Şizofreni Hastalarının Bakım Verenleri

Cilt: 5 Sayı: 4 1 Aralık 2013
  • Kerime Bademli
  • Zekiye Çetinkaya Duman
PDF İndir
TR EN

Şizofreni Hastalarının Bakım Verenleri

Öz

Şizofreni hastalarının çoğu aileleri ile birlikte yaşamaktadır bu nedenle şizofreni hastalığı hastanın olduğu kadar ailenin de yaşamını olumsuz etkilemektedir. Şizofreni hastalarının aileleri bakım verme rollerini yerine getirmede çeşitli güçlükler yaşamaktadırlar. Aileler anksiyete, depresyon, utanç, suçluluk, korku, çaresizlik, zorlanma, endişe, umutsuzluk, öfke ve kayıp gibi duygular yaşamaktadırlar. Aileler çoğu zaman yaşadıkları bu güçlükler ile kendi başlarına mücadele etmektedirler. Bazen ailede bakım verenler yaşadıkları güçlükler ile etkili baş edememekte ve ruhsal sağlıklarında bozulma olabilmektedir. Ailelerin yaşadıkları güçlüklerin tanımlanması ve etkili müdahalelerin uygulanması önemlidir

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Saunders J. Families living with severe mental illness: a literature review. Issues Ment Health Nurs 2003; 24:175-198.
  2. Duman ZÇ, Kuşçu MK, Özgün S. Şizofreni hastalarına bakım verenlerin duygu ifadelerini belirlemede Camberwell Aile Görüşmesi ile Duygu İfadesi Ölçeğinin karşılaştırılması. Nöropsikiyatri Arşivi 2013; 50:301-305.
  3. Sadock BJ, Sadock VA, Ruiz P. Kaplan and Sadock's Comprehensive Textbook of Psychiatry, 9th edition. Philadelphia, Lippincott Williams&Wilkins, 2009.
  4. Binbay T, Ulaş H, Elbi H, Alptekin K. Türkiye’de psikoz epidemiyolojisi: yaygınlık tahminleri ve başvuru oranları üzerine sistematik bir gözden geçirme. Turk Psikiyatri Derg 2011;22:40-52.
  5. Eskin M. Aile terapileri: temel ilke, kavram ve seçilmiş modeller. In Psikiyatri Temel Kitabı, 2. Baskı (Eds E Köroğlu, C Güleç). Ankara, Hekimler Yayın Birliği 2007.
  6. Öztürk, O. Ruh Sağlığı ve Bozuklukları. Sekizinci Basım. Ankara, Feryal Matbaası 200 Terschinsky U. Living with schizophrenia:the family illness experience. Issues Ment Health Nurs 2000; 21:387-396.
  7. Saunders JC, Byrne MM. A thematic analysis of families living with schizophrenia. Arch Psychiatr Nurs 2002; 16:217-213.
  8. Gülseren L. Şizofreni ve aile: güçlükler, yükler, duygular, gereksinimler. Turk Psikiyatri Derg 2002; 13:143-151.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Kerime Bademli Bu kişi benim

Zekiye Çetinkaya Duman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2013

Gönderilme Tarihi

6 Kasım 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

JAMA
1.Bademli K, Duman ZÇ. Şizofreni Hastalarının Bakım Verenleri. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar. 2013;5:461–478.

Creative Commons Lisansı
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar Creative Commons Atıf-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.