Araştırma Makalesi

Düşey Yük Etkisi Altındaki Kazık Gruplarının Bozkurt Optimizasyon Algoritması ile Optimizasyonu

Cilt: 22 Sayı: 1 1 Mart 2019
PDF İndir
TR EN

Düşey Yük Etkisi Altındaki Kazık Gruplarının Bozkurt Optimizasyon Algoritması ile Optimizasyonu

Öz

Yumuşak/gevşek zeminler üzerine inşa edilecek temeller, geoteknik mühendisliği açısından büyük sorunlara neden olmaktadır. Temelden aktarılan düşey yükler, yumuşak/gevşek zeminde göçmeye ve/veya aşırı oturmalara neden olabilmektedir. Bu tür problemlerin önlenebilmesi için ilave geoteknik tedbirlerin alınması zorunlu olmaktadır. Temel altı kazık imalatı, günümüzde sıklıkla kullanılan tedbirlerden biridir. Kazıklar, sağlam zemin içindeki soket boylarına bağlı olarak, uç kazığı veya sürtünme kazığı olarak tanımlanmaktadır. Genellikle, temellerin altında meydana gelecek farklı oturmaların ve dış merkezlik etkisinin azaltılması için temel altında birden fazla kazık imal edilmektedir. Bu kazıkların birbirleriyle etkileşimi “grup etkisi” olarak tanımlanmaktadır ve bu etkileşim kazıkların yük taşıma kapasitelerinde azalmaya neden olmaktadır. Güvenli ve ekonomik bir tasarım için, tek bir kazığın taşıma kapasitesinin hesaplanması ve kazık grubundaki optimum kazık sayısının belirlenmesinde optimizasyon yapılması gerekmektedir. Bu çalışma kapsamında, Bozkurt Optimizasyon algoritmasının düşey yük etkisi altındaki kazık gruplarının optimizasyon problemleri için geçerliliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla karşılaştırma yapılabilmesi için Parçacık Sürüsü Optimizasyon algoritması ve Geliştirilmiş Harmoni Arama algoritması kullanılmıştır. İncelenen yöntemlerin, düşey yük altındaki kazık grupları için hızlı, güvenli ve ekonomik tasarımlar yapılması konusunda mühendislere yardımcı olması amaçlanmaktadır. Yumuşak/gevşek zeminler içinde imal edilecek fore kazıkların taşıma kapasiteleri ve optimizasyonu ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Das BM, Principles of Foundation Engineering, SI Edition. Cengage Learning, 2010.
  2. [2] Bowles JE, Foundation Analysis and Design. McGraw-Hill, 1996.
  3. [3] Hurd AJ, Truman KZ. "Optimization Method of Pile Foundations". Advances in Engineering Structures, Mechanics & Construction, Dordrecht, 2006.
  4. [4] Chan CM, Zhang LM, Ng JTM. "Optimization of Pile Groups Using Hybrid Genetic Algorithms". Journal of Geotechnical and Geoenvironmental Engineering, 135(4): 497-505, 2009.
  5. [5] Hwang JH, Lyu YD, Chung MC. "Optimizing Pile Group Design Using a Real Genetic Approach". The Twenty-first International Offshore and Polar Engineering Conference, 2011.
  6. [6] Liu X, Cheng G, Wang B, Lin S. "Optimum design of pile foundation by automatic grouping genetic algorithms". ISRN Civil Engineering, 2012, 2012.
  7. [7] Bengtlars A, Väljamets E. "Optimization of Pile Groups: A practical study using Genetic Algorithm and Direct Search with four different objective functions". Master Thesis, Structural Design and Bridges, KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Sweden, 2014.
  8. [8] Kennedy J, Eberhart R. "Particle swarm optimization". IEEE International Conference on Neural Networks, Perth, WA, Australia, 1995.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2019

Gönderilme Tarihi

11 Ekim 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 22 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Temür, R., & Öser, C. (2019). Düşey Yük Etkisi Altındaki Kazık Gruplarının Bozkurt Optimizasyon Algoritması ile Optimizasyonu. Politeknik Dergisi, 22(1), 19-32. https://doi.org/10.2339/politeknik.417754
AMA
1.Temür R, Öser C. Düşey Yük Etkisi Altındaki Kazık Gruplarının Bozkurt Optimizasyon Algoritması ile Optimizasyonu. Politeknik Dergisi. 2019;22(1):19-32. doi:10.2339/politeknik.417754
Chicago
Temür, Rasim, ve Cihan Öser. 2019. “Düşey Yük Etkisi Altındaki Kazık Gruplarının Bozkurt Optimizasyon Algoritması ile Optimizasyonu”. Politeknik Dergisi 22 (1): 19-32. https://doi.org/10.2339/politeknik.417754.
EndNote
Temür R, Öser C (01 Mart 2019) Düşey Yük Etkisi Altındaki Kazık Gruplarının Bozkurt Optimizasyon Algoritması ile Optimizasyonu. Politeknik Dergisi 22 1 19–32.
IEEE
[1]R. Temür ve C. Öser, “Düşey Yük Etkisi Altındaki Kazık Gruplarının Bozkurt Optimizasyon Algoritması ile Optimizasyonu”, Politeknik Dergisi, c. 22, sy 1, ss. 19–32, Mar. 2019, doi: 10.2339/politeknik.417754.
ISNAD
Temür, Rasim - Öser, Cihan. “Düşey Yük Etkisi Altındaki Kazık Gruplarının Bozkurt Optimizasyon Algoritması ile Optimizasyonu”. Politeknik Dergisi 22/1 (01 Mart 2019): 19-32. https://doi.org/10.2339/politeknik.417754.
JAMA
1.Temür R, Öser C. Düşey Yük Etkisi Altındaki Kazık Gruplarının Bozkurt Optimizasyon Algoritması ile Optimizasyonu. Politeknik Dergisi. 2019;22:19–32.
MLA
Temür, Rasim, ve Cihan Öser. “Düşey Yük Etkisi Altındaki Kazık Gruplarının Bozkurt Optimizasyon Algoritması ile Optimizasyonu”. Politeknik Dergisi, c. 22, sy 1, Mart 2019, ss. 19-32, doi:10.2339/politeknik.417754.
Vancouver
1.Rasim Temür, Cihan Öser. Düşey Yük Etkisi Altındaki Kazık Gruplarının Bozkurt Optimizasyon Algoritması ile Optimizasyonu. Politeknik Dergisi. 01 Mart 2019;22(1):19-32. doi:10.2339/politeknik.417754

Cited By

 
TARANDIĞIMIZ DİZİNLER (ABSTRACTING / INDEXING)
181341319013191 13189 13187 13188 18016 

download Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.