Tüketicileri evde yemek hazırlamaya yönelten motivasyonel faktörler netnografi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Dört farklı tüketici forum sitesinden 2 Türk‐ çe, 2 İngilizce toplanan yaklaşık 2000 tüketici yorumu iki araştırmacı tarafından analiz edilmiştir. Hem Türkçe hem de İngilizce sitelerdeki tüketici yorumları, yemek hazırlanması gibi günlük bir üretim aktivitesinin dahi birçok farklı motivasyonel faktörle fizyolojik, güvenlik, özerklik ve kontrol, ait olma ve sev‐ gi, saygınlık, dinlenme ve rahatlama, duyumsal doyum, bilişsel uyarı, kendini ifade etme ve yaratıcılık ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca bulgular, ekonomik ve sosyo‐kültürel altyapının motivasyon ile ilişkisine de işaret etmek‐ tedir. Sosyo‐kültürel farklar üretimin kimin için yapıldığını diğerleri veya kişi‐ nin kendisi , kullanılan dili olumlu veya olumsuz , üretimin içten gelen veya öğrenilen bir eylem olarak algılanmasını, üretimin ilişkilendirildiği diğer eylem‐ leri ve son olarak da cinsiyet rolünün üretim üzerindeki önemini etkilemektedir. Bulgular hem gıda sektöründeki yöneticilere hem de evde yemek hazırlanması ve tüketimine yönelik programlar hazırlamayı hedefleyen kurum ve kuruluşlara yardımcı olacak niteliktedir.
Tüketici davranışı ev yapımı yemek hazırlama tüketici motivasyonu üretici tüketici kültürü nitel araştırma netnografi
Motivations that direct consumers to prepare food at home were investigated using the nethnography methodology. Aproximately 2000 consumer testimonials, collected from 4 different forums 2 in Turkish, 2 in English , were analyzed by two different researchers. The testimonials from both the Turkish and the English sites indicate that even a mundane production activity such as food preparation may result from several different motivations physiological need, safety need, autonomy and control need, belongingness and love need, need to rest and relax, sensory stimulation, cognitive simulation, self‐expression and creativity . Moreover, the findings reveal how the economic and socio‐cultural background of consumers affects the motivations. Cultural differences affect which motivations stand out, the focus of the production process self versus others , the valence of the language positive versus negative , whether the production process is perceived as a learned task or an internal ability, how the production process is categorized, and finally the significance of the gender role on the production process. The findings may be of benefit to the marketing managers in the food industry as well as the agencies and institutions that prepare programs promoting food‐preparation at home.
Consumer behavior home cooking food preparation consumer motivations maker‐consumer culture qualitative research nethnography
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 9 Sayı: 18 |