In this study, it was aimed to determine that effect of the cutting direction, number of cutters and cutter types on surface smoothness of solid wood for planning process. For this purpose, 48 samples which were prapared from beech (Fagus orientalis L.) and scotch pine (Pinus sylvestris L.) have been widely used furniture industry were tested according to the principles of TS 930. The values of surface smoothness determined by wood species, cutting direction, cutter types and number of cutters for the per specimen, 8 measurements were made with irc. Determined values of mean surfaces roughness as compared with kind of wood and kind of process in the space of 20 mm area of search oftest machine for per 2.5 mm. As a result; more smooth surfaces have been obtained in the tangential surfaces according to radial surfaces and in the planning with 4 cutters than 2 cutters. In this respect, the interreactions of cutting direction and cutter type have not been significant
Planning surface roughness cutting direction beech scotch pine
Bu çalışmada masif ağaç malzemenin rendeleme işleminde yüzey düzgünlüğüne kesiş yönü, bıçak sayısı ve bıçak çeşidinin etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu maksatla mobilya endüstrisinde yaygın olarak kullanılan Doğu kayını ve sarıçam odunlarından hazırlanan 48 adet örnek üzerinde TS 930 standardına uyularak ağaç türü, kesiş yönü, kesici çeşidi ve bıçak sayısına göre yüzey pürüzlülük değerleri belirlenmiştir. Her örnekte dokunmalı iğneli tarama aleti ile 8 ölçüm yapılmıştır. Cihazın tarama alanı olan 20 mm mesafenin her 2.5 mm’ si için belirlenen ortalama pürüzlülük değerleri, ağaç türü ve işlem çeşidine göre karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; teğet kesitlerde radyal kesitlere göre, 4 bıçaklı rendelemede 2 bıçaklı rendelemeye göre daha düzgün yüzeyler elde edilmiştir. Kesiş yönü ve kesici çeşidi etkileşimleri bu bakımdan önemsiz çıkmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Diğer ID | JA46EV24CE |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2002 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2002 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002 Cilt: 5 Sayı: 4 - Cilt: 5 Sayı: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.