BibTex RIS Kaynak Göster

An Application for Usage of Decısıon Support Systems (DSS) in Logistic Operations and Efficiency Analysis

Yıl 2015, Cilt: 2 Sayı: 1, 39 - 58, 01.05.2015

Öz

Aim of this study is to increase efficiency of machine and manpower needs that are crucial for loading operations in logistics. In this study, labor and machine productivity are investigated for loading non-proportional cargo in containers and other carriers based on time-parameter and analyses were conducted to increase loading speed and labor productivity in complex cargo loading plans for containers and other transportation vehicles. Decision support system (DSS) was developed, and application results were presented as the case study. Investigations conducted for Yazar Tasit Koltuklari AS showed that additional personal were recruited to increase loading speed however it was found that it reduces labor productivity. Non-proportional cargo loading operations cause serious loss of time and reduce cost efficiency. This study aimed to provide efficient use of resources, process control, coordinated communication, cost minimization and competitive advantage through arranging loading plans for ordered cargo. It provided optimum loading plans for loading of non-proportional cargo in containers and other transportation vehicles. As a result of this study, 76.09% increase in cost efficiency was achieved by the use of decision support system. Labor productivity increased by 25%. Time efficiency rate increased by 71.84%.

Karar Destek Sistemlerinin (KDS) Lojistik Süreçlerde Kullanımı ve Verimlilik Analizi Üzerine Bir Uygulama

Yıl 2015, Cilt: 2 Sayı: 1, 39 - 58, 01.05.2015

Öz

Bu çalışmanın amacı; lojistik süreçlerde önemli bir yer işgal eden ürün yükleme aşamalarında makine ve işgücü verimliliğini artırmaktır. Bu çalışmada; orantısız yüklerin konteynerlere ve diğer taşıyıcılara yüklenirken zaman parametresi üzerinden hareketle, işçi ve makine kaynakların verimliliği incelenerek ticari araçların ve konteynerlerin karmaşık yük ve yükleme planları içindeki yüklenme hızını ve çalışan verimliliğini artırmaya yönelik analizler yapılmıştır. Karar destek sistemi (KDS) geliştirilerek, literatüre kazandırılmış uygulama sonuçları örnek vaka halinde sunulmuştur. Yazar Taşıt Koltukları A.Ş. firmasında yapılan incelemeler sonucu; yükleme operasyonları esnasında ek işçi istihdam edilerek lojistik operasyonların hızlandırılmaya çalışıldığı fakat bu durumun emek verimliliğini düşürdüğü, orantısız yüklerin tek seferde konteyner ve diğer araçlara yüklenmesinde ciddi zaman kayıplarının yaşandığı, maliyet verimliliğin düştüğü tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda; konteynerler ve diğer taşıyıcı araçlara, orantısız paketli ürünlerin optimum sıra ve hacim ile yerleştirilmesi sağlanmıştır. KDS kullanılarak toplam maliyet verimliliğinde % 76,09’luk bir artış elde edilmiştir. İşgücü verimlilik oranında % 25’lik verimlilik artışı sağlanmıştır. Zaman verimlilik oranında ise % 71,84’lük bir artış elde edilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA76HS42JD
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Eyüp Akçetin Bu kişi benim

Yüksel Yurtay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akçetin, E., & Yurtay, Y. (2015). Karar Destek Sistemlerinin (KDS) Lojistik Süreçlerde Kullanımı ve Verimlilik Analizi Üzerine Bir Uygulama. Pamukkale İşletme Ve Bilişim Yönetimi Dergisi(1), 39-58.

Pamukkale İşletme ve Bilişim Yönetimi Dergisi (PIBYD)            Pamukkale Journal of Business and Information Management (PIBYD)