Ark Kaynağı ile Kaynatılan Ferritik Küresel Grafitli Dökme Demirlere Öntav Sıcaklığının Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisi

Cilt: 11 Sayı: 2 1 Haziran 2008
  • Necati Yalçın
PDF İndir
TR EN

Ark Kaynağı ile Kaynatılan Ferritik Küresel Grafitli Dökme Demirlere Öntav Sıcaklığının Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisi

Öz

Bu çalışmada, ferritik küresel grafitli dökme demirlere 400, 450 ve 500°C öntav sıcaklıklarında uygulanan elektrik ark kaynağı işleminin mikroyapı, çekme dayanımı ve mikrosertlik üzerine etkisi incelenmiştir. Mikroyapı gözlemleri ve mikrosertlik ölçümleri kaynak işlemi uygulanan parçalarda ısı tesiri altında kalan bölge (ITAB) ve kaynak metali ile ana metal arası geçiş bölgelerinde (GB) yapılmıştır. KGDD parçaların ark kaynağı ile birleştirilmesi işleminde nikel-demir esaslı (ENiFe-Cl) örtülü elektrod kullanılmıştır. Kaynak işleminden sonra ana malzeme, ITAB, GB ve kaynak metali bölgesinin mikroyapı incelemeleri optik mikroskopla yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre artan öntav sıcaklığı ile ITAB’ın sertlik değerlerinde yükselme olurken aynı bölgenin genişliğinde ise artış olduğu gözlenmiştir. Öntav sıcaklığı arttıkça martenzit oluşumu azalmıştır. Öntav sıcaklıkları çekme değerleri üzerinde etkili olmamıştır fakat % uzama değerleri öntav sıcaklığı arttıkça artmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Necati Yalçın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2008

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2008

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yalçın, N. (2008). Ark Kaynağı ile Kaynatılan Ferritik Küresel Grafitli Dökme Demirlere Öntav Sıcaklığının Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisi. Politeknik Dergisi, 11(2), 153-159. https://izlik.org/JA57GJ68AX
AMA
1.Yalçın N. Ark Kaynağı ile Kaynatılan Ferritik Küresel Grafitli Dökme Demirlere Öntav Sıcaklığının Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisi. Politeknik Dergisi. 2008;11(2):153-159. https://izlik.org/JA57GJ68AX
Chicago
Yalçın, Necati. 2008. “Ark Kaynağı ile Kaynatılan Ferritik Küresel Grafitli Dökme Demirlere Öntav Sıcaklığının Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisi”. Politeknik Dergisi 11 (2): 153-59. https://izlik.org/JA57GJ68AX.
EndNote
Yalçın N (01 Haziran 2008) Ark Kaynağı ile Kaynatılan Ferritik Küresel Grafitli Dökme Demirlere Öntav Sıcaklığının Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisi. Politeknik Dergisi 11 2 153–159.
IEEE
[1]N. Yalçın, “Ark Kaynağı ile Kaynatılan Ferritik Küresel Grafitli Dökme Demirlere Öntav Sıcaklığının Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisi”, Politeknik Dergisi, c. 11, sy 2, ss. 153–159, Haz. 2008, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57GJ68AX
ISNAD
Yalçın, Necati. “Ark Kaynağı ile Kaynatılan Ferritik Küresel Grafitli Dökme Demirlere Öntav Sıcaklığının Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisi”. Politeknik Dergisi 11/2 (01 Haziran 2008): 153-159. https://izlik.org/JA57GJ68AX.
JAMA
1.Yalçın N. Ark Kaynağı ile Kaynatılan Ferritik Küresel Grafitli Dökme Demirlere Öntav Sıcaklığının Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisi. Politeknik Dergisi. 2008;11:153–159.
MLA
Yalçın, Necati. “Ark Kaynağı ile Kaynatılan Ferritik Küresel Grafitli Dökme Demirlere Öntav Sıcaklığının Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisi”. Politeknik Dergisi, c. 11, sy 2, Haziran 2008, ss. 153-9, https://izlik.org/JA57GJ68AX.
Vancouver
1.Necati Yalçın. Ark Kaynağı ile Kaynatılan Ferritik Küresel Grafitli Dökme Demirlere Öntav Sıcaklığının Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisi. Politeknik Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2008;11(2):153-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57GJ68AX
 
TARANDIĞIMIZ DİZİNLER (ABSTRACTING / INDEXING)
181341319013191 13189 13187 13188 18016 

download Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.