TR
EN
Kok Fırını Gazının Model Bir Gaz Türbini Yanma Odasındaki Yanma Performansının Sayısal Olarak İncelenmesi
Öz
Bu çalışmada, kömürlerin koklaştırılması sonucunda açığa çıkan kok fırını gazının alternatif bir yakıt olarak model bir gaz türbini yanma odasındaki yanma performansı sayısal olarak incelenmiştir. Analizler, yanma analizleri için günümüzde yaygın olarak kullanılan Ansys Fluent paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Türbülanslı difüzyon alevi önkarışımsız olarak modellenmiştir. Çalışmada kullanılan yanma modeli Mixture Fraction/PDF yanma modeli olup seçilen türbülans modeli k-ε türbülans modelidir. Yanma odası sıcaklığı yüksek seviyelerde olduğundan P-1 radyasyon modeli de yanma odası için kullanılmıştır. Modelleme, 60 kW güçteki bir model yanma odası için λ=1.1, λ=1.3 ve λ=1.5 hava fazlalık katsayılarında metan ve kok fırını gazı için yapılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sonuçlar değerlendirildiğinde en yüksek yanma odası sıcaklığı metan yanmasında ve 60 kW ve λ=1.1 yanma şartlarında yaklaşık 2230 K olarak belirlenmiştir. Hava miktarı seyreltme ve ikincil hava ile birlikte artırıldıkça yanma odasının ve çıkış bölgesinin sıcaklık değerlerinde düşüş gözlemlenmiştir. Benzer şartlarda kok fırını gazı yanması için maksimum sıcaklık dağılımı 60 kW ve λ=1.1 yanma şartlarında 2150 K olarak gözlemlenmiştir. Kok fırını gazı yanması ile elde edilen sıcaklık dağılımları metana göre daha düşük olmakla birlikte çok ciddi sıcaklık farklılıklarının olmadığı gözlemlenmiş ve kok fırını gazının, gaz türbini yanma odaları için alternatif bir yakıt olabileceği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Aralık 2012
Gönderilme Tarihi
1 Aralık 2012
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2012 Cilt: 15 Sayı: 4
APA
İlbaş, M., & Karyeyen, S. (2012). Kok Fırını Gazının Model Bir Gaz Türbini Yanma Odasındaki Yanma Performansının Sayısal Olarak İncelenmesi. Politeknik Dergisi, 15(4), 171-176. https://izlik.org/JA35CA29DN
AMA
1.İlbaş M, Karyeyen S. Kok Fırını Gazının Model Bir Gaz Türbini Yanma Odasındaki Yanma Performansının Sayısal Olarak İncelenmesi. Politeknik Dergisi. 2012;15(4):171-176. https://izlik.org/JA35CA29DN
Chicago
İlbaş, Mustafa, ve Serhat Karyeyen. 2012. “Kok Fırını Gazının Model Bir Gaz Türbini Yanma Odasındaki Yanma Performansının Sayısal Olarak İncelenmesi”. Politeknik Dergisi 15 (4): 171-76. https://izlik.org/JA35CA29DN.
EndNote
İlbaş M, Karyeyen S (01 Aralık 2012) Kok Fırını Gazının Model Bir Gaz Türbini Yanma Odasındaki Yanma Performansının Sayısal Olarak İncelenmesi. Politeknik Dergisi 15 4 171–176.
IEEE
[1]M. İlbaş ve S. Karyeyen, “Kok Fırını Gazının Model Bir Gaz Türbini Yanma Odasındaki Yanma Performansının Sayısal Olarak İncelenmesi”, Politeknik Dergisi, c. 15, sy 4, ss. 171–176, Ara. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35CA29DN
ISNAD
İlbaş, Mustafa - Karyeyen, Serhat. “Kok Fırını Gazının Model Bir Gaz Türbini Yanma Odasındaki Yanma Performansının Sayısal Olarak İncelenmesi”. Politeknik Dergisi 15/4 (01 Aralık 2012): 171-176. https://izlik.org/JA35CA29DN.
JAMA
1.İlbaş M, Karyeyen S. Kok Fırını Gazının Model Bir Gaz Türbini Yanma Odasındaki Yanma Performansının Sayısal Olarak İncelenmesi. Politeknik Dergisi. 2012;15:171–176.
MLA
İlbaş, Mustafa, ve Serhat Karyeyen. “Kok Fırını Gazının Model Bir Gaz Türbini Yanma Odasındaki Yanma Performansının Sayısal Olarak İncelenmesi”. Politeknik Dergisi, c. 15, sy 4, Aralık 2012, ss. 171-6, https://izlik.org/JA35CA29DN.
Vancouver
1.Mustafa İlbaş, Serhat Karyeyen. Kok Fırını Gazının Model Bir Gaz Türbini Yanma Odasındaki Yanma Performansının Sayısal Olarak İncelenmesi. Politeknik Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2012;15(4):171-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35CA29DN