EN
TR
AVANTAJLI FİYAT HER ZAMAN ADİL ALGILANIR MI? MÜŞTERİ KİMLİĞİ BAZLI FARKLILAŞTIRILMIŞ FİYATLANDIRMA, MÜŞTERİ GRUBU VE PARA İADESİNİN ETKİLERİ
Öz
Çalışmada, eski ya da yeni müşterilere daha yüksek fiyat sunmak şeklinde uygulanan bir müşteri kimliği bazlı fiyat farklılaştırmasının, müşterilerin avantajlı ya da dezavantajlı fiyat alması ve işletmenin para iadesi politikası göz önüne alınarak tüketicilerin adalet algıları üzerindeki etkileri incelenmiştir. 2x2x3 gruplararası faktöryel tasarım kullanılmış ve bağımsız değişkenleri manipüle edebilmek için senaryolar tasarlanmıştır. Tasarlanan 12 farklı senaryo farklı cevaplayıcı grupları tarafından okunmuş ve ardından bu grupların adalet algıları ölçülmüş ve gruplar arası farklılıklar analiz edilmiştir. İşletmelerin yeni ya da eski müşterilere daha yüksek fiyat sunma uygulamalarının adaletini eski ve yeni müşteri grupları farklı algılamaktadır. Eski müşterilere yeni müşterilerden daha yüksek fiyat sunulması uygulaması eski müşteriler tarafından adaletsiz algılandığı kadar avantajlı tarafta olan yeni müşteriler tarafından da adaletsiz algılanmaktadır. Para iadesi sunmak şeklinde yapılan telafinin ise müşteri adalet algıları üzerinde istatiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ackerman, D. ve Perner, L. (2004). Did You Hear What My Friend Paid Examining the Consequences of Social Comparisons of Prices. Advances in Consumer Research, 31: 586-592.
- Adams, J.S. (1965). Inequity in Social Exchange. L. Berkowitz (Ed.), Advances in Experimental Social Psychology içinde. New York: Academic Press, 267- 299.
- Antón, C., Camarero, C. ve Carrero, M. (2007). The Mediating Effect of Satisfaction on Consumers’ Switching Intention”. Psychology & Marketing, 24 (6): 511–38.
- Armstrong, G. ve Kotler, P. (2000). Marketing: An Introduction (5th ed.). Upper Saddle River, New Jersey: Prentice Hall.
- Baker, W., Marn, M. ve Zawada, C. (2001). Price Smarter on the Net’. Harvard Business Review, 79(2): 122-127.
- Barone M. J, Roy T. (2010). Does Exclusivity Always Pay Off? Exclusive Price Promotions and Consumer Response. Journal of Marketing, 74 (2): 121– 132.
- Batur, A. (2012). Fitnes Sektörü 70 Milyar Dolara Ulaştı, Türkiye’nin Payı yüzde 0.5’te Kaldı. Hürriyet Ekonomi, http://www.hurriyet.com.tr/ ekonomi/20777189.asp (1 Kasım 2017).
- Beldona, S. ve Namasivayan, K. (2006). Gender and Demand-Based Pricing: Differences in Perceived (Un)Fairness and Repatronage Intentions. Journal of Hospitality & Leisure Marketing, 14 (4): 89-107.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 23
APA
Sığırcı, Ö., & Gegez, A. E. (2019). AVANTAJLI FİYAT HER ZAMAN ADİL ALGILANIR MI? MÜŞTERİ KİMLİĞİ BAZLI FARKLILAŞTIRILMIŞ FİYATLANDIRMA, MÜŞTERİ GRUBU VE PARA İADESİNİN ETKİLERİ. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 12(23), 21-54. https://izlik.org/JA48MF64NH
AMA
1.Sığırcı Ö, Gegez AE. AVANTAJLI FİYAT HER ZAMAN ADİL ALGILANIR MI? MÜŞTERİ KİMLİĞİ BAZLI FARKLILAŞTIRILMIŞ FİYATLANDIRMA, MÜŞTERİ GRUBU VE PARA İADESİNİN ETKİLERİ. PPAD. 2019;12(23):21-54. https://izlik.org/JA48MF64NH
Chicago
Sığırcı, Özge, ve A. Ercan Gegez. 2019. “AVANTAJLI FİYAT HER ZAMAN ADİL ALGILANIR MI? MÜŞTERİ KİMLİĞİ BAZLI FARKLILAŞTIRILMIŞ FİYATLANDIRMA, MÜŞTERİ GRUBU VE PARA İADESİNİN ETKİLERİ”. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 12 (23): 21-54. https://izlik.org/JA48MF64NH.
EndNote
Sığırcı Ö, Gegez AE (01 Haziran 2019) AVANTAJLI FİYAT HER ZAMAN ADİL ALGILANIR MI? MÜŞTERİ KİMLİĞİ BAZLI FARKLILAŞTIRILMIŞ FİYATLANDIRMA, MÜŞTERİ GRUBU VE PARA İADESİNİN ETKİLERİ. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 12 23 21–54.
IEEE
[1]Ö. Sığırcı ve A. E. Gegez, “AVANTAJLI FİYAT HER ZAMAN ADİL ALGILANIR MI? MÜŞTERİ KİMLİĞİ BAZLI FARKLILAŞTIRILMIŞ FİYATLANDIRMA, MÜŞTERİ GRUBU VE PARA İADESİNİN ETKİLERİ”, PPAD, c. 12, sy 23, ss. 21–54, Haz. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48MF64NH
ISNAD
Sığırcı, Özge - Gegez, A. Ercan. “AVANTAJLI FİYAT HER ZAMAN ADİL ALGILANIR MI? MÜŞTERİ KİMLİĞİ BAZLI FARKLILAŞTIRILMIŞ FİYATLANDIRMA, MÜŞTERİ GRUBU VE PARA İADESİNİN ETKİLERİ”. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 12/23 (01 Haziran 2019): 21-54. https://izlik.org/JA48MF64NH.
JAMA
1.Sığırcı Ö, Gegez AE. AVANTAJLI FİYAT HER ZAMAN ADİL ALGILANIR MI? MÜŞTERİ KİMLİĞİ BAZLI FARKLILAŞTIRILMIŞ FİYATLANDIRMA, MÜŞTERİ GRUBU VE PARA İADESİNİN ETKİLERİ. PPAD. 2019;12:21–54.
MLA
Sığırcı, Özge, ve A. Ercan Gegez. “AVANTAJLI FİYAT HER ZAMAN ADİL ALGILANIR MI? MÜŞTERİ KİMLİĞİ BAZLI FARKLILAŞTIRILMIŞ FİYATLANDIRMA, MÜŞTERİ GRUBU VE PARA İADESİNİN ETKİLERİ”. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, c. 12, sy 23, Haziran 2019, ss. 21-54, https://izlik.org/JA48MF64NH.
Vancouver
1.Özge Sığırcı, A. Ercan Gegez. AVANTAJLI FİYAT HER ZAMAN ADİL ALGILANIR MI? MÜŞTERİ KİMLİĞİ BAZLI FARKLILAŞTIRILMIŞ FİYATLANDIRMA, MÜŞTERİ GRUBU VE PARA İADESİNİN ETKİLERİ. PPAD [Internet]. 01 Haziran 2019;12(23):21-54. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48MF64NH