TR
EN
TÜKETİCİ RUH HALİ - HEDONİK TÜKETİM VE ÜRÜNE ÖDENMEK İSTENEN BEDEL FİYAT ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE KİŞİLİK BOYUTU OLARAK HİSLERE/DENEYİME AÇIKLIĞIN ROLÜ
Öz
Çalışmanın amacı, tüketici ruh haliyle tüketilen üründen alınan haz ve ürüne ödenmek istenen bedel fiyat arasındaki ilişkileri açıklamak ve kişilik boyutlarından biri olarak hislere/deneyime açıklığın bu süreçte nasıl bir etki yarattığını ortaya koymaktır. Bu kapsamda veriler, kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 400 kişilik örneklem üzerinden yüz yüze anket yardımıyla toplanmıştır. Kişilerin ruh halini olumlu yönde etkileyen, kişiyi iyi hissettiren hedonik ürün olarak çikolata tercih edilmiştir. Bulguların analizinde parametrik ve parametrik olmayan analiz yöntemlerinden faydalanılmıştır. Sonuçlara göre, araştırmada çikolatanın tüketiminden alınan haz kişinin ruh haline göre farklılaşmaktadır. Bireyin/ katılımcının olumsuz ruh hali durumunda çikolata ürününe yönelik ödenmek istenen bedel fiyat , olumlu ruh haline göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ruh halinin üründen alınan haz ve ürüne yönelik ödenmek istenen bedel fiyat üzerindeki etkisi, kişinin hislere/deneyime açıklığına göre değişmemektedir. Ancak, hislere/deneyime açıklık kişinin olumlu ruh halinde ürüne yönelik ödenmek istenen fiyat üzerindeki etkisinde istatiksel açıdan anlamı değişime neden olmaktadır
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akalın, G. ve Dilek, S. (2007). Belirsizlik Altında Tüketici Kararları, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 3(6): 33–48.
- Andrade, E. B. (2005). Behavioral Consequences of Affect: Combining Evaluative and Regulatory Mechanisms. Journal of Consumer Research, 32(3): 355–362.
- Ares, G., Barreıro, C., Delıza, R. Gıménez, A. ve Gámbaro, A. (2010). Consumer Expectations and Perception of Chocolate Milk Desserts Enriched with Antioxidants. Journal of Sensory Studies, 25: 243–260.
- Atalay, A. S. ve Meloy, M. G. (2011). Retail Therapy: A Strategic Effort to Improve Mood. Psychology and Marketing, 28: 638-659.
- Babin, B. J. ve Darden, W. R. (1996). Good and Bad Shopping Vibes: Spending and Patronage Satisfaction. Journal of Business Research, 35(3): 201-206.
- Bagozzi, R.P., Gopinath, M. ve Nyer, P.U. (1999). The Role of Emotions in Marketing. Academy of Marketing Sicence, 27: 184-206.
- Baumeister, F. R. (2002). Yielding to Temptation: Self-Control Failure, Impulsive Purchasing and Consumer Behavior. Journal of Consumer Research, 28(4): 670–676.
- Bless, H. (2001). Mood and The Use of General Knowledge Structures. Martin, L. L. ve Clore, G. L. (Edt.) Theories of Mood and Cognition User’s Handbook, Psychology Press: New York: 12-35.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 13 Sayı: 2
APA
Kelemci, G., Köse, G. G., & Alp, A. (2020). TÜKETİCİ RUH HALİ - HEDONİK TÜKETİM VE ÜRÜNE ÖDENMEK İSTENEN BEDEL FİYAT ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE KİŞİLİK BOYUTU OLARAK HİSLERE/DENEYİME AÇIKLIĞIN ROLÜ. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 13(2), 225-254. https://izlik.org/JA73PD62ZD
AMA
1.Kelemci G, Köse GG, Alp A. TÜKETİCİ RUH HALİ - HEDONİK TÜKETİM VE ÜRÜNE ÖDENMEK İSTENEN BEDEL FİYAT ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE KİŞİLİK BOYUTU OLARAK HİSLERE/DENEYİME AÇIKLIĞIN ROLÜ. PPAD. 2020;13(2):225-254. https://izlik.org/JA73PD62ZD
Chicago
Kelemci, Gülpınar, Gözde Güsan Köse, ve Ayça Alp. 2020. “TÜKETİCİ RUH HALİ - HEDONİK TÜKETİM VE ÜRÜNE ÖDENMEK İSTENEN BEDEL FİYAT ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE KİŞİLİK BOYUTU OLARAK HİSLERE/DENEYİME AÇIKLIĞIN ROLÜ”. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 13 (2): 225-54. https://izlik.org/JA73PD62ZD.
EndNote
Kelemci G, Köse GG, Alp A (01 Aralık 2020) TÜKETİCİ RUH HALİ - HEDONİK TÜKETİM VE ÜRÜNE ÖDENMEK İSTENEN BEDEL FİYAT ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE KİŞİLİK BOYUTU OLARAK HİSLERE/DENEYİME AÇIKLIĞIN ROLÜ. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 13 2 225–254.
IEEE
[1]G. Kelemci, G. G. Köse, ve A. Alp, “TÜKETİCİ RUH HALİ - HEDONİK TÜKETİM VE ÜRÜNE ÖDENMEK İSTENEN BEDEL FİYAT ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE KİŞİLİK BOYUTU OLARAK HİSLERE/DENEYİME AÇIKLIĞIN ROLÜ”, PPAD, c. 13, sy 2, ss. 225–254, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73PD62ZD
ISNAD
Kelemci, Gülpınar - Köse, Gözde Güsan - Alp, Ayça. “TÜKETİCİ RUH HALİ - HEDONİK TÜKETİM VE ÜRÜNE ÖDENMEK İSTENEN BEDEL FİYAT ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE KİŞİLİK BOYUTU OLARAK HİSLERE/DENEYİME AÇIKLIĞIN ROLÜ”. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 13/2 (01 Aralık 2020): 225-254. https://izlik.org/JA73PD62ZD.
JAMA
1.Kelemci G, Köse GG, Alp A. TÜKETİCİ RUH HALİ - HEDONİK TÜKETİM VE ÜRÜNE ÖDENMEK İSTENEN BEDEL FİYAT ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE KİŞİLİK BOYUTU OLARAK HİSLERE/DENEYİME AÇIKLIĞIN ROLÜ. PPAD. 2020;13:225–254.
MLA
Kelemci, Gülpınar, vd. “TÜKETİCİ RUH HALİ - HEDONİK TÜKETİM VE ÜRÜNE ÖDENMEK İSTENEN BEDEL FİYAT ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE KİŞİLİK BOYUTU OLARAK HİSLERE/DENEYİME AÇIKLIĞIN ROLÜ”. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, c. 13, sy 2, Aralık 2020, ss. 225-54, https://izlik.org/JA73PD62ZD.
Vancouver
1.Gülpınar Kelemci, Gözde Güsan Köse, Ayça Alp. TÜKETİCİ RUH HALİ - HEDONİK TÜKETİM VE ÜRÜNE ÖDENMEK İSTENEN BEDEL FİYAT ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE KİŞİLİK BOYUTU OLARAK HİSLERE/DENEYİME AÇIKLIĞIN ROLÜ. PPAD [Internet]. 01 Aralık 2020;13(2):225-54. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73PD62ZD