TR
EN
Vermiküler Grafitli Dökme Demirlerin İşlenmesinde Kesme Parametrelerinin Kesme Kuvvetleri ve Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisinin Regresyon Analizi ile Modellenmesi
Öz
Bu çalışmada farklı mikro yapıya sahip vermiküler grafitli dökme demirlerin işlenebilirliği deneysel olarak araştırılmış ve kesme parametrelerinin, kesme kuvvetleri ve yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkisi çoklu regresyon analizi ile modellenmiştir. Deneylerde dört farklı kesme hızı (150, 170, 190 ve 210 m/dak) ve üç farklı ilerleme miktarı (0,2, 0,25, 0,30 mm/dev) kullanılmıştır. Kesme derinliği ise tüm deneylerde sabit 2,5 mm alınmıştır. Deneyler sonucunda kesme kuvveti ve yüzey pürüzlülüğüne etki eden parametrelerin değerlendirilebilmesi için SPSS 15.0 programında çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Ayrıca mikroyapı (perlititk, ferritik, perlitik+ferritik), kesme hızı ve ilerleme miktarının kesme kuvvetleri ve yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkisinin belirlenmesinde ANOVA (Varyans Analizi) tablosu kullanılmıştır. Sonuç olarak kesme kuvveti ve yüzey pürüzlülüğüne etki eden parametrelerin belirlenerek matematiksel model geliştirilmiştir. Çoklu regresyon analizi ve varyans analizi ile geliştirilen her iki modelin de %95 güven aralığında ve kullanılabilir olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Aralık 2010
Gönderilme Tarihi
1 Aralık 2010
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2010 Cilt: 13 Sayı: 4
APA
Mavi, A., & Korkut, İ. (2010). Vermiküler Grafitli Dökme Demirlerin İşlenmesinde Kesme Parametrelerinin Kesme Kuvvetleri ve Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisinin Regresyon Analizi ile Modellenmesi. Politeknik Dergisi, 13(4), 281-286. https://izlik.org/JA79ZF66TL
AMA
1.Mavi A, Korkut İ. Vermiküler Grafitli Dökme Demirlerin İşlenmesinde Kesme Parametrelerinin Kesme Kuvvetleri ve Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisinin Regresyon Analizi ile Modellenmesi. Politeknik Dergisi. 2010;13(4):281-286. https://izlik.org/JA79ZF66TL
Chicago
Mavi, Ahmet, ve İhsan Korkut. 2010. “Vermiküler Grafitli Dökme Demirlerin İşlenmesinde Kesme Parametrelerinin Kesme Kuvvetleri ve Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisinin Regresyon Analizi ile Modellenmesi”. Politeknik Dergisi 13 (4): 281-86. https://izlik.org/JA79ZF66TL.
EndNote
Mavi A, Korkut İ (01 Aralık 2010) Vermiküler Grafitli Dökme Demirlerin İşlenmesinde Kesme Parametrelerinin Kesme Kuvvetleri ve Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisinin Regresyon Analizi ile Modellenmesi. Politeknik Dergisi 13 4 281–286.
IEEE
[1]A. Mavi ve İ. Korkut, “Vermiküler Grafitli Dökme Demirlerin İşlenmesinde Kesme Parametrelerinin Kesme Kuvvetleri ve Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisinin Regresyon Analizi ile Modellenmesi”, Politeknik Dergisi, c. 13, sy 4, ss. 281–286, Ara. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79ZF66TL
ISNAD
Mavi, Ahmet - Korkut, İhsan. “Vermiküler Grafitli Dökme Demirlerin İşlenmesinde Kesme Parametrelerinin Kesme Kuvvetleri ve Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisinin Regresyon Analizi ile Modellenmesi”. Politeknik Dergisi 13/4 (01 Aralık 2010): 281-286. https://izlik.org/JA79ZF66TL.
JAMA
1.Mavi A, Korkut İ. Vermiküler Grafitli Dökme Demirlerin İşlenmesinde Kesme Parametrelerinin Kesme Kuvvetleri ve Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisinin Regresyon Analizi ile Modellenmesi. Politeknik Dergisi. 2010;13:281–286.
MLA
Mavi, Ahmet, ve İhsan Korkut. “Vermiküler Grafitli Dökme Demirlerin İşlenmesinde Kesme Parametrelerinin Kesme Kuvvetleri ve Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisinin Regresyon Analizi ile Modellenmesi”. Politeknik Dergisi, c. 13, sy 4, Aralık 2010, ss. 281-6, https://izlik.org/JA79ZF66TL.
Vancouver
1.Ahmet Mavi, İhsan Korkut. Vermiküler Grafitli Dökme Demirlerin İşlenmesinde Kesme Parametrelerinin Kesme Kuvvetleri ve Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisinin Regresyon Analizi ile Modellenmesi. Politeknik Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2010;13(4):281-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79ZF66TL