Objective: The aim of this study is to investigate the correlation between inferior vena cava diameter measurement using bedside ultrasound and invasive central venous pressure (CVP) measurement as an alternative to invasive methods for managing fluid therapy in patients diagnosed with hypovolemic shock.
Material and Methods: A total of 100 adult patients admitted to the Emergency Department of Uludağ University between September 2015 and January 2016 were included in the study. Patients were divided into three groups based on CVP values: <8 cmH2O (low), 8–12 cmH2O (normal), and >12 cmH2O (high). Hemodynamic data (pulse, blood pressure) and ultrasonographic measurements (IVC diameter during inspiration and expiration, IVC/Ao ratio, collapsibility index) of each group were statistically analyzed.
Results: Patients with CVP <8 cmH2O had significantly lower systolic and diastolic blood pressures (p<0.05) and higher pulse rates compared to other groups. Inspiratory anteroposterior and mediolateral IVC diameters, as well as the IVC/Ao ratio, were significantly lower in this group (p<0.05). The collapsibility index was significantly higher (>50%) in patients with low CVP (p=0.002). No significant differences were observed in expiratory diameters among the groups.
Conclusion: Bedside ultrasonographic parameters, particularly IVC diameters, collapsibility index, and IVC/Ao ratio, are strongly correlated with invasive CVP values and can serve as reliable, rapid, and non-invasive indicators of intravascular volume status in hypovolemic patients. These findings highlight the potential clinical applicability of bedside ultrasound in guiding fluid management in the emergency department.
Central Venous Pressure Inferior vena cava Bedside ultrasonography Hypovolemic shock
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hipovolemik şok tanısı alan hastalarda sıvı tedavisini yönetmek için invaziv yöntemlere alternatif olarak yatak başında yapılan ultrason ile inferior vena kava çapı ölçümü ile invaziv santral venöz basınç (CVP) ölçümü arasındaki korelasyonu araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Eylül 2015 ile Ocak 2016 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Acil Servisi’ne başvuran toplam 100 yetişkin hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar CVP değerlerine göre üç gruba ayrıldı: <8 cmH2O (düşük), 8–12 cmH2O (normal) ve >12 cmH2O (yüksek). Her grubun hemodinamik verileri (nabız, kan basıncı vs.) ve ultrasonografik ölçümleri (inspirasyon ve ekspirasyon sırasında IVC çapı, IVC/Ao oranı, kollapsibilite indeksi) istatistiksel olarak analiz edildi.
Bulgular: CVP <8 cmH2O olan hastalar, diğer gruplara kıyasla sistolik ve diyastolik kan basınçları anlamlı olarak daha düşük (p<0,05) ve nabız hızları daha yüksekti. Bu grupta inspiratuar anteroposterior ve mediolateral IVC çapları ile IVC/Ao oranı anlamlı olarak daha düşüktü (p<0,05). Kollapsibilite indeksi, düşük CVP’li hastalarda anlamlı olarak daha yüksekti (>%50) (p=0,002). Gruplar arasında ekspiratuar çaplarda anlamlı fark gözlenmedi.
Sonuç: Yatak başı ultrasonografik parametreler, özellikle IVC çapları, kollaps indeksi ve IVC/Ao oranı, invaziv CVP değerleri ile güçlü bir korelasyon göstermektedir ve hipovolemik hastalarda intravasküler hacim durumunun güvenilir, hızlı ve noninvaziv göstergeleri olarak kullanılabilir. Bu bulgular, acil serviste sıvı yönetiminin yönlendirilmesinde yatak başı ultrasonun potansiyel klinik uygulanabilirliğini vurgulamaktadır.
santral venöz basınç hipovolemik şok yatakbaşı ultrasonografi vena kava inferior
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Acil Tıp |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 26 Eylül 2025 |
| Kabul Tarihi | 8 Aralık 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 13 Ocak 2026 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 7 Sayı: 3 |

Anka Tıp Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Anka Tıp Dergisi Budapeşte Açık Erişim Deklarasyonu’nu imzalamıştır.