Sayı: 92, 24.01.2022

Yıl: 2021

Araştırma Makalesi

Temel ve uygulamalı bilimsel araştırma sonuçlarını yayınlamak. Yerli ve yabancı bilim adamlarının iktisat, işletme, muhasebe, maliye ve iktisadi ve idari bilimlerin diğer alanlarındaki ilerici ve yenilikçi fikirlerini BDT ülkelerinde ve yurtdışında yaygınlaştırmak.

Bilimsel hakemli dergi "Reform" un temel amacı, Kırgız ve yabancı bilim adamlarının araştırma faaliyetlerinin sonuçlarını vurgulamak için gerekli bilgi kaynaklarını oluşturmak, ekonomi biliminin, uygulamalı araştırma ve öğretimin gelişimini teşvik etmektir.

Yazım Kuralları

1.Makaleler derginin konusuna uygun olmalı, analitik olmalı, tanımlayıcı değil; ele alınan konular bilimsel olarak önemli ve alakalı olmalıdır. Derleme makaleleri sonuç ve genellemeler içermelidir.
2. Yazarın konuya yaklaşımını formüle etmek gerekir. Yazarın konumu mantıklı ve mantıksal olarak tutarlı olmalıdır.
3. Başlık, makalenin içeriğiyle tam olarak örtüşmeli ve özlü olmalıdır.
4. Makalede hem literatür kaynaklarına hem de içinde verilen istatistiksel veri kaynaklarına atıfta bulunulmalıdır.
5. Dergi, intihal unsurları içeren materyaller ve bir başkasının fikri mülkiyetine ait nesnelerın yetkisiz kullanımı yayınlamaz.
6. Yazı işleri ofisine gönderilen makaleler isimsiz incelemeye tabi tutulur. Makale, hakem tarafından olumlu değerlendirilirse ve bilimsel makale şartlarını sağlıyorsa bu durum yazara e-posta ile bildirilir. Olumsuz bir inceleme alınması durumunda, bu durum yazara ayrıca e-posta yoluyla, yayımlanmayı reddetme nedeninin gerekçeli bir açıklamasıyla bildirilir ve yazı yazara iade edilmez.


Makalelenin teknik yazım kuralları

Makalenin metni Word'de, A4 sayfalarında, Times New Roman yazı tipinde, 12 boyutunda, otomatik tireleme, satır aralığı - bir buçuk ile yazılmıştır. Alanlar: sol ve sağ, alt ve üst - her biri 2 cm. Şekiller mutlaka gruplandırılmalı veya nesneye gömülmelidir (MS Word çizimi). Karmaşık formüller, WinWord'de yerleşik olarak bulunan MS Denklem formül düzenleyicisi kullanılarak gerçekleştirilir. Formülün sıra numarası parantez (1) içinde gösterilir ve sağa yaslı olarak yerleştirilir. Tablo ve şekiller, metinde ilk kez bahsedildikten sonra metne eklenir. Tüm tablo ve şekiller isimlendirilmeli ve numaralandırılmalıdır. Düzenlenemeyen ve reprodüksiyon kalitesi düşük olan taranmış tablo ve şekiller kabul edilmez! Tablo ve şekillerde renk ve gölgelendirmeye izin verilmez!
Metinde kullanılan tüm kısaltmalar deşifre edilmeli ve bilinmeyen yeni terimler açıklanmalıdır.
Makalenin hacmi 5-15 sayfa arasında olmalıdır.


Tasarım ve içerik için genel gereksinimler
yayımlanmak üzere gönderilen materyaller


1. Makaleler, derginin konusuna uygun olmalı, analitik olmalı, tanımlayıcı değil; ele alınan konular bilimsel olarak önemli ve alakalı olmalıdır. Derleme makaleleri sonuç ve genellemeler içermelidir.
2. Yazarın konuya yaklaşımını formüle etmek gerekir. Yazarın konumu mantıklı ve mantıksal olarak tutarlı olmalıdır.
3. Başlık, makalenin içeriğine tam olarak uygun ve özlü olmalıdır.
4. Makalede hem edebi kaynaklara hem de içinde sunulan istatistiksel verilerin kaynaklarına atıfta bulunulması gerekir.
5. Dergi, intihal unsurları içeren materyalleri ve başka birinin fikri mülkiyetindeki nesnelerin izinsiz kullanımını yayınlamaz.
6. Yazı işleri ofisine gönderilen makaleler isimsiz incelemeye tabi tutulur. Makale, hakem tarafından olumlu değerlendirilirse ve bilimsel makale şartlarını sağlıyorsa bu durum yazara e-posta ile bildirilir. Olumsuz bir inceleme alınması durumunda, bu durum yazara ayrıca e-posta yoluyla, yayımlanmayı reddetme nedeninin gerekçeli bir açıklamasıyla bildirilir ve yazı yazara iade edilmez.

Makalelerin tasarımı için teknik gereksinimler

Yazı işleri ofisi elektronik ortamda Kırgızca, Rusça, İngilizce ve Türkçe makale kabul etmektedir. Bunu yapmak için yazar, şu adrese bir makale göndermelidir: ndarovskih@list.ru
Makalenin metni Word'de, A4 sayfalarında, Times New Roman yazı tipinde, 12 boyutunda, otomatik tireleme, satır aralığı - bir buçuk ile yazılmıştır. Alanlar: sol ve sağ, alt ve üst - her biri 2 cm Şekiller mutlaka gruplandırılmalı veya nesneye gömülmelidir (MS Word çizimi). Karmaşık formüller, WinWord'de yerleşik olarak bulunan MS Denklem formül düzenleyicisi kullanılarak gerçekleştirilir. Formülün sıra numarası parantez (1) içinde gösterilir ve sağa yaslı olarak yerleştirilir. Tablo ve şekiller, metinde ilk kez bahsedildikten sonra metne eklenir. Tüm tablo ve şekiller isimlendirilmeli ve numaralandırılmalıdır. Düzenlenemeyen ve reprodüksiyon kalitesi düşük olan taranmış tablo ve şekiller kabul edilmez! Tablo ve şekillerde renk ve gölgelendirmeye izin verilmez!
Metinde kullanılan tüm kısaltmalar deşifre edilmeli ve bilinmeyen yeni terimler açıklanmalıdır.
Makalenin hacmi 5-15 sayfa arasında olmalıdır.

Dergiye gönderilen her bilimsel makalede
aşağıdaki veriler bulunmalıdır:


1. Yazar(lar) hakkında Rusça, İngilizce ve makalenin dilinde bilgiler:
• soyadı, adı, tam olarak soyadı;
• organizasyonun tam adı - her yazarın, çalıştığı yeri, ülke ve şehri. Makalenin tüm yazarları tek bir kurumda çalışıyorsa, her yazarın çalışma yerini ayrı ayrı belirtmemek mümkündür;
• yazarın akademik unvanı;
• her yazarın e-posta adresi;
• makalenin yazarlarıyla iletişim için telefon numarası (tüm yazarlar için kullanılabilir).
2. Makalenin Rusça, İngilizce ve makalenin dilinde başlığı.
3. Rusça, İngilizce ve makalenin dilinde özet.
Özet, ana konunun tanımını, nesnenin problemini, çalışmanın amacını ve sonuçlarını içerir. Ek açıklamalar, konu ve amaçla ilgili diğerlerine kıyasla bu araştırmadaki yenilikleri gösterir. Açıklama metni, kısa ve net olmalı, ikincil bilgilerden, gereksiz giriş sözcüklerinden, genel ve önemsiz formülasyonlardan arındırılmış olmalıdır.
Özetin önerilen boyutu 500 karakterdir.
4. Rusça, İngilizce ve makalenin dilinde anahtar kelimeler.
5. Türkçe yazılan makaleler, yazar bilgilerini, makale başlığını, açıklama ve anahtar kelimeleri Türkçe, Rusça ve İngilizce olarak içermelidir.
6. Referanslar
Kullanılan kaynakların bibliyografik listesi, notlar metin içinde geçme sırasına göre makalenin sonunda verilmiştir. Literatür kaynaklara ve notlara atıflar için köşeli parantezler kullanılır [1, s.14], [15]. Bibliyografik referanslar, kabul edilen kurallara uygun olarak hazırlanmalıdır (GOST 7.0.5-2008. Bibliyografik referans. Genel şartlar ve düzenleme kuralları).

Örnekler:

Monografi
Toynbee, A.J. ‘Tarihin Yargısından Önce Medeniyet’. - M.: İlerleme, 1996 .-- 480 s.
Dergide yayınlanan makale
Adorno, T.V. Sosyal bilimlerin mantığına // Felsefe Sorunları. - 1992. - No. 10. - S. 76-86.
Kitapta Bölüm
Kuznetsov, A. Yu Konsorsiyumu - elektronik kaynaklara abonelik düzenleme mekanizması // Temel Araştırma Vakfı: bilime on yıllık hizmet. - M.: Bilim dünyası, 2003 .-- S. 369-342.
Tez Özeti
Glukhov, V. A. Kütüphanede belgelerin elektronik olarak teslimi için bir sistemin araştırılması, geliştirilmesi ve inşası: Avtoref. dis. Cand. teknoloji bilimler. - Novosibirsk, 2000 .-- 18 s.
Tez
Fenukhin, V.I. Modern Rusya'da etnopolitik çatışmalar: Doktora Tezi. Siyaset Ana Bilim Dalı. - M., 2002 .-- S. 54-55.
Konferans bildirileri
Marin, D.V. Yeni bir hesaplama yönteminin geliştirilmesi // Doğa yönetiminin ekolojisi: raporların özetleri. Vserolar. konf. (Irkutsk11-12 sent. 2000 g.). – Novosibirsk, 2000. – S. 125-128.

İnternet kaynağı
Novosibirsk'teki eğitim pazarı: kendi oyunu [Elektronik kaynak]. - Erişim modu: http: // nsk.adme / ru / haberler / 2006/07/03 / 2121.html (erişim tarihi: 17.10.08).

Yayın Etiği

Yazarın, yayın kurulunun ve derginin yayın ekibinin etkileşimi, yayıncılık dünyasında benimsenen etik standartlara (normlara), karşılıklı çıkarları ve yayın politikası ilkelerini dikkate alarak, aşağıdakileri ifade eder:
• Doğası gereği gerekçeli, yenilikçi ve/veya keşif amaçlı bilimsel standartları karşılayan makalelerin yayınlanması;
• güncel teorik ve ampirik problemler üzerine yayınlar;
• yazarın, yayın kurulu ve yayın kurulunun görüşüyle mutlaka örtüşmeyen, ancak ikna edici argümanları, mantıksal olarak yapılandırılmış bir analizi olan bakış açılarını ifade etme fırsatı;
• dergi ekonomi bilimini temsil eder, bu nedenle diğer bilimler alanına ait makalelerin yayınlanması, alınma aşamasında reddedilir;
• makalelerin değerlendirilmesinin tarafsızlığı için dergi, hakem değerlendirmesini kullanır ("yayın kurulu tarafından "yarı kör" inceleme) ve ayrıca gerekirse makaleler dış uzmanlara gönderilir (kör inceleme);
• makaleyi geçme teknolojisine uygunluk ve yazarların geçişi hakkında zamanında bilgilendirilmesi;
• güncel sayı için malzeme seçimi editöryal planlarla belirlenir. Editörler makaleleri kısaltma ve düzenleme hakkını saklı tutar. Yazarın önceden mutabık kalınan talebi üzerine, editoryal revizyonlar anlaşmaya tabidir.


Yazarın Etik İlkeleri

1. Yazar, bu konunun geliştirilmesine kişisel katılımına tanıklık eden bir makale sunar. Yayınla ilgili yazışmaların olduğu yazar, tüm ortak yazarların belirtilmesinin yanı sıra tüm ortak yazarların makalenin son halini görüp onaylamasını ve yayımlanmak üzere göndermeyi kabul etmesini sağlamaktan sorumludur. dergi.
2. Yazar, intihal oluşturan materyal kullanmaz. Yazarlar bir başkasının çalışmasını ve/veya sözlerini kullanmışlarsa, bunlara uygun şekilde atıfta bulunulmalıdır.
3. Yazar, gönderilen makaleyi başka yayınlarda yayınlamamayı, başka bir yayına transferini yayın ofisine bildirmeyi taahhüt eder.
4. Yazar, incelemesinin herhangi bir aşamasında, yayın kurulunun zorunlu bildirimi ile makaleyi geri çekme hakkına sahiptir.
5. Yazar, makale formatına ilişkin şartlara uymakla yükümlüdür.
6. Yayımlanan eserde önemli bir hata veya yanlışlık bulunursa, yazar bunu editöre bildirmek ve düzeltilmesi için işbirliği yapmakla yükümlüdür.
7. Diğer yazarlara ve yayınlara karşı iftira ve hakaret içeren ifadeler kabul edilemez.


Meslektaş değerlendirmesinin etik ilkeleri

1. Tartışmaya sunulan makaleler, gönderilen makalenin teorik, metodolojik ve metodolojik gerekçeleriyle dünya ve ülke sosyolojisi düzeyi ile karşılaştırılarak değerlendirilir.
2. Çıkar çatışması olması durumunda, hakem yazı işleri müdürlüğünü uyarır ve inceleme yapmaktan kaçınır.
3. İncelemeler objektif olarak hazırlanmalıdır. Yazarın kişisel eleştirisi kabul edilemez. Hakemler görüşlerini açık ve makul bir şekilde ifade etmelidir. Önerilerin yardımıyla, gözden geçiren, yazarın yayın için gönderilen materyalleri iyileştirmesine yardımcı olabilir. Yazının kusurlarına değil, esasına öncelik verilir.
4. İnceleme için alınan yazı gizli bir belgedir. Editör tarafından onaylanmadıkça kimseye gösterilemez veya kimseyle tartışılamaz.


Etik Düzenleme İlkeleri

1. Editör, yazının kayıt tarihinden itibaren 2 ay içinde, alınan yazının akıbetine karar vermelidir.
2. Bir karar verirken editör, yayın kurulunun görüşüne güvenir ve gerekirse dış uzmanları da dahil eder.
3. Editör, yazarın durumu ve diğer özelliklerinden bağımsız olarak yalnızca makalenin fikri içeriğini değerlendirir. İstisna, acemi yazarlar (lisansüstü öğrenciler) tarafından yapılır, editör onlarla çalışmaya özel önem verir.
4. Editör, makaleyi dergiye geçirme sürecinde yazarla iletişimde bulunacaktır, yayın kurulunun veya uzmanların görüşüne dayanarak genel bir cevap (yayınlamayı reddetmesi durumunda) sunar.

Dergimizde Makale işlemleri ve yayınlama ücretsizdir.