EN
TR
Müzelerin Kamusallaşma Süreci ve Müze Mekânının Dönüşümü: Toplumsal Dönüşüme Koşut Olarak Müzelerin Kavramsal ve Mekânsal Değişimi
Öz
Bu çalışma, müzelerin kamusallaşma sürecini, tarihsel süreçte geçirdikleri kavramsal ve mekânsal dönüşümler üzerinden değerlendirmeyi ve toplumsal yapıdaki dönüşümlere ve kamusal alanın tarihsel değişimine paralel olarak müze mekânında yaşanan dönüşümleri kuramsal bir çerçeve içerisinde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Yürütülen çalışmada, Jürgen Habermas’ın kamusal alan kuramı ve Henri Lefebvre’in mekânın toplumsal üretimi yaklaşımından hareketle oluşturulan kuramsal çerçeve doğrultusunda, müzelerin yalnızca sergi alanları değil, aynı zamanda toplumsal ilişkilerin, kolektif hafızanın ve ideolojik temsillerin biçimlendiği kamusal mekanlar olduğu savunulmaktadır. Çalışmada, mekânın oluşum ve dönüşüm süreçlerinin toplumsal bağlam ile olan koşut ilişkisi çerçevesinde, her bir dönem kendi toplumsal dinamiklerinin getirdiği kamusallık anlayışı ile ele alınmıştır. Tarihsel-kuramsal bir yöntemin benimsendiği çalışmada; tespit edilen dönemsel kırılmalar doğrultusunda, literatürde kırılmalar ile ilişkilendirilen müze yapı örneklerinin plan organizasyonları analiz edilerek, dönemin kamusal alan üretimiyle nasıl ilişkilendikleri incelenmiştir. Mimari plan şemaları üzerinden yapılan mekânsal okumalar, müze yapılarında gerçekleşen dönüşümlerin yalnızca fiziksel biçimlenmelerle değil, aynı zamanda dönemin toplumsal ve siyasal dinamikleriyle şekillendiğini ortaya koymuştur. Yürütülen çalışma neticesinde, müzelerin kamusal mekân olabilme niteliğinin, yalnızca kendi kurumsal dinamiklerine değil, aynı zamanda kamusal alanın tarihsel dönüşümüne, özellikle de demokratikleşme ve eşitlik süreçlerine dayandığı sonucuna ulaşılmaktadır. Bu bağlamda da, müzelerdeki kavramsal ve mekânsal dönüşümün, toplumsal dönüşüme koşut olarak gerçekleştiği öne sürülmektedir. Bu yönüyle çalışmanın, müzelerin tarihsel gelişimini mekânsal analiz ve toplumsal kuram üzerinden ele alarak, bu yapıların toplumsal dönüşümlerle paralel biçimde kamusal mekâna evrildiğini savunan özgün bir araştırma ortaya koyduğu iddia edilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abt, J. (2006). The origins of the public museum. İçinde S. Macdonald (Ed.), A companion to museum studies (115-134). Blackwell Oxford.
- Alexander, E. P., & Alexander, M. (2017). Museums in motion: An introduction to the history and functions of museums. Rowman & Littlefield.
- Arendt, H. (1994). İnsanlık Durumu (B. S. Şener, Çev.). İletişim Yayınları. (Orijinal eserin yayın tarihi: 1958)
- Artun, A. (2012). Sanat Müzeleri 1, Müze ve Modernlik. İletişim Yayınları. (Orijinal eserin yayın tarihi: 2006)
- Artun, A. (Ed.). (2006). Sanat Müzeleri 2, Müze ve Eleştirel Düşünce. İletişim Yayınları.
- Becherucci, L. (1968). Introduction. İçinde C. L. Ragghianti (Ed.), Uffizi, Florence: Great Museums of the World (9-15). Newsweek, Inc. & Arnoldo Mondadori Editore.
- Beekes, R. (2009). Etymological dictionary of Greek. Brill.
- Bennett, T. (1995). The birth of the museum: History, theory, politics. Routledge.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mimari Tarih, Teori ve Eleştiri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Erken Görünüm Tarihi
16 Eylül 2025
Yayımlanma Tarihi
20 Eylül 2025
Gönderilme Tarihi
31 Mart 2025
Kabul Tarihi
12 Haziran 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 2
APA
Sağlam Aktan, A. İ., Uysal Ürey, Z. Ç., & Çavdar, R. Ç. (2025). Müzelerin Kamusallaşma Süreci ve Müze Mekânının Dönüşümü: Toplumsal Dönüşüme Koşut Olarak Müzelerin Kavramsal ve Mekânsal Değişimi. PLANARCH - Design and Planning Research, 9(2), 411-425. https://doi.org/10.54864/planarch.1668421
AMA
1.Sağlam Aktan Aİ, Uysal Ürey ZÇ, Çavdar RÇ. Müzelerin Kamusallaşma Süreci ve Müze Mekânının Dönüşümü: Toplumsal Dönüşüme Koşut Olarak Müzelerin Kavramsal ve Mekânsal Değişimi. PLANARCH. 2025;9(2):411-425. doi:10.54864/planarch.1668421
Chicago
Sağlam Aktan, Arda İlayda, Zeynep Çiğdem Uysal Ürey, ve Rabia Çiğdem Çavdar. 2025. “Müzelerin Kamusallaşma Süreci ve Müze Mekânının Dönüşümü: Toplumsal Dönüşüme Koşut Olarak Müzelerin Kavramsal ve Mekânsal Değişimi”. PLANARCH - Design and Planning Research 9 (2): 411-25. https://doi.org/10.54864/planarch.1668421.
EndNote
Sağlam Aktan Aİ, Uysal Ürey ZÇ, Çavdar RÇ (01 Eylül 2025) Müzelerin Kamusallaşma Süreci ve Müze Mekânının Dönüşümü: Toplumsal Dönüşüme Koşut Olarak Müzelerin Kavramsal ve Mekânsal Değişimi. PLANARCH - Design and Planning Research 9 2 411–425.
IEEE
[1]A. İ. Sağlam Aktan, Z. Ç. Uysal Ürey, ve R. Ç. Çavdar, “Müzelerin Kamusallaşma Süreci ve Müze Mekânının Dönüşümü: Toplumsal Dönüşüme Koşut Olarak Müzelerin Kavramsal ve Mekânsal Değişimi”, PLANARCH, c. 9, sy 2, ss. 411–425, Eyl. 2025, doi: 10.54864/planarch.1668421.
ISNAD
Sağlam Aktan, Arda İlayda - Uysal Ürey, Zeynep Çiğdem - Çavdar, Rabia Çiğdem. “Müzelerin Kamusallaşma Süreci ve Müze Mekânının Dönüşümü: Toplumsal Dönüşüme Koşut Olarak Müzelerin Kavramsal ve Mekânsal Değişimi”. PLANARCH - Design and Planning Research 9/2 (01 Eylül 2025): 411-425. https://doi.org/10.54864/planarch.1668421.
JAMA
1.Sağlam Aktan Aİ, Uysal Ürey ZÇ, Çavdar RÇ. Müzelerin Kamusallaşma Süreci ve Müze Mekânının Dönüşümü: Toplumsal Dönüşüme Koşut Olarak Müzelerin Kavramsal ve Mekânsal Değişimi. PLANARCH. 2025;9:411–425.
MLA
Sağlam Aktan, Arda İlayda, vd. “Müzelerin Kamusallaşma Süreci ve Müze Mekânının Dönüşümü: Toplumsal Dönüşüme Koşut Olarak Müzelerin Kavramsal ve Mekânsal Değişimi”. PLANARCH - Design and Planning Research, c. 9, sy 2, Eylül 2025, ss. 411-25, doi:10.54864/planarch.1668421.
Vancouver
1.Arda İlayda Sağlam Aktan, Zeynep Çiğdem Uysal Ürey, Rabia Çiğdem Çavdar. Müzelerin Kamusallaşma Süreci ve Müze Mekânının Dönüşümü: Toplumsal Dönüşüme Koşut Olarak Müzelerin Kavramsal ve Mekânsal Değişimi. PLANARCH. 01 Eylül 2025;9(2):411-25. doi:10.54864/planarch.1668421