Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sıvıların ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı ve Test Edilmesi

Yıl 2017, Cilt: 20 Sayı: 3, 599 - 605, 15.09.2017

Öz

Bu çalışmada sıvı ve gazların ısıyı iletme
kabiliyetini belirlemek amacıyla kullanılan “Isı İletim Katsayısının
belirlenmesi için silindirik metoda göre ölçüm yapan laboratuvar tipi cihaz
tasarımı yapılmış, imalatı gerçekleştirilmiş ve deneysel olarak test
edilmiştir. Cihazın doğru çalışıp çalışmadığının kontrolü için deney malzemesi
olarak kullanılan saf su ile deneyler yapılmış ve sonuçları saf suyun literatür
değerleri ile karşılaştırılmıştır. Saf su ile yapılan deneyler sonucunda
literatür değerine en yakın sonuçların 30 g/s debide 50 – 60 – 70 ve 80 volt
değerlerinde olduğu saptanmıştır. Buna göre saf suyla yapılan deneyler
sonucunda ölçülen deney sonuçları ile fiziksel özellik tablosundan alınan
değerler arasındaki ortalama bağıl hata % 2,16 olarak bulunmuştur. Saf su ile
yapılan deney şartlarında ısı iletkenlik katsayısı hakkında bilgi edinmek
istediğimiz Alümina nano akışkanının ısı iletimi hakkında bilgi elde
edilmiştir.

Kaynakça

  • 1. Kayfeci, M., Kurt, H., “Sıvılar İçin Isı İletim Katsayısı Ölçüm Cihazı Tasarımı ve Deneysel Olarak İncelenmesi”, Yüksek Lisans tezi, Z. Karaelmas Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, 22: 907-915, (2007).
  • 2. Romero, J.T., Telis, V.R.N., Gabas, A.L. ve Yamashita, F., “Thermophysical Properties of Brazilian Orange uice as Affected by Temperature and Water Content”, Journal of Food Engineering, 38: 27-40, (1998).
  • 3. Özkal, S.G. ve Tülek, Y., “Değişik Süt ve Bitkisel Yağ Örneklerinin Isıl İletkenlik Değerlerinin Deneysel Olarak Belirlenmesi”, Turkish J. Engineering Environmental Science, 25: 51-60, (2001).
  • 4. Azoubel, P.M., Cipriani, D.C., El-Aouar, A.A., Antonio, G.C. and Murr, F.E.X., “Effect of Concentration on the Physical Properties of Cashew Juice”, Journal of Food Engineering, 66: 413–417, (2005).
  • 5. Shamsudin, R., Mohamed, I.O. ve Yaman N.K.M., “Thermophysical Properties of Thai Seedless Guava Juice as Affected by Temperature and Concentration”, Journal of Food Engineering, 66: 395–399, (2005).
  • 6. Tansakul, A. ve Chaisawang, P., “Thermophysical Properties of Coconut Milk”, Journal of Food Engineering, 73: 276–280, (2006).
  • 7. Montgomery, D.C., Runger, G.C., “Applied Statistics and Probability for Engineers”, John Wiley & Sons, U.S.A., (2002).
  • 8. Dizdar, E.N., “Uygulamalı Olasılık ve İstatistik”, ABP Yayınevi, (2004).
  • 9. Özışık, M.N., “Heat Transfer”, McGraw-Hill, Singapore, (1985).
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Halil İbrahim Variyenli

Cihangir Arslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Eylül 2017
Gönderilme Tarihi 22 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Variyenli, H. İ., & Arslan, C. (2017). Sıvıların ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı ve Test Edilmesi. Politeknik Dergisi, 20(3), 599-605. https://doi.org/10.2339/politeknik.339375
AMA Variyenli Hİ, Arslan C. Sıvıların ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı ve Test Edilmesi. Politeknik Dergisi. Eylül 2017;20(3):599-605. doi:10.2339/politeknik.339375
Chicago Variyenli, Halil İbrahim, ve Cihangir Arslan. “Sıvıların Ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı Ve Test Edilmesi”. Politeknik Dergisi 20, sy. 3 (Eylül 2017): 599-605. https://doi.org/10.2339/politeknik.339375.
EndNote Variyenli Hİ, Arslan C (01 Eylül 2017) Sıvıların ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı ve Test Edilmesi. Politeknik Dergisi 20 3 599–605.
IEEE H. İ. Variyenli ve C. Arslan, “Sıvıların ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı ve Test Edilmesi”, Politeknik Dergisi, c. 20, sy. 3, ss. 599–605, 2017, doi: 10.2339/politeknik.339375.
ISNAD Variyenli, Halil İbrahim - Arslan, Cihangir. “Sıvıların Ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı Ve Test Edilmesi”. Politeknik Dergisi 20/3 (Eylül 2017), 599-605. https://doi.org/10.2339/politeknik.339375.
JAMA Variyenli Hİ, Arslan C. Sıvıların ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı ve Test Edilmesi. Politeknik Dergisi. 2017;20:599–605.
MLA Variyenli, Halil İbrahim ve Cihangir Arslan. “Sıvıların Ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı Ve Test Edilmesi”. Politeknik Dergisi, c. 20, sy. 3, 2017, ss. 599-05, doi:10.2339/politeknik.339375.
Vancouver Variyenli Hİ, Arslan C. Sıvıların ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı ve Test Edilmesi. Politeknik Dergisi. 2017;20(3):599-605.
 
TARANDIĞIMIZ DİZİNLER (ABSTRACTING / INDEXING)
181341319013191 13189 13187 13188 18016

download Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.