Değerler Eğitimine İlişkin Öğretmen, Öğrenci Ve Velilerin Karşılıklı Beklentileri

Cilt: 5 Sayı: 2 1 Ocak 2017
  • T Çelikkaya
  • T Yılmaz
PDF İndir
TR EN

Değerler Eğitimine İlişkin Öğretmen, Öğrenci Ve Velilerin Karşılıklı Beklentileri

Öz

Bu araştırmada veli, öğrenci ve sosyal bilgiler öğretmenlerinin değerler eğitimi ile ilgili olarak birbirlerinden beklentilerini nedenleri ile ortaya koyabilmek için nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmada, 2016-2017 eğitim öğretim yılı dönemi içerisinde Kırşehir il merkezindeki çeşitli ortaokulda görev yapan 40 sosyal bilgiler öğretmeni, aynı kademede öğrenim gören 40 öğrenci ve 40 öğrenci velisinin Sosyal Bilgiler dersinde kazandırılması gereken değerlere ilişkin birbirlerinden beklentileri ve değerler eğitimine ilişkin görüş ve önerileri alınmıştır. Çalışma grubu belirlenirken, Amaçlı Örnekleme Yöntemleri içerisinde yer alan “maksimum çeşitlilik örneklemesi” yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin çözümlenmesinde içerik analizi türlerinden tümevarımcı analiz kullanılmıştır. Araştırmacılar tarafından veri toplamak amacıyla öğrenci, veli ve öğretmenler için ayrı ayrı olmak üzere görüşme formları oluşturulmuştur. Sonuç olarak; öğretmenler öğrencilere, veliler çocuklarına, öğrenciler ise kendilerine en çok dürüstlük, hoşgörü, ,saygı, kazandırılması gerektiğini ifade etmişlerdir. Öğretmenler velilere karşın saygı değerini, velilerde öğretmenlere karşın sorumluluk değerini kazandırmada daha çok zorluk çekmektedir. Öğretmenler değerlerin öğretiminde en çok model olmaya çalışıp, örnek olaylardan, yararlanmaya çalışırken veliler ise yine öğretmenler gibi model olup öğretmenlerden farklı olarak nasihat verme yöntemini daha çok kullanmaktadırlar. Öğrenciler kendilerine kazandırılması gerektiğini düşündüğü değerleri aileden ziyade öncelikli olarak daha çok öğretmeninden beklemektedirler

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acat, B.M. & Aslan, M. (2011). İlköğretim okullarında öğrencilere kazandırılması gereken değerler. 20. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 08-10 Eylül 2011. Burdur: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi.
  2. Acun,İ.,Yücel,C.,Önder,A. & Tarman,B.(2013) Değerler: Kim Ne Kadar Değer Veriyor?, Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6 (1), 191-206
  3. Akbaş, O. (2009). İlköğretim Okullarında Görevli Branş Öğretmenlerinin Değer Öğretimi Yaparken Kullandıkları Etkinlikler: 2004 ve 2007 Yıllarına İlişkin Bir Karşılaştırma, Kastamonu Eğitim Dergisi, 17(2), 403-414.
  4. Akbaş,O.(2004). Türk Milli Eğitim Sisteminin Duyuşsal Amaçlarının İlköğretim II.Kademedeki Gerçekleşme Derecesinin Değerlendirilmesi.Yayımlanmamış Doktora Tezi,Gazi Üniversitesi,Ankara
  5. Akın, U. & Özdemir, M. (2009). Öğretmen Adaylarının Demokratik Değerlerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Örneği, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 42(2),183-198.
  6. Aktepe, V. & Yel, S. (2009). İlköğretim Öğretmenlerinin Değer Yargılarının Betimlenmesi: Kırşehir İli Örneği, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(3), 607-622.
  7. Altunay, E. & Yalçınkaya, M. (2011) Öğretmen Adaylarının Bilgi Toplumunda Değerlere İlişkin Görüşlerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 17(1), 5-28.
  8. Aslan, R. (2007). Öğretmen Görüşlerine Göre İlköğretim Birinci Basamaktaki Öğrencilerin Temel Bilgi, Beceri Ve Değerleri Kazanma Düzeyleri, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

T Çelikkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2017

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Çelikkaya, T., & Yılmaz, T. (2017). Değerler Eğitimine İlişkin Öğretmen, Öğrenci Ve Velilerin Karşılıklı Beklentileri. Researcher, 5(2), 395-416. https://izlik.org/JA94CH33FZ
AMA
1.Çelikkaya T, Yılmaz T. Değerler Eğitimine İlişkin Öğretmen, Öğrenci Ve Velilerin Karşılıklı Beklentileri. Researcher. 2017;5(2):395-416. https://izlik.org/JA94CH33FZ
Chicago
Çelikkaya, T, ve T Yılmaz. 2017. “Değerler Eğitimine İlişkin Öğretmen, Öğrenci Ve Velilerin Karşılıklı Beklentileri”. Researcher 5 (2): 395-416. https://izlik.org/JA94CH33FZ.
EndNote
Çelikkaya T, Yılmaz T (01 Ocak 2017) Değerler Eğitimine İlişkin Öğretmen, Öğrenci Ve Velilerin Karşılıklı Beklentileri. Researcher 5 2 395–416.
IEEE
[1]T. Çelikkaya ve T. Yılmaz, “Değerler Eğitimine İlişkin Öğretmen, Öğrenci Ve Velilerin Karşılıklı Beklentileri”, Researcher, c. 5, sy 2, ss. 395–416, Oca. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94CH33FZ
ISNAD
Çelikkaya, T - Yılmaz, T. “Değerler Eğitimine İlişkin Öğretmen, Öğrenci Ve Velilerin Karşılıklı Beklentileri”. Researcher 5/2 (01 Ocak 2017): 395-416. https://izlik.org/JA94CH33FZ.
JAMA
1.Çelikkaya T, Yılmaz T. Değerler Eğitimine İlişkin Öğretmen, Öğrenci Ve Velilerin Karşılıklı Beklentileri. Researcher. 2017;5:395–416.
MLA
Çelikkaya, T, ve T Yılmaz. “Değerler Eğitimine İlişkin Öğretmen, Öğrenci Ve Velilerin Karşılıklı Beklentileri”. Researcher, c. 5, sy 2, Ocak 2017, ss. 395-16, https://izlik.org/JA94CH33FZ.
Vancouver
1.T Çelikkaya, T Yılmaz. Değerler Eğitimine İlişkin Öğretmen, Öğrenci Ve Velilerin Karşılıklı Beklentileri. Researcher [Internet]. 01 Ocak 2017;5(2):395-416. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94CH33FZ
  • Yayın hayatına 2013 yılında başlamış olan "Researcher: Social Sciences Studies" (RSSS) dergisi, 2020 Ağustos ayı itibariyle "Researcher" ismiyle Ankara Bilim Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
  • 2021 yılı ve sonrasında Mühendislik ve Fen Bilimleri alanlarında katkıda bulunmayı hedefleyen özgün araştırma makalelerinin yayımlandığı uluslararası indeksli, ulusal hakemli, bilimsel ve elektronik bir dergidir.
  • Dergi özel sayılar dışında yılda iki kez yayımlanmaktadır. Amaçları doğrultusunda dergimizin yayın odağında; Endüstri Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği alanları bulunmaktadır.
  • Dergide yayımlanmak üzere gönderilen aday makaleler Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılabilir. Dergiye gönderilen makalelerin daha önce başka bir dergide yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir.