İşletmelerde Ticari Alacak ve Borç Politikasının Belirleyicileri: BIST İmalat Sanayii üzerinde Ekonometrik Bir Uygulama

Cilt: 5 Sayı: 4 1 Ocak 2017
  • Cengizhan Karaca
  • Erkan Alsu
PDF İndir
TR EN

İşletmelerde Ticari Alacak ve Borç Politikasının Belirleyicileri: BIST İmalat Sanayii üzerinde Ekonometrik Bir Uygulama

Öz

Ticari alacak ve borç yönetimi işletmeler için oldukça önemli bir konudur. Bu çalışmanın amacı işletmelerin alacak ve borç yönetimi için güncel ekonometrik modeller oluşturmaktır. Bu çerçevede, Borsa İstanbul’da imalat sektöründe faaliyet gösteren 110 firmanın 2008 – 2014 yıllarını kapsayan çeyrek dönem verisi kullanılarak ticari alacak ve borç politikasına yön verecek ekonometrik bir model oluşturulmuştur. Ekonometrik analiz yöntemi olarak panel regresyon analizi tercih edilmiştir. Kurulan birinci model, ticari alacaklara yatırım yapan işletme vade tanıyan işletme ’nin belirleyicilerini, ikinci model ticari borç finansmanı sağlayan işletme vade tanınan işletme ’nin belirleyicilerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Elde edilen bulgular neticesinde ticari alacak / net satış oranı ile ticari borçlar / satışların maliyeti arasında anlamlı pozitif bir ilişki ortaya çıkarılmıştır. Diğer taraftan, ticari alacak / net satış oranı ile net satılar / toplam varlık, hazır değerler / toplam varlık, stoklar / toplam varlık oranları arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca, ticari borçlar / satışların maliyeti ile stoklar / toplam varlıklar, hazır değerler / toplam varlıklar arasında anlamlı ve pozitif bir ilişkiye rastlanmıştır. Diğer taraftan, ticari borçlar / satışların maliyeti ile net kar / net satış arasında anlamlı ve negatif bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arellano, M. (1987). Practitioners’corner: Computing Robust Standard Errors for Within‐ groups Estimators. Oxford bulletin of Economics and Statistics, 49(4), 431-434.
  2. Atkins, J. C., & Kim, Y. H. (1977). Comment and correction: opportunity cost in the evaluation of investment in accounts receivable. Financial Management, 71-74.
  3. Baltagi, B. H., & Wu, P. X. (1999). Unequally Spaced Panel Data Regressions With AR (1) Disturbances. Econometric Theory, 15(6), 814-823.
  4. Baltagi, B. (2008). Econometric Analysis Of Panel Data. John Wiley & Sons.
  5. Baltagi, B. (2007). H.(2005), Econometric Analysis of Panel Data. John Wiley & Sons.
  6. Bhargava, A., Franzini, L., & Narendranathan, W. (2006). Serial Correlation And The Fixed Effects Model. In Econometrics, Statistics And Computational Approaches In Food And Health Sciences (pp. 61-77).
  7. Blazenko, G. W., & Vandezande, K. (2003). The Product Differentiation Hypothesis For Corporate Trade Credit. Managerial and Decision Economics, 24(6‐7), 457-469.
  8. Breusch, T. S., & Pagan, A. R. (1980). The Lagrange Multiplier Test And İts Applications To Model Specification In Econometrics. The Review of Economic Studies, 47(1), 239-253.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Cengizhan Karaca Bu kişi benim

Erkan Alsu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2017

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Karaca, C., & Alsu, E. (2017). İşletmelerde Ticari Alacak ve Borç Politikasının Belirleyicileri: BIST İmalat Sanayii üzerinde Ekonometrik Bir Uygulama. Researcher, 5(4). https://izlik.org/JA95PJ49WX
AMA
1.Karaca C, Alsu E. İşletmelerde Ticari Alacak ve Borç Politikasının Belirleyicileri: BIST İmalat Sanayii üzerinde Ekonometrik Bir Uygulama. Researcher. 2017;5(4). https://izlik.org/JA95PJ49WX
Chicago
Karaca, Cengizhan, ve Erkan Alsu. 2017. “İşletmelerde Ticari Alacak ve Borç Politikasının Belirleyicileri: BIST İmalat Sanayii üzerinde Ekonometrik Bir Uygulama”. Researcher 5 (4). https://izlik.org/JA95PJ49WX.
EndNote
Karaca C, Alsu E (01 Ocak 2017) İşletmelerde Ticari Alacak ve Borç Politikasının Belirleyicileri: BIST İmalat Sanayii üzerinde Ekonometrik Bir Uygulama. Researcher 5 4
IEEE
[1]C. Karaca ve E. Alsu, “İşletmelerde Ticari Alacak ve Borç Politikasının Belirleyicileri: BIST İmalat Sanayii üzerinde Ekonometrik Bir Uygulama”, Researcher, c. 5, sy 4, Oca. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95PJ49WX
ISNAD
Karaca, Cengizhan - Alsu, Erkan. “İşletmelerde Ticari Alacak ve Borç Politikasının Belirleyicileri: BIST İmalat Sanayii üzerinde Ekonometrik Bir Uygulama”. Researcher 5/4 (01 Ocak 2017). https://izlik.org/JA95PJ49WX.
JAMA
1.Karaca C, Alsu E. İşletmelerde Ticari Alacak ve Borç Politikasının Belirleyicileri: BIST İmalat Sanayii üzerinde Ekonometrik Bir Uygulama. Researcher. 2017;5. Available at https://izlik.org/JA95PJ49WX.
MLA
Karaca, Cengizhan, ve Erkan Alsu. “İşletmelerde Ticari Alacak ve Borç Politikasının Belirleyicileri: BIST İmalat Sanayii üzerinde Ekonometrik Bir Uygulama”. Researcher, c. 5, sy 4, Ocak 2017, https://izlik.org/JA95PJ49WX.
Vancouver
1.Cengizhan Karaca, Erkan Alsu. İşletmelerde Ticari Alacak ve Borç Politikasının Belirleyicileri: BIST İmalat Sanayii üzerinde Ekonometrik Bir Uygulama. Researcher [Internet]. 01 Ocak 2017;5(4). Erişim adresi: https://izlik.org/JA95PJ49WX
  • Yayın hayatına 2013 yılında başlamış olan "Researcher: Social Sciences Studies" (RSSS) dergisi, 2020 Ağustos ayı itibariyle "Researcher" ismiyle Ankara Bilim Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
  • 2021 yılı ve sonrasında Mühendislik ve Fen Bilimleri alanlarında katkıda bulunmayı hedefleyen özgün araştırma makalelerinin yayımlandığı uluslararası indeksli, ulusal hakemli, bilimsel ve elektronik bir dergidir.
  • Dergi özel sayılar dışında yılda iki kez yayımlanmaktadır. Amaçları doğrultusunda dergimizin yayın odağında; Endüstri Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği alanları bulunmaktadır.
  • Dergide yayımlanmak üzere gönderilen aday makaleler Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılabilir. Dergiye gönderilen makalelerin daha önce başka bir dergide yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir.