaoz B, Sevil U (2013) Alternative/Complementary medicine and women's health. TAF Preventive Medicine Bulletin, 12(4), 441-448.
  3. Berman M, Jonides J, Kaplan S (2008) The cognitive benefits of interacting with nature. Psychological Science, 19:1207–1212.
  4. Bird W (2007) Natural thinking: investigating the links between the natural environment, biodiversity and mental health. London: Royal Society for the Protection of Birds.
  5. Bowler DE, Buyung-Ali L, Knight T, Pullin AS (2010) A systematic review of evidence for the added benefits to health of exposure to natural environments. BMC Public Health, 10:456.
  6. Buchanan TW, Lutz K, Mirzazade S, Specht K, Shah NJ, Zilles K, et al. (2000) Recognition of emotional prosody and verbal components of spoken language: an fMRI study. Cogn Brain Res, 9:227–238.
  7. Cengiz A (2013) Kadın Ruh sağlığı ve toplumsal cinsiyet; antalya ilinde bir klinikte uygulama. (Yüksek Lisans Tezi). Antalya, Akdeniz Üniversitesi.
  8. Chinen J, Finkelman F, Shearer WT (2006) Advances In Basic And Clinical Immunology. J Allergy Clin 19

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

Psikiyatri , Sinirbilim

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Mart 2023

Gönderilme Tarihi

4 Mart 2022

Kabul Tarihi

25 Temmuz 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

JAMA
1.Doğan Pekince G, Balmumcu A. Effects of Forest Bath (Shinrin-Yoku) and Forest Therapy (Shinrin-Ryoho) on Women’s Health. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar. 2023;15:62–69.

Cited By

Creative Commons Lisansı
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar Creative Commons Atıf-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.