Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Isı Pompalı Kurutma Tekniği ile Toz Elma ve Elma Cipsi Üretimi: Performans Analizi

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 4, 887 - 894, 01.12.2018
https://doi.org/10.2339/politeknik.417750

Öz

Bu çalışmada, Starking Delicious
elma çeşidinin dilimlenerek ve rendelenerek ısı pompalı bir kurutucuda
kurutulması
deneysel olarak incelenmiştir. Kurutulan
rendelenmiş elma toz haline getirilmiştir. Kurutma proseslerinin sonunda elma
cipsi ve toz elma elde edilmiştir. Ülkemizde uzun yıllardan beri üretimi
yapılan elmanın önemli yetiştiricilik alanları Kuzey Anadolu, Karadeniz kıyı
bölgeleri ile İç Anadoludur. Tarımsal ürünlerin değerlendirilmesinde kullanılan
bir yöntem olan kurutma 5 mm kalınlığında dilimlenmiş ve rendelenerek eşit bir
kalınlıkta tepsiye serilmiş elmalara uygulanmıştır. Elmalara herhangi bir ön
işlem yapılmamıştır. Deneyler 40oC kurutma havası sıcaklığında ve 1
m/s hava hızında yapılmıştır. Deneyler sonucunda tüm sistem performans
katsayısı (COPws) değerleri ortalama olarak elma dilimleri için 2,82
rendelenmiş elma için ise 3,02 olarak hesaplanmıştır. Elma dilimleri 9 saatte
5,06 gsu/gkatı madde nem miktarından, rendelenmiş elmalar ise 4 saatte 5,06 gsu/gkatı
madde nem miktarından 0.17 gsu/gkatı madde nem miktarınakadar kurutulmuştur.  

Kaynakça

  • [1] Aktaş M., Ceylan İ. ve Doğan H., “Isı pompalı endüstriyel fındık kurutma fırınının modellenmesi”, Politeknik Dergisi, 8:329-336,(2005).
  • [2] Ceylan İ., Aktaş M. ve Doğan H., “Isı pompalı kurutma odasında elma kurutulması”, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, 25:9-14, (2005).
  • [3] Heybeli N.ve Ertekin C., “Elma dilimlerinin inca tabaka halinde kuruma karakteristiği”, Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 3: 179-187, (2007).
  • [4] Özgen F., “Elma kurutulmasında kullanılan konvektif tip bir kurutma sisteminin tasarımı”, Mühendis ve Makina Dergisi, 55: 42-49, (2014).
  • [5] Tarhan S., Ergüneş G., Güneş M. ve Mutlu A., “ Farklı kurutma koşullarının amasya elmasının kuruma süresi ve kalitesi üzerine etkileri”, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2: 1-6, (2009).
  • [6] Abuşka M. ve Doğan H., “Endüstriyel tip ısı pompalı kurutucuda çekirdeksiz üzümün kurutulması”, Politeknik Dergisi, 13: 271-279, (2010).
  • [7] EİEİ Ulusal Enerji Tasarruf Merkezi, “Sanayide enerji yönetimi esasları”, 4, Ankara, (1997).
  • [8] Gürlek G., Akdemir Ö. Ve Güngör A., “Gıda kurutulmasında ısı pompalı kurutucuların kullanımı ve elma kurutmada uygulanması”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 21: 398-403, (2015).
  • [9] Aktaş M., Menlik T., Boran K., Aktekeli B. ve Aktekeli Z.,” Isı pompalı birkurutucuda portakal kabuğu kurutulması”, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2: 229-238, (2014).
  • [10] Türkiye Ziraat Odaları Birliği, “Türkiye Ziraat Odaları Birliği Elma Raporu”, 2003.
  • [11] T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, “BÜGEM FAALİYETLERİ”, Mart, 2017.
  • [12] TC Isparta Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, “Günde 1 elma obez olma”, (2014).
  • [13] İstanbul İhracatçılar Birlikleri Genel Sekreterliği, “Türkiye geneli ve İİB mal grupları ve ülkeler bazında kuru meyve ve mamulleri ihracatı”, (2014).
  • [14] Huang L., Zhang M., Mujumdar A. ve Lim R., “Comparison of four drying methods for re-structured mixed potato with apple chips”, Journal of Food Engineering, 103: 279-284, (2011).
  • [15] Saçilik K. ve Eliçin A., “The thin layer drying characteristics of organic apple slices”, Journal of Food Engineering, 73: 281-289, (2006).
  • [16] Shyu S. ve Hwang L., “Effects of processing conditions on the quality of vacuum fried apple chips”, Food Research International, 34: 133-142, (2001).
  • [17] Teeboonma U., Tiansuwan J. ve Soponronnarit S., “Optimization of heat pump fruit dryers”, Journal of Food Engineering, 59: 369-377, (2003).
  • [18] Fatouch M., Metwally M., Helali A. ve Shedid M., “ Herbs drying using a heat pump dryer”, Energy Conversion and Management, 47: 2629-2643, (2006).
  • [19] Aktaş M., Şevik S., Özdemir B. ve Gönen E., “Performance analysis andmodeling of a closed-loop heat pump dryer for bay leaves using artificial neural network”, Applied Thermal Engineering, 87: 714-723, (2015).
  • [20] Darıcı S., “Kivi meyvesinin kurutulmasında kurutma havası hızının kurumaya etkisinin incelenmesi”, Tesisat Mühendisliği Dergisi, 120: 51-58, (2012).
  • [21] Aktaş M., Khanlari A., Aktekeli B. ve Amini A.,” Analysis of a new drying chamber for heat pump mint leaves dryer”, International Journal of Hydrogen Energy, (2017).
  • [22] Aktaş M., Gönen E.,”Isı pompalı nem kontrollü bir kurutucuda defne yaprağı kurutulması”, Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 29: 433-441, (2014).

Production of Powder Apple and Apple Chips with Heat Pump Drying Technique: Performance Analysis

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 4, 887 - 894, 01.12.2018
https://doi.org/10.2339/politeknik.417750

Öz

In this study, drying of the Starking Delicious apple
variety by slicing and grated in a heat pump dryer was experimentally
investigated. The dried grated apple was powdered. At the end of the drying
process, apple cips and powder apples were obtained. The most important
cultivation areas of apple, which has been produced in our country for many
years, are North Anatolia, Black Sea coastal regions and Central Anatolia.
Drying, which is a method used in the evaluation of agricultural products, was sliced
to a thickness of 5 mm and grated and applied with a uniform layer of padded
apples. No pretreatment had been done with the handmade. Experiments were
carried out at a drying air temperature of 40°C and air velocity of 1 m/s. As a
result of the experiments, all system performance coefficients (COPws) were
calculated as 2.82 for apple slices and 3.02 for grated apple. The apple slices
were dried from a moisture content of 5.06 g water / g solid matter at 9 hours,
and the grated apples were dried at 4 hours from 5.06 g water / g solid
matter  to a moisture content of 0.17 g water
/ g solid matter.

Kaynakça

  • [1] Aktaş M., Ceylan İ. ve Doğan H., “Isı pompalı endüstriyel fındık kurutma fırınının modellenmesi”, Politeknik Dergisi, 8:329-336,(2005).
  • [2] Ceylan İ., Aktaş M. ve Doğan H., “Isı pompalı kurutma odasında elma kurutulması”, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, 25:9-14, (2005).
  • [3] Heybeli N.ve Ertekin C., “Elma dilimlerinin inca tabaka halinde kuruma karakteristiği”, Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 3: 179-187, (2007).
  • [4] Özgen F., “Elma kurutulmasında kullanılan konvektif tip bir kurutma sisteminin tasarımı”, Mühendis ve Makina Dergisi, 55: 42-49, (2014).
  • [5] Tarhan S., Ergüneş G., Güneş M. ve Mutlu A., “ Farklı kurutma koşullarının amasya elmasının kuruma süresi ve kalitesi üzerine etkileri”, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2: 1-6, (2009).
  • [6] Abuşka M. ve Doğan H., “Endüstriyel tip ısı pompalı kurutucuda çekirdeksiz üzümün kurutulması”, Politeknik Dergisi, 13: 271-279, (2010).
  • [7] EİEİ Ulusal Enerji Tasarruf Merkezi, “Sanayide enerji yönetimi esasları”, 4, Ankara, (1997).
  • [8] Gürlek G., Akdemir Ö. Ve Güngör A., “Gıda kurutulmasında ısı pompalı kurutucuların kullanımı ve elma kurutmada uygulanması”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 21: 398-403, (2015).
  • [9] Aktaş M., Menlik T., Boran K., Aktekeli B. ve Aktekeli Z.,” Isı pompalı birkurutucuda portakal kabuğu kurutulması”, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2: 229-238, (2014).
  • [10] Türkiye Ziraat Odaları Birliği, “Türkiye Ziraat Odaları Birliği Elma Raporu”, 2003.
  • [11] T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, “BÜGEM FAALİYETLERİ”, Mart, 2017.
  • [12] TC Isparta Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, “Günde 1 elma obez olma”, (2014).
  • [13] İstanbul İhracatçılar Birlikleri Genel Sekreterliği, “Türkiye geneli ve İİB mal grupları ve ülkeler bazında kuru meyve ve mamulleri ihracatı”, (2014).
  • [14] Huang L., Zhang M., Mujumdar A. ve Lim R., “Comparison of four drying methods for re-structured mixed potato with apple chips”, Journal of Food Engineering, 103: 279-284, (2011).
  • [15] Saçilik K. ve Eliçin A., “The thin layer drying characteristics of organic apple slices”, Journal of Food Engineering, 73: 281-289, (2006).
  • [16] Shyu S. ve Hwang L., “Effects of processing conditions on the quality of vacuum fried apple chips”, Food Research International, 34: 133-142, (2001).
  • [17] Teeboonma U., Tiansuwan J. ve Soponronnarit S., “Optimization of heat pump fruit dryers”, Journal of Food Engineering, 59: 369-377, (2003).
  • [18] Fatouch M., Metwally M., Helali A. ve Shedid M., “ Herbs drying using a heat pump dryer”, Energy Conversion and Management, 47: 2629-2643, (2006).
  • [19] Aktaş M., Şevik S., Özdemir B. ve Gönen E., “Performance analysis andmodeling of a closed-loop heat pump dryer for bay leaves using artificial neural network”, Applied Thermal Engineering, 87: 714-723, (2015).
  • [20] Darıcı S., “Kivi meyvesinin kurutulmasında kurutma havası hızının kurumaya etkisinin incelenmesi”, Tesisat Mühendisliği Dergisi, 120: 51-58, (2012).
  • [21] Aktaş M., Khanlari A., Aktekeli B. ve Amini A.,” Analysis of a new drying chamber for heat pump mint leaves dryer”, International Journal of Hydrogen Energy, (2017).
  • [22] Aktaş M., Gönen E.,”Isı pompalı nem kontrollü bir kurutucuda defne yaprağı kurutulması”, Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 29: 433-441, (2014).
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Meltem Tokdemir Bu kişi benim

Kurtuluş Boran Bu kişi benim

Mustafa Aktaş Bu kişi benim

Simge Pelin Alkaç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 25 Temmuz 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 21 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Tokdemir, M., Boran, K., Aktaş, M., Alkaç, S. P. (2018). Isı Pompalı Kurutma Tekniği ile Toz Elma ve Elma Cipsi Üretimi: Performans Analizi. Politeknik Dergisi, 21(4), 887-894. https://doi.org/10.2339/politeknik.417750
AMA Tokdemir M, Boran K, Aktaş M, Alkaç SP. Isı Pompalı Kurutma Tekniği ile Toz Elma ve Elma Cipsi Üretimi: Performans Analizi. Politeknik Dergisi. Aralık 2018;21(4):887-894. doi:10.2339/politeknik.417750
Chicago Tokdemir, Meltem, Kurtuluş Boran, Mustafa Aktaş, ve Simge Pelin Alkaç. “Isı Pompalı Kurutma Tekniği Ile Toz Elma Ve Elma Cipsi Üretimi: Performans Analizi”. Politeknik Dergisi 21, sy. 4 (Aralık 2018): 887-94. https://doi.org/10.2339/politeknik.417750.
EndNote Tokdemir M, Boran K, Aktaş M, Alkaç SP (01 Aralık 2018) Isı Pompalı Kurutma Tekniği ile Toz Elma ve Elma Cipsi Üretimi: Performans Analizi. Politeknik Dergisi 21 4 887–894.
IEEE M. Tokdemir, K. Boran, M. Aktaş, ve S. P. Alkaç, “Isı Pompalı Kurutma Tekniği ile Toz Elma ve Elma Cipsi Üretimi: Performans Analizi”, Politeknik Dergisi, c. 21, sy. 4, ss. 887–894, 2018, doi: 10.2339/politeknik.417750.
ISNAD Tokdemir, Meltem vd. “Isı Pompalı Kurutma Tekniği Ile Toz Elma Ve Elma Cipsi Üretimi: Performans Analizi”. Politeknik Dergisi 21/4 (Aralık 2018), 887-894. https://doi.org/10.2339/politeknik.417750.
JAMA Tokdemir M, Boran K, Aktaş M, Alkaç SP. Isı Pompalı Kurutma Tekniği ile Toz Elma ve Elma Cipsi Üretimi: Performans Analizi. Politeknik Dergisi. 2018;21:887–894.
MLA Tokdemir, Meltem vd. “Isı Pompalı Kurutma Tekniği Ile Toz Elma Ve Elma Cipsi Üretimi: Performans Analizi”. Politeknik Dergisi, c. 21, sy. 4, 2018, ss. 887-94, doi:10.2339/politeknik.417750.
Vancouver Tokdemir M, Boran K, Aktaş M, Alkaç SP. Isı Pompalı Kurutma Tekniği ile Toz Elma ve Elma Cipsi Üretimi: Performans Analizi. Politeknik Dergisi. 2018;21(4):887-94.
 
TARANDIĞIMIZ DİZİNLER (ABSTRACTING / INDEXING)
181341319013191 13189 13187 13188 18016

download Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.