Bu çalışmada, kapalı çevrimli
infrared enerjili ısı pompalı PLC kontrollü bir kurutucuda kabak çekirdeği
kurutulmuş ve ortaya çıkan veriler incelenmiştir. Kurutmayı etkileyen üç önemli
unsur (hava hızı, bağıl nemi ve sıcaklık) PLC ekranından ayarlanmış ve set
değerlerine göre kontrol edilmiştir. Deney düzeneğinde nem alma ünitesi
kullanılarak kurutma havası bağıl nemi % 25 değerinde tutulmuştur. Deney
süresince kurutma havası hızı 1 m/s ve sıcaklığı 45 °C’ye set edilmiştir. Isı
pompasının performans katsayısı (COPıp) 4.86 ve tüm sistem
performans katsayısı (COPts) ise 1.37 olarak hesaplanmıştır. Kabak
çekirdekleri 0.470 gsu/gkuru madde başlangıç nem
miktarından, 0.055 gsu/gkuru madde son nem miktarına 1.5
saatte düşürülmüştür.
In this study, pumpkin seed was dried in an infrared
energy closed type heat pump dryer and the results were investigated. Three
important factors (air velocity, relative humidity and temperature) affecting
the drying were adjusted on PLC display screen and the set data were
controlled. The relative humidity value was fixed as 25 % by using
dehumidifying unit on experimental setup. Drying air velocity and temperature
were set as 1 m/s and 45 °C, respectively. Coefficient of performance of the
heat pump (COPhp) was calculated as 4.86 and whole system
coefficient of performance (COPts) was calculated as 1.37. Pumpkin
seeds were dried from 0.470 gwater/gdry metter initial
moisture content to 0.055 gwater/gdry matter final
moisture content in 1.5 hour.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2018 |
Gönderilme Tarihi | 3 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 21 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.