Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

An Investigation of the Mosque Doors and InteriorWindow Shutters of Mimar Sinan in Istanbul in Termsof Materials, Dimension, Ornament, and Construction

Yıl 2014, Cilt: 17 Sayı: 2, 49 - 57, 01.06.2014

Öz

In this study, the investigation of wooden doors and interior window shutters which is present in mosques made by Mimar Sinan in Istanbul and bearing characteristic features of Ottoman period, are aimed to cover in terms of material, dimension, ornament, and construction. With the aid of the form of inventory which is developed in accordance with this aim, by identifying features of 13 mosques’ main entrance doors and interior window shutters, which are made between the years of 1543-1589 in Istanbul were investigated. According to the results of the research, it is defined that walnut is used as a wooden material, all of the internal door and window shatters are symmetrical two-winged and composed of three clipboard and build in the authentic kündekâri technique - while entrance doors of upper clipboards are decorated with a variety of motifs and calligraphy, windows shutters are left plain. In the middle and lower panels richly carved and inlaid decorations are used. In the implement of inlaid, as well as the materials like pearl and ivory, different types of wooden materials are used; in ornamentation, while ten-legged stars are preferred, also square matting, rectangle, octagon and hexagram motifs took place

İstanbul’da Bulunan Mimar Sinan Eseri Cami AhşapKapı ve Pencere İç Kepenklerinin Malzeme, Boyut,Süsleme ve Yapım Tekniği Açısından İncelenmesi

Yıl 2014, Cilt: 17 Sayı: 2, 49 - 57, 01.06.2014

Öz

Bu çalışmada, İstanbul’daki Mimar Sinan camilerinde bulunan ve klasik Osmanlı döneminin karakteristik özelliklerini taşıyan ahşap kapı ve pencere iç kepenklerinin malzeme, boyut, süsleme ve yapım tekniği bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca uygun olarak geliştirilen envanter formu yardımı ile İstanbul’da bulunan, 1543-1589 yılları arasında yapılan 13 adet camiye ait ana giriş kapıları ve pencere iç kepeklerinin özellikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, ahşap malzeme olarak ceviz kullanıldığı, kapı ve pencere iç kepenklerinin tamamının simetrik iki kanatlı olup, üç panodan oluştuğu ve gerçek kündekâri tekniğinde yapıldığı, üst panoların giriş kapılarında çeşitli motif ve yazı ile süslenmesine karşın, pencere kepenklerinde boş bırakıldığı belirlenmiştir. Orta ve alt panolarda zengin oyma ve kakma süslemeleri yapılmıştır. Kakma uygulamasında sedef, fildişi gibi malzemelerin yanı sıra, farklı türlerde ahşap malzeme kullanılmış; Tezyinatta, on kollu yıldız tercih edilmiş olmakla birlikte, kare hasır, dikdörtgen, sekizgen ve altılı yıldız motiflerine de yer verilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Diğer ID JA24VH63ES
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cevdet Söğütlü Bu kişi benim

Nihat Döngel Bu kişi benim

Abdullah Togay Bu kişi benim

İmran Döngel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2014
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 17 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Söğütlü, C., Döngel, N., Togay, A., Döngel, İ. (2014). İstanbul’da Bulunan Mimar Sinan Eseri Cami AhşapKapı ve Pencere İç Kepenklerinin Malzeme, Boyut,Süsleme ve Yapım Tekniği Açısından İncelenmesi. Politeknik Dergisi, 17(2), 49-57.
AMA Söğütlü C, Döngel N, Togay A, Döngel İ. İstanbul’da Bulunan Mimar Sinan Eseri Cami AhşapKapı ve Pencere İç Kepenklerinin Malzeme, Boyut,Süsleme ve Yapım Tekniği Açısından İncelenmesi. Politeknik Dergisi. Haziran 2014;17(2):49-57.
Chicago Söğütlü, Cevdet, Nihat Döngel, Abdullah Togay, ve İmran Döngel. “İstanbul’da Bulunan Mimar Sinan Eseri Cami AhşapKapı Ve Pencere İç Kepenklerinin Malzeme, Boyut,Süsleme Ve Yapım Tekniği Açısından İncelenmesi”. Politeknik Dergisi 17, sy. 2 (Haziran 2014): 49-57.
EndNote Söğütlü C, Döngel N, Togay A, Döngel İ (01 Haziran 2014) İstanbul’da Bulunan Mimar Sinan Eseri Cami AhşapKapı ve Pencere İç Kepenklerinin Malzeme, Boyut,Süsleme ve Yapım Tekniği Açısından İncelenmesi. Politeknik Dergisi 17 2 49–57.
IEEE C. Söğütlü, N. Döngel, A. Togay, ve İ. Döngel, “İstanbul’da Bulunan Mimar Sinan Eseri Cami AhşapKapı ve Pencere İç Kepenklerinin Malzeme, Boyut,Süsleme ve Yapım Tekniği Açısından İncelenmesi”, Politeknik Dergisi, c. 17, sy. 2, ss. 49–57, 2014.
ISNAD Söğütlü, Cevdet vd. “İstanbul’da Bulunan Mimar Sinan Eseri Cami AhşapKapı Ve Pencere İç Kepenklerinin Malzeme, Boyut,Süsleme Ve Yapım Tekniği Açısından İncelenmesi”. Politeknik Dergisi 17/2 (Haziran 2014), 49-57.
JAMA Söğütlü C, Döngel N, Togay A, Döngel İ. İstanbul’da Bulunan Mimar Sinan Eseri Cami AhşapKapı ve Pencere İç Kepenklerinin Malzeme, Boyut,Süsleme ve Yapım Tekniği Açısından İncelenmesi. Politeknik Dergisi. 2014;17:49–57.
MLA Söğütlü, Cevdet vd. “İstanbul’da Bulunan Mimar Sinan Eseri Cami AhşapKapı Ve Pencere İç Kepenklerinin Malzeme, Boyut,Süsleme Ve Yapım Tekniği Açısından İncelenmesi”. Politeknik Dergisi, c. 17, sy. 2, 2014, ss. 49-57.
Vancouver Söğütlü C, Döngel N, Togay A, Döngel İ. İstanbul’da Bulunan Mimar Sinan Eseri Cami AhşapKapı ve Pencere İç Kepenklerinin Malzeme, Boyut,Süsleme ve Yapım Tekniği Açısından İncelenmesi. Politeknik Dergisi. 2014;17(2):49-57.
 
TARANDIĞIMIZ DİZİNLER (ABSTRACTING / INDEXING)
181341319013191 13189 13187 13188 18016 

download Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.