Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gastroturistlerin Sağlıklı Beslenme Alışkanlıklarının Tespiti: Balıkesir Örneği

Yıl 2023, , 823 - 834, 28.12.2023
https://doi.org/10.47097/piar.1367353

Öz

Yiyecekler, insanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli olan besin öğelerini içermektedir. Bireysel tercihlerin yanı sıra yaşanılan coğrafi bölge beslenme alışkanlıkları üzerinde etkili olmaktadır. Teknolojide yaşanan gelişmeler gastronomi alanında da kendini göstermekte ve besinlerin üretim tekniklerinin değişmesinde etkili olmaktadır. Bir yörenin gastronomi imajı üzerinde etkili olan yemek-kültür ilişkisi beslenme alışkanlıklarının oluşmasını sağlamaktadır. Gastronomi imajı turizm destinasyonu açısından önemli bir unsur olmaktadır. Bu sebeple bu çalışmada gastroturistlerin seyahatleri esnasındaki beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Bu araştırmada tarama modeli kullanılarak Balıkesir ilini tercih eden gelişigüzel örnekleme yöntemi ile seçilen gastroturistler çalışma gurubunu oluşturmaktadır. Örneklem büyüklüğünün tespitinde evrendeki birey sayısının bilinmediği durumlarda geçerli olan formül kullanılarak 384 kişiden oluşmaktadır. İki bölümden oluşan anket formu kullanılarak elde edilen araştırma verileri SPSS 21.0 paket programı aracılığı ile yüzde ve frekans dağılımları uygulanmıştır. Araştırma kapsamında Balıkesir ilini tercih eden gastroturistlerin sağlıklı beslendikleri ve seyahatleri esnasında da sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürdükleri sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Akgöl, Y. (2012). Gastronomi turizmi ve Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin astronomi deneyimlerinin değerlendirilmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Mersin Üniversitesi.
  • Aksu, M., Gezen, A. ve Özcan, S. (2017). Turistlerin yöresel mutfak tercihleri ile ilgili bir araştırma: Bozcaada örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(Special Issue 2), 125-137.
  • Arslan, M. (2018). Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara Üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma. Dicle Tıp Dergisi, 4(1), 59 – 69.
  • Ballı, E. (2016). Gastronomi turizmi açısından Adana sokak lezzetleri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(Özel sayı), 3-17.
  • Bayrakcı, S. ve Akdağ, G. (2016). Yerel yemek tüketim motivasyonlarının turistlerin tekrar ziyaret eğilimlerine etkisi: Gaziantep’i ziyaret eden yerli turistler üzerine bir araştırma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 27(1), 96-110.
  • Beer, S. (2015). Does the pursuit of local food destroy our environment? Questions of authenticity and sustainability. In P. Sloan, W. Legrand, C. Hindley (Eds), The routledge handbook of sustainable food and gastronomy. New York: Routledge.
  • Björk, P., & Kauppinen-Räisänen, H. (2016). Local food: A source for destination attraction. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 28(1), 177-194.
  • Bucak, T. ve Arıcı, E.Ü. (2013). Türkiye’de gastronomi turizmi üzerine genel bir değerlendirme. Balikesir University The Journal of Social Sciences Institute, 16(30), 203-216.
  • Chambers, S., Lobb, A., Butler, L., Harvey, K., & Traill, W. B. (2007). Local, national and imported foods: A qualitative study. Appetite, 49(1), 208-213.
  • Cömert, M. ve Özkaya F. D. (2014). Gastronomi turizminde Türk mutfağının önemi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(2), 62-66.
  • Chang, R. C. Y. (2007). An analysis of the Chinese leisure travelers’ dining-out experiences while holidaying in Australia and its contribution to their visit satisfaction [Unpublished doctoral dissertation]. The Hong Kong Polytechnic University.
  • Chang, R. C.Y., Mak, A. H.N., & Chın, J. S.C. (2011). The ınvestigation of healthy eating attitude and travel eating behaviour of Taiwanese tourists. 9. APavcCHRİE Conference, Hong Kong.
  • Chang, R. C. Y. (2014). The influence of attitudes towards healthy eating on food consumption when travelling. Current Issues in Tourism, 20(4), 369–390.
  • Çalışkan, O. (2013). Destinasyon rekabetçiliği ve seyahat motivasyonu bakımından gastronomik kimlik. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(2), 39-51.
  • Çavuşoğlu, M. ve Çavuşoğlu, O. (2018). Gastronomi turizmi ve Kıbrıs sokak lezzetleri üzerine bir araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek.1), 637-651.
  • Çelik, S. (2018). Şırnak ilinin gastronomi turizmi potansiyeli. International Journal of Contemporary Tourism Research, 2(2018) 41–51.
  • Derin, D.Ö., Keskin, S. ve Çelikörs, D. (2015). Konya il merkezinde çalışan bazı kamu memurlarının beslenme alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 4(3), 421-439.
  • Forleo, M. B., & Benedetto, G. (2020). Creative cities of gastronomy: Towards relationship between city and countryside. International Journal of Gastronomy and Food Science, 22, 100247.
  • Gheorghe G., Tudorache P., & Nistoreanu P. (2014). Gastronomic tourism, A new trend for contemporary tourism. Cactus Tourism Journal, 9(1), 12-21.
  • Güldemir, O. (2020). Sürdürülebilir gastronomide yöresel mutfakların rolü ve örnekler. Yüncü R. (Ed.), Gastronomi ve sürdürülebilirlik (ss. 46-73). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Güldemir, O., Tugay, O., Şallı, G., Yıldız, E. ve Çelik Yeşil, S. (2021). Bringing fruity meat dishes of Ottoman cuisine into businesses. Journal of Ethnic Foods, 8(1), 30.
  • Güripek, E. (2018). Hizmet kalitesi algısının belirlenmesine yönelik yiyecek içecek işletmelerinde bir uygulama. İşletme Araştırmaları Dergisi, 10(4), 996-1013.
  • Hatipoğlu A., Batman, O. ve Sarıışık, M. (2009, 17-18 Nisan). Gastronomi ve din [Kongre sunumu]. 3.Ulusal Gastronomi Sempozyumu, Antalya.
  • Hatipoğlu, A. (2010). İnançların gastronomi üzerine etkileri bodrumdaki beş yıldızlı otellerin mutfak yöneticilerinin görüşlerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Sakarya Üniversitesi.
  • Kang, S., & Rajagopal, L. (2014). Perceptions of benefits and challenges of purchasing local foods among hotel industry decision makers. Journal of Foodservice Business Research, 17(4), 301-322.
  • Kim, S., & Choe, J.Y. (2019). Testing an attribute-benefit-value-intention (ABVI) model of local food consumption as perceived by foreign tourists. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 31(1), 123-140. https://doi.org/10.1108/IJCHM-10-2017-0661.
  • Lin, J., Guia Julve, J., Xu, H., & Cui, Q. (2018). Food habits and tourist food consumption: an exploratory study on dining behaviours of Chinese outbound tourists in Spain. Journal of Policy Research in Tourism, Leisure and Events, 10(1), 1–18.
  • Öktem, Ş. (2014). Standart reçetelerin turizm sektöründe sürdürülebilirliğe katkısı: Mersin yöresi kahvaltı örnekleri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(2), 24-33.
  • Öney, H. (2013). Gastronomi turizmi. Bahçe S. (Ed.), Alternatif turizm (ss. 159-171). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.
  • Özçelik, A.(2000). Sağlık Personelinin Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Gıda, 25(2), 93-99.
  • Öztürk, S. B., & Akoglu, A. (2020). Assessment of local food use in the context of sustainable food: A research in food and beverage enterprises in Izmir, Turkey. International Journal of Gastronomy and Food Science, 20, 100194.
  • Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. (2019). Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2015, T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031, Ankara. ISBN: 978-975-590-608-9.
  • Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2015). Gastronomi turizmi üzerine bir literatür incelemesi. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2), 264-278.
  • Seçuk, B., Seçim, Y. ve Pekerşen, Y. (2023). Şeflerin Instagram içeriklerinin sosyal medya pazarlaması açısından değerlendirilmesi. Eliaçık M. (Ed.), Proceedıngs book V. international Halich congress on multidisciplinary scientific research (ss. 1584-1602). Adıyaman: İKSAD Publishing House.
  • Sparks, B., Bowen, J., & Klag, S. (2003). Restaurants and the tourist market. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 15(1), 6–13.
  • Suntikul, W., Pratt, S., & Chong, Y. W. J. (2019). Factors that influence Chinese outbound tourists’ intention to consume local food. Journal of China Tourism Research, 15(1), 1–18.
  • Telfer, D. J., & Wall, G. (2000). Strengthening backward economic linkages: Local food purchasing by three Indonesian hotels. Tourism Geographies, 2(4), 421–447.
  • Türker, N. ve Süzer, Ö. (2022). Tourists' food and beverage consumption trends in the context of culinary movements: The case of Safranbolu. International Journal of Gastronomy and Food Science, 27, 100463.
  • Üner, E. H. (2014). Her şey dahil sistemde Türkiye gastronomi turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Atılım Üniversitesi.
  • Yıldırım, F. ve Çengel, Ö. (2013). Hızlı gıda tüketimi ve tüketicilerin değerleri ve yaşam tarzlarının ilişkisi üzerine bir araştırma. Online Academic Journal of Information Technology, 4(11), 1-14.
  • Turconi, G., Celsa, M., Rezzani, C., Biino, G., Sartirana, M. A., & Roggi, C. (2003). Reliability of a dietary questionnaire on food habits, eating behaviour and nutritional knowledge of adolescents. European Journal of Clinical Nutrition (2003) 57, 753–763.
  • Yücel, A. S., Korkmaz, M., Hergüner, G., Yaman, Ç., Sevil, Ü. ve Küçüközkan, Y. (2019, 10-11 Ekim). Çocukların aile özelliklerine göre beslenme alışkanlıklarının incelenmesi [Konferans Sunumu]. 2. Uluslararası Sağlıklı Yaşam Kongresi, İstanbul.

Determination of Healthy Eating Habits of Gastrotourists: Balıkesir Example

Yıl 2023, , 823 - 834, 28.12.2023
https://doi.org/10.47097/piar.1367353

Öz

Food contains nutrients that are necessary for people to sustain their vital activities. In addition to individual preferences, the geographical region where people live has an impact on eating habits. Developments in technology also manifest themselves in the field of gastronomy and are effective in changing the production techniques of food. The food-culture relationship, which is effective on the gastronomic image of a region, ensures the formation of eating habits. Gastronomy image is an important element for tourism destinations. For this reason, this study aims to determine the eating habits of gastrotourists during their travels.
In this study, the study group consists of gastrotourists who prefer Balıkesir province by using the survey model and selected by random sampling method. In determining the sample size, a formula valid in cases where the number of individuals in the universe is unknown was used and the sample consisted of 384 people. The research data obtained by using a questionnaire form consisting of two parts were analyzed by applying percentage and frequency distributions through SPSS 21.0 package program. Within the scope of the research, it was concluded that gastrotourists who prefer Balıkesir province eat healthy and maintain their healthy eating habits during their travels.

Kaynakça

  • Akgöl, Y. (2012). Gastronomi turizmi ve Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin astronomi deneyimlerinin değerlendirilmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Mersin Üniversitesi.
  • Aksu, M., Gezen, A. ve Özcan, S. (2017). Turistlerin yöresel mutfak tercihleri ile ilgili bir araştırma: Bozcaada örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(Special Issue 2), 125-137.
  • Arslan, M. (2018). Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara Üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma. Dicle Tıp Dergisi, 4(1), 59 – 69.
  • Ballı, E. (2016). Gastronomi turizmi açısından Adana sokak lezzetleri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(Özel sayı), 3-17.
  • Bayrakcı, S. ve Akdağ, G. (2016). Yerel yemek tüketim motivasyonlarının turistlerin tekrar ziyaret eğilimlerine etkisi: Gaziantep’i ziyaret eden yerli turistler üzerine bir araştırma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 27(1), 96-110.
  • Beer, S. (2015). Does the pursuit of local food destroy our environment? Questions of authenticity and sustainability. In P. Sloan, W. Legrand, C. Hindley (Eds), The routledge handbook of sustainable food and gastronomy. New York: Routledge.
  • Björk, P., & Kauppinen-Räisänen, H. (2016). Local food: A source for destination attraction. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 28(1), 177-194.
  • Bucak, T. ve Arıcı, E.Ü. (2013). Türkiye’de gastronomi turizmi üzerine genel bir değerlendirme. Balikesir University The Journal of Social Sciences Institute, 16(30), 203-216.
  • Chambers, S., Lobb, A., Butler, L., Harvey, K., & Traill, W. B. (2007). Local, national and imported foods: A qualitative study. Appetite, 49(1), 208-213.
  • Cömert, M. ve Özkaya F. D. (2014). Gastronomi turizminde Türk mutfağının önemi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(2), 62-66.
  • Chang, R. C. Y. (2007). An analysis of the Chinese leisure travelers’ dining-out experiences while holidaying in Australia and its contribution to their visit satisfaction [Unpublished doctoral dissertation]. The Hong Kong Polytechnic University.
  • Chang, R. C.Y., Mak, A. H.N., & Chın, J. S.C. (2011). The ınvestigation of healthy eating attitude and travel eating behaviour of Taiwanese tourists. 9. APavcCHRİE Conference, Hong Kong.
  • Chang, R. C. Y. (2014). The influence of attitudes towards healthy eating on food consumption when travelling. Current Issues in Tourism, 20(4), 369–390.
  • Çalışkan, O. (2013). Destinasyon rekabetçiliği ve seyahat motivasyonu bakımından gastronomik kimlik. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(2), 39-51.
  • Çavuşoğlu, M. ve Çavuşoğlu, O. (2018). Gastronomi turizmi ve Kıbrıs sokak lezzetleri üzerine bir araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek.1), 637-651.
  • Çelik, S. (2018). Şırnak ilinin gastronomi turizmi potansiyeli. International Journal of Contemporary Tourism Research, 2(2018) 41–51.
  • Derin, D.Ö., Keskin, S. ve Çelikörs, D. (2015). Konya il merkezinde çalışan bazı kamu memurlarının beslenme alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 4(3), 421-439.
  • Forleo, M. B., & Benedetto, G. (2020). Creative cities of gastronomy: Towards relationship between city and countryside. International Journal of Gastronomy and Food Science, 22, 100247.
  • Gheorghe G., Tudorache P., & Nistoreanu P. (2014). Gastronomic tourism, A new trend for contemporary tourism. Cactus Tourism Journal, 9(1), 12-21.
  • Güldemir, O. (2020). Sürdürülebilir gastronomide yöresel mutfakların rolü ve örnekler. Yüncü R. (Ed.), Gastronomi ve sürdürülebilirlik (ss. 46-73). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Güldemir, O., Tugay, O., Şallı, G., Yıldız, E. ve Çelik Yeşil, S. (2021). Bringing fruity meat dishes of Ottoman cuisine into businesses. Journal of Ethnic Foods, 8(1), 30.
  • Güripek, E. (2018). Hizmet kalitesi algısının belirlenmesine yönelik yiyecek içecek işletmelerinde bir uygulama. İşletme Araştırmaları Dergisi, 10(4), 996-1013.
  • Hatipoğlu A., Batman, O. ve Sarıışık, M. (2009, 17-18 Nisan). Gastronomi ve din [Kongre sunumu]. 3.Ulusal Gastronomi Sempozyumu, Antalya.
  • Hatipoğlu, A. (2010). İnançların gastronomi üzerine etkileri bodrumdaki beş yıldızlı otellerin mutfak yöneticilerinin görüşlerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Sakarya Üniversitesi.
  • Kang, S., & Rajagopal, L. (2014). Perceptions of benefits and challenges of purchasing local foods among hotel industry decision makers. Journal of Foodservice Business Research, 17(4), 301-322.
  • Kim, S., & Choe, J.Y. (2019). Testing an attribute-benefit-value-intention (ABVI) model of local food consumption as perceived by foreign tourists. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 31(1), 123-140. https://doi.org/10.1108/IJCHM-10-2017-0661.
  • Lin, J., Guia Julve, J., Xu, H., & Cui, Q. (2018). Food habits and tourist food consumption: an exploratory study on dining behaviours of Chinese outbound tourists in Spain. Journal of Policy Research in Tourism, Leisure and Events, 10(1), 1–18.
  • Öktem, Ş. (2014). Standart reçetelerin turizm sektöründe sürdürülebilirliğe katkısı: Mersin yöresi kahvaltı örnekleri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(2), 24-33.
  • Öney, H. (2013). Gastronomi turizmi. Bahçe S. (Ed.), Alternatif turizm (ss. 159-171). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.
  • Özçelik, A.(2000). Sağlık Personelinin Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Gıda, 25(2), 93-99.
  • Öztürk, S. B., & Akoglu, A. (2020). Assessment of local food use in the context of sustainable food: A research in food and beverage enterprises in Izmir, Turkey. International Journal of Gastronomy and Food Science, 20, 100194.
  • Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. (2019). Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2015, T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031, Ankara. ISBN: 978-975-590-608-9.
  • Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2015). Gastronomi turizmi üzerine bir literatür incelemesi. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2), 264-278.
  • Seçuk, B., Seçim, Y. ve Pekerşen, Y. (2023). Şeflerin Instagram içeriklerinin sosyal medya pazarlaması açısından değerlendirilmesi. Eliaçık M. (Ed.), Proceedıngs book V. international Halich congress on multidisciplinary scientific research (ss. 1584-1602). Adıyaman: İKSAD Publishing House.
  • Sparks, B., Bowen, J., & Klag, S. (2003). Restaurants and the tourist market. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 15(1), 6–13.
  • Suntikul, W., Pratt, S., & Chong, Y. W. J. (2019). Factors that influence Chinese outbound tourists’ intention to consume local food. Journal of China Tourism Research, 15(1), 1–18.
  • Telfer, D. J., & Wall, G. (2000). Strengthening backward economic linkages: Local food purchasing by three Indonesian hotels. Tourism Geographies, 2(4), 421–447.
  • Türker, N. ve Süzer, Ö. (2022). Tourists' food and beverage consumption trends in the context of culinary movements: The case of Safranbolu. International Journal of Gastronomy and Food Science, 27, 100463.
  • Üner, E. H. (2014). Her şey dahil sistemde Türkiye gastronomi turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Atılım Üniversitesi.
  • Yıldırım, F. ve Çengel, Ö. (2013). Hızlı gıda tüketimi ve tüketicilerin değerleri ve yaşam tarzlarının ilişkisi üzerine bir araştırma. Online Academic Journal of Information Technology, 4(11), 1-14.
  • Turconi, G., Celsa, M., Rezzani, C., Biino, G., Sartirana, M. A., & Roggi, C. (2003). Reliability of a dietary questionnaire on food habits, eating behaviour and nutritional knowledge of adolescents. European Journal of Clinical Nutrition (2003) 57, 753–763.
  • Yücel, A. S., Korkmaz, M., Hergüner, G., Yaman, Ç., Sevil, Ü. ve Küçüközkan, Y. (2019, 10-11 Ekim). Çocukların aile özelliklerine göre beslenme alışkanlıklarının incelenmesi [Konferans Sunumu]. 2. Uluslararası Sağlıklı Yaşam Kongresi, İstanbul.
Toplam 42 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Yasemin Asiltürk Okutan 0000-0001-9134-6995

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Asiltürk Okutan, Y. (2023). Gastroturistlerin Sağlıklı Beslenme Alışkanlıklarının Tespiti: Balıkesir Örneği. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi, 10(3), 823-834. https://doi.org/10.47097/piar.1367353

Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisinde yayınlanmış makalelerin telif hakları Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) kapsamındadır.

by-nc-nd.png