Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İnfrared Enerjili-Isı Pompalı PLC Kontrollü Bir Kurutucuda Kabak Çekirdeği Kurutulması

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 3, 519 - 525, 01.09.2018
https://doi.org/10.2339/politeknik.417746

Öz

Bu çalışmada, kapalı çevrimli
infrared enerjili ısı pompalı PLC kontrollü bir kurutucuda kabak çekirdeği
kurutulmuş ve ortaya çıkan veriler incelenmiştir. Kurutmayı etkileyen üç önemli
unsur (hava hızı, bağıl nemi ve sıcaklık) PLC ekranından ayarlanmış ve set
değerlerine göre kontrol edilmiştir. Deney düzeneğinde nem alma ünitesi
kullanılarak kurutma havası bağıl nemi % 25 değerinde tutulmuştur. Deney
süresince kurutma havası hızı 1 m/s ve sıcaklığı 45 °C’ye set edilmiştir. Isı
pompasının performans katsayısı (COPıp) 4.86 ve tüm sistem
performans katsayısı (COPts) ise 1.37 olarak hesaplanmıştır. Kabak
çekirdekleri 0.470 gsu/gkuru madde başlangıç nem
miktarından, 0.055 gsu/gkuru madde son nem miktarına 1.5
saatte düşürülmüştür.  

Kaynakça

  • [1] Kara, D., “Sakarya’da Yetişen İki Farklı Kabak Çekirdeğinden (Cucurbita Maxima ve Moschata) Katalaz Enziminin Karakterizasyonu”, Yüksek Lisans Tezi, SAKARYA Üniversitesi Fen Bilimleri Enstütisü, Sakarya, (2008).
  • [2] Yanmaz, R., ve Gülşen,. O., “Çerezlik Kabak Çalıştayı”, Kayseri Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, KAYSERİ, (2014).
  • [3] Hawlader, M.N.A., Jahangeer, K.A., “Solar Heat Pump Drying and Water Heating in the Tropics”, Solar Energy, 80 (5): 492-499, (2006).
  • [4] Akpınar E.K., Biçer Y., “Siklon Tipi Bir Kurutucuda Kabağın Kuruma Davranışının İncelenmesi”, Gazi Üniversitesi Fen bilimleri dergisi, 16(1): 159-169, (2003).
  • [5] Lahsasni S.,Kouhila M., Mahrouz M., Jaouhari J.T., “Drying Kinetics of Prickly pear Fruit (Opuntia Ficus İndica)”, Journal of Food Engineering, 61: 173–179, (2004).
  • [6] Lee, K.H., Kim, O.J., “Investigation on Drying Performance and Energy Savings of the Batch-Type Heat Pump Dryer”, Drying Technology, 27: 565-573, (2009).
  • [7] Aktaş M., Gönen E., “Isı Pompalı Nem Kontrollü Bir Kurutucuda Defne Yaprağı Kurutulması”, Gazi Üniversitesi Müh. Mim. Fak. Der., 29(2): 433-441, (2014).
  • [8] Hebbar, H.,Vishwanathan, K.H., Ramesh, M.N., ‘‘Development of Combined Infraredand Hot Air Dryer for Vegetables’’, J. of Food Eng. 65: 557-563, (2004).
  • [9] Nowak, D., Lewicki P. P., ‘‘Infrared Drying of Apple Slices”, Innovative Food Science and Emerging Technologies, 5: 353-360, (2004).
  • [10] Kocabiyik H. and Tezer D., ‘‘Dryain of CarrotSlices Using İnfraredRadiation”, Internationel Journal of food science and tecnology, 44: 953-959, (2009).
  • [11] Queiroz, R.,Gabas, A. L., Telis, V. R. N., “Drying Kinetics of Tomatoby Using Electric Resistance and Heat Pump Dryers”, Drying Technology, 22: 1603-1620, (2004).
  • [12] Phani, K., A., Greg, J., S., “Re-circulating Heat Pump Assisted Continuous Bed Drying and Energy Analysis”, International Journal of Energy Research, 29: 961-972, (2005).
  • [13] Özdemir, B., M., Özkaya, G., M., “Ankara İli Şartlarında Düşey Tip Toprak Kaynaklı Isı Pompası Sisteminin Enerji ve Ekserji Analizi”, Politeknik Dergisi, 18 (4) : 269-280, (2015).
  • [14] Şevik, S., Doğan H., Aktaş M., “Güneş Enerjisi ve Isı Pompası Destekli Isıtma Kurutma Sisteminin Modellenmesi”, Politeknik Dergisi, 14: 85-91, (2011).
  • [15] Aktaş, M., Kara M., Ç., “Güneş Enerjisi ve Isı Pompalı Kurutucuda Dilimlenmiş Kivi Kurutulması”, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 28(4): 733-741, (2013).
  • [16] Aktaş M., Aktekeli Z., Doğan H. ve Ceylan D.,“Güneş Enerjisi Destekli, Isı Pompalı Kırmızı Biber Kurutucusunun Tasarımı, İmalatı ve Performans Deneyleri”, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, 30(1): 111-120 (2010).
  • [17] 17. Kavak Akpınar E., ‘’Drying of Mint Leaves in a Solar Dryer and Under Open Sun: Modelling, Performance Analyses’’, Energy Con. And Man., 51: 2407-2418, (2010).

Pumpkin Seed Drying in a PLC Controlled İnfrared Energy-Heat Pump Dryer

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 3, 519 - 525, 01.09.2018
https://doi.org/10.2339/politeknik.417746

Öz

In this study, pumpkin seed was dried in an infrared
energy closed type heat pump dryer and the results were investigated. Three
important factors (air velocity, relative humidity and temperature) affecting
the drying were adjusted on PLC display screen and the set data were
controlled. The relative humidity value was fixed as 25 % by using
dehumidifying unit on experimental setup. Drying air velocity and temperature
were set as 1 m/s and 45 °C, respectively. Coefficient of performance of the
heat pump (COPhp) was calculated as 4.86 and whole system
coefficient of performance (COPts) was calculated as 1.37. Pumpkin
seeds were dried from 0.470 gwater/gdry metter initial
moisture content to 0.055 gwater/gdry matter final
moisture content in 1.5 hour
.

Kaynakça

  • [1] Kara, D., “Sakarya’da Yetişen İki Farklı Kabak Çekirdeğinden (Cucurbita Maxima ve Moschata) Katalaz Enziminin Karakterizasyonu”, Yüksek Lisans Tezi, SAKARYA Üniversitesi Fen Bilimleri Enstütisü, Sakarya, (2008).
  • [2] Yanmaz, R., ve Gülşen,. O., “Çerezlik Kabak Çalıştayı”, Kayseri Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, KAYSERİ, (2014).
  • [3] Hawlader, M.N.A., Jahangeer, K.A., “Solar Heat Pump Drying and Water Heating in the Tropics”, Solar Energy, 80 (5): 492-499, (2006).
  • [4] Akpınar E.K., Biçer Y., “Siklon Tipi Bir Kurutucuda Kabağın Kuruma Davranışının İncelenmesi”, Gazi Üniversitesi Fen bilimleri dergisi, 16(1): 159-169, (2003).
  • [5] Lahsasni S.,Kouhila M., Mahrouz M., Jaouhari J.T., “Drying Kinetics of Prickly pear Fruit (Opuntia Ficus İndica)”, Journal of Food Engineering, 61: 173–179, (2004).
  • [6] Lee, K.H., Kim, O.J., “Investigation on Drying Performance and Energy Savings of the Batch-Type Heat Pump Dryer”, Drying Technology, 27: 565-573, (2009).
  • [7] Aktaş M., Gönen E., “Isı Pompalı Nem Kontrollü Bir Kurutucuda Defne Yaprağı Kurutulması”, Gazi Üniversitesi Müh. Mim. Fak. Der., 29(2): 433-441, (2014).
  • [8] Hebbar, H.,Vishwanathan, K.H., Ramesh, M.N., ‘‘Development of Combined Infraredand Hot Air Dryer for Vegetables’’, J. of Food Eng. 65: 557-563, (2004).
  • [9] Nowak, D., Lewicki P. P., ‘‘Infrared Drying of Apple Slices”, Innovative Food Science and Emerging Technologies, 5: 353-360, (2004).
  • [10] Kocabiyik H. and Tezer D., ‘‘Dryain of CarrotSlices Using İnfraredRadiation”, Internationel Journal of food science and tecnology, 44: 953-959, (2009).
  • [11] Queiroz, R.,Gabas, A. L., Telis, V. R. N., “Drying Kinetics of Tomatoby Using Electric Resistance and Heat Pump Dryers”, Drying Technology, 22: 1603-1620, (2004).
  • [12] Phani, K., A., Greg, J., S., “Re-circulating Heat Pump Assisted Continuous Bed Drying and Energy Analysis”, International Journal of Energy Research, 29: 961-972, (2005).
  • [13] Özdemir, B., M., Özkaya, G., M., “Ankara İli Şartlarında Düşey Tip Toprak Kaynaklı Isı Pompası Sisteminin Enerji ve Ekserji Analizi”, Politeknik Dergisi, 18 (4) : 269-280, (2015).
  • [14] Şevik, S., Doğan H., Aktaş M., “Güneş Enerjisi ve Isı Pompası Destekli Isıtma Kurutma Sisteminin Modellenmesi”, Politeknik Dergisi, 14: 85-91, (2011).
  • [15] Aktaş, M., Kara M., Ç., “Güneş Enerjisi ve Isı Pompalı Kurutucuda Dilimlenmiş Kivi Kurutulması”, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 28(4): 733-741, (2013).
  • [16] Aktaş M., Aktekeli Z., Doğan H. ve Ceylan D.,“Güneş Enerjisi Destekli, Isı Pompalı Kırmızı Biber Kurutucusunun Tasarımı, İmalatı ve Performans Deneyleri”, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, 30(1): 111-120 (2010).
  • [17] 17. Kavak Akpınar E., ‘’Drying of Mint Leaves in a Solar Dryer and Under Open Sun: Modelling, Performance Analyses’’, Energy Con. And Man., 51: 2407-2418, (2010).
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gökhan Ünlü Bu kişi benim

Kurtuluş Boran Bu kişi benim

Mustafa Aktaş Bu kişi benim

Ataollah Khanları Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2018
Gönderilme Tarihi 3 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 21 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Ünlü, G., Boran, K., Aktaş, M., Khanları, A. (2018). İnfrared Enerjili-Isı Pompalı PLC Kontrollü Bir Kurutucuda Kabak Çekirdeği Kurutulması. Politeknik Dergisi, 21(3), 519-525. https://doi.org/10.2339/politeknik.417746
AMA Ünlü G, Boran K, Aktaş M, Khanları A. İnfrared Enerjili-Isı Pompalı PLC Kontrollü Bir Kurutucuda Kabak Çekirdeği Kurutulması. Politeknik Dergisi. Eylül 2018;21(3):519-525. doi:10.2339/politeknik.417746
Chicago Ünlü, Gökhan, Kurtuluş Boran, Mustafa Aktaş, ve Ataollah Khanları. “İnfrared Enerjili-Isı Pompalı PLC Kontrollü Bir Kurutucuda Kabak Çekirdeği Kurutulması”. Politeknik Dergisi 21, sy. 3 (Eylül 2018): 519-25. https://doi.org/10.2339/politeknik.417746.
EndNote Ünlü G, Boran K, Aktaş M, Khanları A (01 Eylül 2018) İnfrared Enerjili-Isı Pompalı PLC Kontrollü Bir Kurutucuda Kabak Çekirdeği Kurutulması. Politeknik Dergisi 21 3 519–525.
IEEE G. Ünlü, K. Boran, M. Aktaş, ve A. Khanları, “İnfrared Enerjili-Isı Pompalı PLC Kontrollü Bir Kurutucuda Kabak Çekirdeği Kurutulması”, Politeknik Dergisi, c. 21, sy. 3, ss. 519–525, 2018, doi: 10.2339/politeknik.417746.
ISNAD Ünlü, Gökhan vd. “İnfrared Enerjili-Isı Pompalı PLC Kontrollü Bir Kurutucuda Kabak Çekirdeği Kurutulması”. Politeknik Dergisi 21/3 (Eylül 2018), 519-525. https://doi.org/10.2339/politeknik.417746.
JAMA Ünlü G, Boran K, Aktaş M, Khanları A. İnfrared Enerjili-Isı Pompalı PLC Kontrollü Bir Kurutucuda Kabak Çekirdeği Kurutulması. Politeknik Dergisi. 2018;21:519–525.
MLA Ünlü, Gökhan vd. “İnfrared Enerjili-Isı Pompalı PLC Kontrollü Bir Kurutucuda Kabak Çekirdeği Kurutulması”. Politeknik Dergisi, c. 21, sy. 3, 2018, ss. 519-25, doi:10.2339/politeknik.417746.
Vancouver Ünlü G, Boran K, Aktaş M, Khanları A. İnfrared Enerjili-Isı Pompalı PLC Kontrollü Bir Kurutucuda Kabak Çekirdeği Kurutulması. Politeknik Dergisi. 2018;21(3):519-25.
 
TARANDIĞIMIZ DİZİNLER (ABSTRACTING / INDEXING)
181341319013191 13189 13187 13188 18016 

download Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.