YAYIN POLİTİKASI
Yayın politikamız gereğince dergimizde yayımlanacak olan makalelerde “Roman” ifadesinin kullanılması talep edilmektedir. Ancak özellikle tarih ve edebiyat gibi alanlara ait literatürde sıklıkla kullanılan “Çingene” ve “Kıpti” ifadeleri pejoratif bir anlam içermemek kaydı ile kullanılabilir. Bu ifadelerin kullanıldığı makalelerde dipnot ile kullanım gerekçesini belirten bir açıklama yapılmalıdır. Bu doğrultuda editör kullanılacak ifade için yazardan değişiklik talep edebilir veya makaleyi reddedebilir. Makalelerin başlığından ve içeriğinden yazarlar sorumludur ve dergimize makale yollayan tüm yazarlar bunu kabul etmiş sayılmaktadır.
Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü’nün resmi yayın organıdır ve uluslararası hakemli akademik bir dergidir.
- Dergi yılda bir kez (Haziran) yayınlanır.
- Dergimize değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler öncelikle şekil ve yazım kuralları açısından ön incelemeye alınmakta olup, yazım ilkelerine uygun olmayan çalışmalar hakem değerlendirmesine gerek duyulmaksızın reddedilir.
- Dergimizde çift kör hakemlik uygulaması yürütülmektedir. (Kitap Değerlendirme yazıları hakemlere gönderilmeksizin ilgili alan editörü tarafından yapılan incelemenin ardından yayın sürecine dahil edilir. Bu konuda alan editörünün düzeltme talep etme ve ret etme yetkisi bulunmaktadır) Bu nedenle ana makale dosyasında yazar/lara ait kurum ve kimlik bilgisi yer alan makaleler hakem değerlendirmesine gerek duyulmaksızın reddedilir. Hakemlerin kimlikleri hakkında yazarlara, yazarların kimlikleri hakkında da hakemlere bilgi verilmez.
- Dergiye değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler, en az biri kurum dışından olmak üzere, alanında uzman en az iki hakemin değerlendirmesine sunulur. Hakem değerlendirmesi raporları doğrultusunda kabul edilen makaleler yayınlanmak üzere sıraya alınır. Çalışmalar kabul almış olsa dahi Editör, çalışmanın yayınlanıp yayınlanmayacağına karar verebilir.
- İki hakem tarafından incelenen makalelerde, hakemlerden birinin ret raporu vermesi durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilerek gelen sonuca göre karar verilebilir. Hakemler tarafından düzeltme verilmesi halinde yazara bildirilir ve düzeltilip tekrar göndermesi talep edilir. Düzeltme verilen makaleler için yazar/lar tarafından düzeltme yapılmaması halinde makale kabul edilmiş olsa dahi yayınlanmaz.
- Dergide yayınlanacak eserlerin daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olması gerekir.
- Yayınlanan makalelerde yer alan görüşler ve bilimsel sorumluluklar ile yazıların hukuki sorumluluğu yazar/larına aittir. Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Dergisi’ni bağlamaz.
- Yayınlanan makaleler için yazar/lardan herhangi bir ücret talep edilmez ve herhangi bir ücret ödenmez.
Makale Değerlendirme ve Yayın Süreci
1- Makalenin editör sekretaryası tarafından ön incelemesi
2 - Editör Kurulu kontrolü
3- Ana Makale dosyasının dergi formatına uygunluğunun kontrolü
4- Benzerlik raporu değerlendirmesi
5- Hakem değerlendirme sürecinin başlatılması amacıyla hakem daveti (Kitap Değerlendirme Yazıları hariç)
6- Hakem değerlendirme raporları doğrultusunda yazara bildirim
7- Yazardan gelen revize edilmiş makalenin kontrolü ve hakemlere yönlendirilmesi (Makalenin Hakem tarafından yeniden görülmesinin talebi halinde)
8- Hakemlerin ikinci değerlendirme sonucunun yazara bildirilmesi
9- Yazarın makalenin nihai halini göndermesi
10- Son benzerlik raporunun editör tarafından alınması
11- Makalenin kabulü
12- Dizgi ve mizanpajı yapılan makalenin yazardan son onayının alınması
13- Yayın
Açık erişim politikasıRoman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Dergisi; bilimsel araştırmaları halka ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.
ArşivlemeRoman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Dergisi LOCKSS arşivleme sistemini kullanmaktadır.
YAYIN ETİĞİ VE YAYINDA SUİSTİMAL BEYANI
1. Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay çalışmada belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. İzinle ilgili bilgilere makalenin yöntem bölümünde ve ayrıca ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
2. Makalenin araştırma ve yayın etiğine uygun olarak hazırlandığı ifade edilmeli, makale sonunda araştırmacılar; katkı oranı beyanı, varsa destek ve teşekkür beyanı, çıkar çatışması beyanı ve finansal destek beyanı vermelidir.
Bu bildirge Committee on Publication Ethics'in "Code of Conduct and Best-Practice Guidelines for Journal Editors - 2011" kuralları ve Bilimsel Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri, Sürüm 3 esas alınarak hazırlanmıştır.
a) Editörün Sorumlulukları: Dergi editörü yapılan başvuruların uygunluğuna ve yayınlanıp yayınlamayacağına karar verir. Editör bu kararı verirken yazar veya yazarların ırkı, cinsiyeti, inancı, uyruğu, politik görüşüne göre değil gönderinin derginin yayın politikası ile uygunluğu, orijinalliği ve önemine göre karar verir. Dergi editörü başvuru ile ilgili kişisel bilgileri üçüncü kişilerle (hakemler, bilim kurulu üyeleri, yayıncı vs.) paylaşamaz. Editör veya hakemler ret edilen veya yayın aşamasında olan başvurularda yer alan bilgi ve belgeleri yazarın yazılı izni olmadan kendi araştırmalarında kullanamazlar.
b) Hakemlerin Sorumlulukları: Hakemler başvurunun yayına uygunluğu kontrol konusunda yayın kuruluna destek olurlar. Hakemler, gönderilen çalışmayı değerlendirirken adil, tarafsız ve yapıcı olmaya çalışmalıdır. Hakemler başvuruların geliştirilmesi ve olası hataların giderilmesi için yazarlara önerilerde bulunurlar. Hakemler incelenmek üzere gönderilen başvurusu konusunda kendini yetersiz hissettiklerinde veya incelemeyi zamanında yetiştiremeyecekleri durumlarda editörü bilgilendirmek zorundadır. Hakemler başvurularda yer alan bilgi ve fikirlerin güvenliğini sağlamakla yükümlüdürler. Bunları üçüncü kişilerle paylaşamaz veya kendi araştırmalarında kullanamazlar.
c) Yazarların Sorumlulukları: Sahte/hileli verilere dayanan çalışmalar kabul edilemez. Yazarlar, verilerin doğruluğunu ve özgünlüğünü garanti etmelidir. Eğer çalışma insan ögesini içinde bulunduruyorsa, uygun kurumsal otoritelerden onay alınmalı ve çalışmaya katılmış insanların izni alınmalıdır. Çalışmada kullanılan 3. kişilere ait ve telif hakkına haiz "veri toplama aracı, tablo, grafik, harita ve diğer görseller" için ilgili kurum veya kişi(ler)den yazılı izin alınmalıdır. Makale gönderim sürecinde Başvuru Listesinde ifade edilen ve makaleyi gönderen sorumlu yazar tarafından kabul edilen şartlar diğer yazarlar tarafından da kabul edilmiş sayılır. Makaleye anlamlı bir katkısı olan tüm yazarlar, çalışmaya ortak yazar olarak dâhil edilmelidir. Katkısı olmayan kişilerin ortak yazar listesine dâhil edilmesi uygun değildir ve bu duruma müsamaha edilmeyecektir. Yazarlar dergimizin hakem ve editörleri tarafından önerilen makul yenilemeleri yapmayı kabul etmelidirler. Eğer yazar, kabul edilebilir nedenler olmadan yenilemeleri yapmayı reddederse, gönderilmiş olan makale reddedilecektir. Bütün yazarların, gönderilen makaledeki her hatayı düzeltmeleri ve doğru olmayan bilgileri geri çekmeleri gerekir.
Kaynaklar:
Committee on Publication Ethics (COPE). (2011, March 7). Code of Conduct and Best-Practice Guidelines for Journal Editors.
http://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf
Bilimsel Yayıncılıkta Şeffaflık Ve En İyi Uygulama İlkeleri, Sürüm 3.