TR
EN
Küresel Isınma Ve Küresel İklim Değişikliğine İlişkin Bilginin Kaygı ile Farkındalık Üzerine Etkisi: Bir Yapısal Eşitlik Model Önerisi
Öz
Küresel ısınma, doğa olayları ve insan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ve atmosfere salınan gazların sebep olduğu varsayılan sera etkisi sonucunda, ortalama sıcaklıklarda görülen artış anlamına gelirken; küresel iklim değişikliği, küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişiklikleridir. Küresel ısınma nedeniyle iklim değişikleri kuraklık, çölleşme, yağışlardaki dengesizlik ve sapmalar, su baskınları, tayfun, fırtına, hortum vb. meteorolojik olaylarda artışlar şeklinde kendini gösterir. Genellikle küresel ısınma ve küresel iklim değişikliği KIKİ kavramları birlikte kullanılmamaktadır. Bu çalışmada KIKİ kavramı kullanılarak Ankara ili sınırları dahilinde madencilik sektöründe çalışan n=300 personelin KIKİ’ye ilişkin bilgi, kaygı ve farkındalık düzeyleri üzerine bir araştırma yapılmıştır. Bu amaçla KIKİ hakkındaki bilgi düzeyinin, kaygı ve farkındalık üzerindeki etkisi için bir “Yapısal Eşitlik Model YEM ” önerilmiş ve modelin uygunluğu çeşitli uyum ölçüleri dikkate alınarak sınanmıştır. YEM’ den elde edilen sonuçlara göre katılımcıların KIKİ hakkındaki bilgi düzeyleri arttıkça kaygı ve farkındalıklarının arttığı, özellikle kaygı düzeyindeki artışların KIKİ hakkındaki farkındalığı da etkilediği ortaya çıkmıştır
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akerlof, K., Maibach, E. W., Fitzgerald, D., Cedeno, A. Y. & Neuman, A. (2013). Do people “personally experience” global warming, and if so how, and does it matter? Global Environmental Change, 23(1), 81-91.
- Ayyıldız, H. & Cengiz, E. (2006) Pazarlama Modellerinin Testinde kullanılabilecek Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 11(1), 63-84.
- Benjamin, D., Por, H. H. & Budescu, D. (2017). Climate change versus global warming who is susceptible to the framing of climate change? Environment and Behavior, 49(7), 745–770.
- Biçer, B. K. & Vaizoğlu, S. A. (2015). Hemşirelik bölümü öğrencilerinin küresel ısınma/ iklim değişikliği hakkındaki bilgi ve farkındalıklarının belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 2(2), 30-43.
- Bord, R. J., Fisher, A. & O’Connor, R. E. (1998). Public perceptions of global warming: united states and international perspectives. Climate Research, 11(75-84), DOİ:10.3354/cr011075.
- Bord, R. J., O’Connor, R. E. & Fisher, A. (2000). In what sense does the public need to understand global climate change? Public Understand of Science, 9(3), 205-2018.
- Dietz, T., Dan, A. & Shwom, R. (2007). Support for climate change policy: Social psychological and social structural ınfluences. Rural Sociology, 72(2), 185-214.
- Dang, H. L., Li, E., Nuberg, I. & Bruwer, J. (2014). Understanding farmers’ adaptation intention to climate change: A structural aquation modelling study in the Mekong Delta, Vietnam. Environmental Science and Policy, 41(11-22), DOI: 10.1016/j.envsci.2014.04.002.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Ocak 2018
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 1
APA
Yılmaz, V., Can, Y., & Şen, H. (2018). Küresel Isınma Ve Küresel İklim Değişikliğine İlişkin Bilginin Kaygı ile Farkındalık Üzerine Etkisi: Bir Yapısal Eşitlik Model Önerisi. Researcher, 6(1), 434-450. https://izlik.org/JA96LS46GA
AMA
1.Yılmaz V, Can Y, Şen H. Küresel Isınma Ve Küresel İklim Değişikliğine İlişkin Bilginin Kaygı ile Farkındalık Üzerine Etkisi: Bir Yapısal Eşitlik Model Önerisi. Researcher. 2018;6(1):434-450. https://izlik.org/JA96LS46GA
Chicago
Yılmaz, Veysel, Yasemin Can, ve Hülya Şen. 2018. “Küresel Isınma Ve Küresel İklim Değişikliğine İlişkin Bilginin Kaygı ile Farkındalık Üzerine Etkisi: Bir Yapısal Eşitlik Model Önerisi”. Researcher 6 (1): 434-50. https://izlik.org/JA96LS46GA.
EndNote
Yılmaz V, Can Y, Şen H (01 Ocak 2018) Küresel Isınma Ve Küresel İklim Değişikliğine İlişkin Bilginin Kaygı ile Farkındalık Üzerine Etkisi: Bir Yapısal Eşitlik Model Önerisi. Researcher 6 1 434–450.
IEEE
[1]V. Yılmaz, Y. Can, ve H. Şen, “Küresel Isınma Ve Küresel İklim Değişikliğine İlişkin Bilginin Kaygı ile Farkındalık Üzerine Etkisi: Bir Yapısal Eşitlik Model Önerisi”, Researcher, c. 6, sy 1, ss. 434–450, Oca. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96LS46GA
ISNAD
Yılmaz, Veysel - Can, Yasemin - Şen, Hülya. “Küresel Isınma Ve Küresel İklim Değişikliğine İlişkin Bilginin Kaygı ile Farkındalık Üzerine Etkisi: Bir Yapısal Eşitlik Model Önerisi”. Researcher 6/1 (01 Ocak 2018): 434-450. https://izlik.org/JA96LS46GA.
JAMA
1.Yılmaz V, Can Y, Şen H. Küresel Isınma Ve Küresel İklim Değişikliğine İlişkin Bilginin Kaygı ile Farkındalık Üzerine Etkisi: Bir Yapısal Eşitlik Model Önerisi. Researcher. 2018;6:434–450.
MLA
Yılmaz, Veysel, vd. “Küresel Isınma Ve Küresel İklim Değişikliğine İlişkin Bilginin Kaygı ile Farkındalık Üzerine Etkisi: Bir Yapısal Eşitlik Model Önerisi”. Researcher, c. 6, sy 1, Ocak 2018, ss. 434-50, https://izlik.org/JA96LS46GA.
Vancouver
1.Veysel Yılmaz, Yasemin Can, Hülya Şen. Küresel Isınma Ve Küresel İklim Değişikliğine İlişkin Bilginin Kaygı ile Farkındalık Üzerine Etkisi: Bir Yapısal Eşitlik Model Önerisi. Researcher [Internet]. 01 Ocak 2018;6(1):434-50. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96LS46GA