BibTex RIS Kaynak Göster

Sürdürülebilirlik ve Pazarlama İlişkisi ve Pazarlamama Stratejisinin Bu İlişkideki Yeri

Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 2, 30 - 40, 01.01.2017

Öz

Çalışma, teorik bir alt yapı oluşturmak için sürdürülebilirlik bağlamında pazarlamaya bir bakış açısı geliştirmek ve demarketing stratejisinin sürdürülebilirliğe katkısını incelemek amaçlıdır. Bu amaçla çalışmada ilk olarak, bugün ve gelecek kuşakların yaşam kalitesini artırma çabalarını kapsayan sürdürülebilirlik kavramı ele alınmıştır. Daha sonra talebi artırma amacına hizmet eden bir faaliyet ile bu artan talebin yarattığı bozulmalara karşı duran çalışmaların ortak bir payda da nasıl birleşebileceği konusuna vurgu yapılmaktadır. Ayrıca pazarlamanın talebi yönetme amacıyla demarketing stratejisini uygulayarak tüketicilerde sürdürülebilirlik için bir duyarlılık ve tüketim bilinci oluşturmanın önemine dikkat çekmek de bu çalışmanın diğer amacını oluşturmaktadır

Kaynakça

  • Aksu, C. (2011). Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre, Güney Ege KalkınmaAjansı.www.geka.org.tr/yukleme/dosya/f6574f6e6b0a8d70a27bfbde52c53a47.pdf. adresinden erişildi. (Erişim tarihi:8.04.2013)
  • Altıok, N.,& Babaoğul M. (2008). Sürdürülebilir Tüketim ve Tüketici Eğitimi, 13. Ulusal Pazarlama Kongresi, 30 Ekim-1 Kasım 2008, Adana. (s.394-403.)
  • Ay, C.& Kartal, B.& Nardalı, S. (2010). Pazarlamada Etik Yaklaşımlar, Ankara: Detay.
  • Baudrillard, J. (1997). Tüketim Toplumu, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Beeton, S.,& Benfield, R. (2002). Demand Control: The Case for Demarketing as a Visitor and Environmental Management Tool, Journal of Sustainable Tourism, 10(6), 497-513.
  • Belz, F. M.,& Peattie, K. (2009). Sustainability Marketing, A Global Perspective, United Kingdom: John Wiley and Sons.
  • Brown, V. S. (2000). Sustainable living, Strategies for breaking the cycle of work and spend, International Journal of Sustainability in Higher Education, 1:3, 290-296.
  • Fırat, A.,&Bulut,Z.A.,&Güler, M.E. (2008). Genç Tüketicilerin Yaşam Kalitesi ve Sürdürülebilir Tüketim Davranışları Arasındaki İlişkiye Yönelik Bir Araştırma, 13. Ulusal
  • Pazarlama Kongresi, 30 Ekim-1 Kasım 2008, Adana. (s.163-177.) Hunt, D.S. (2011). Sustainable marketing, equity, and economic growth:a resourceadvantage, economic freedom approach, Journal of the Academic Marketing Science, 39, 7-20.
  • Ingram, R.,&Skinner,S.J.&Taylor,V.A. (2005). Consumer’s Evaluation of Unethical Marketing Behaviors: The Role of Customer Commitment, Journal of Business Ethics, 62, 237- 252.
  • Jones, P.,&Clarke-Hill, C.&Comfort D. (2007). Marketing and Sustainability, Marketing Intelligence&Planning, 26(2), 123-130.
  • Karalar, R.,& Kiracı, H. (2011). Çevresel Sorunlara Karşı Bir Çözüm Önerisi Olarak Sürdürülebilir Tüketim Düşüncesi, Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, 30, 63-76.
  • Kaypak, Ş.,(2010). Ekolojik Turizmin Sürdürülebilirliği, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi( e-dergi), 2(2), 93-114.
  • Kotler, P.,& Levy, S.J. (1971). Demarketing, yes, demarketing, Harvard Business Review, 49(6), 74-80.
  • Kotler, P. (2000). Pazarlama Yönetimi, Millennium Baskı, (.N. Muallimoğlu, çev.). İstanbul: Beta.
  • Kotler, P.,&Armstrong, G. (2005). Principles of Marketing, New Jersey: Prentice Hall.
  • Kotler, P.,& Keller,K.L. (2006). Marketing Management, New Jersey: Prentice Hall.
  • Kotler, P. (2011). Reinventing Marketing to Manage the Environmental Imperative, Journal of Marketing, 75, 132-135.
  • Mont, O.,&Plepys, A. (2008). Sustainable consumption progress:should we be proud or alarmed?, Journal of Cleaner Production, 16, 531-537.
  • Mortensen, L.F (2006), Sustainable Household Consumption in Europe?, Consumer Policy Review, 16(4), 141-147.
  • Peattie, K (2001). Toward sustainability; The third age of gren marketing, The Marketing Review, 2,129-146.
  • Shapiro, S.J (1978). Marketing in a conserver society, Business Horizons, 21(2), 3-13.
  • Sodhi, K. (2011). Has marketing come full circle? Demarketing for sustainability, Business Strategy Series, 12(4), 177-185.
  • Torlak, Ö. (2008). Pazarlamanın Yeni Tanımı ve Pazarlama Karmasındaki Değişime İlişkin Değerlendirmeler, İ. Varinli, K. Çatı (Edt). Güncel Pazarlama Yaklaşımlarından Seçmeler içinde (s.1-29) Ankara: Detay.
  • Uydacı, M. (2002), Yeşil Pazarlama, İstanbul:Türkmen.
  • White, P. (2009). Building a sustainability strategy into the business, Corporate Governance. 9(4), 386-394.
  • Yanıklar, C. (2010). Tüketim Kültürü, Kapitalizm ve İnsan İhtiyaçları Arasındaki İlişki Üzerine Bir Tartışma, C.Ü Sosyal Bilimler Dergisi, 34(1), 25-32.

Sustainability And Marketing Relationship And The Place In This Relationship Of Demarketing Strategy

Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 2, 30 - 40, 01.01.2017

Öz

The purpose of this study is to develop an insight for marketing into the context of sustainability and to investigate the contribution of demarketing strategy to sustainability. Firstly, within this scope in the study has been discussed sustainability concept which has included efforts to improve the life quality of present and future generations. Then it is emphasized the issues how united with a common denominator with an activity that serves to increase the demand and efforts that against corruption created by the growing demand. Also, other purpose of the study is to put an emphasis to the importance of creating the consumer awareness for sustainability

Kaynakça

  • Aksu, C. (2011). Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre, Güney Ege KalkınmaAjansı.www.geka.org.tr/yukleme/dosya/f6574f6e6b0a8d70a27bfbde52c53a47.pdf. adresinden erişildi. (Erişim tarihi:8.04.2013)
  • Altıok, N.,& Babaoğul M. (2008). Sürdürülebilir Tüketim ve Tüketici Eğitimi, 13. Ulusal Pazarlama Kongresi, 30 Ekim-1 Kasım 2008, Adana. (s.394-403.)
  • Ay, C.& Kartal, B.& Nardalı, S. (2010). Pazarlamada Etik Yaklaşımlar, Ankara: Detay.
  • Baudrillard, J. (1997). Tüketim Toplumu, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Beeton, S.,& Benfield, R. (2002). Demand Control: The Case for Demarketing as a Visitor and Environmental Management Tool, Journal of Sustainable Tourism, 10(6), 497-513.
  • Belz, F. M.,& Peattie, K. (2009). Sustainability Marketing, A Global Perspective, United Kingdom: John Wiley and Sons.
  • Brown, V. S. (2000). Sustainable living, Strategies for breaking the cycle of work and spend, International Journal of Sustainability in Higher Education, 1:3, 290-296.
  • Fırat, A.,&Bulut,Z.A.,&Güler, M.E. (2008). Genç Tüketicilerin Yaşam Kalitesi ve Sürdürülebilir Tüketim Davranışları Arasındaki İlişkiye Yönelik Bir Araştırma, 13. Ulusal
  • Pazarlama Kongresi, 30 Ekim-1 Kasım 2008, Adana. (s.163-177.) Hunt, D.S. (2011). Sustainable marketing, equity, and economic growth:a resourceadvantage, economic freedom approach, Journal of the Academic Marketing Science, 39, 7-20.
  • Ingram, R.,&Skinner,S.J.&Taylor,V.A. (2005). Consumer’s Evaluation of Unethical Marketing Behaviors: The Role of Customer Commitment, Journal of Business Ethics, 62, 237- 252.
  • Jones, P.,&Clarke-Hill, C.&Comfort D. (2007). Marketing and Sustainability, Marketing Intelligence&Planning, 26(2), 123-130.
  • Karalar, R.,& Kiracı, H. (2011). Çevresel Sorunlara Karşı Bir Çözüm Önerisi Olarak Sürdürülebilir Tüketim Düşüncesi, Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, 30, 63-76.
  • Kaypak, Ş.,(2010). Ekolojik Turizmin Sürdürülebilirliği, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi( e-dergi), 2(2), 93-114.
  • Kotler, P.,& Levy, S.J. (1971). Demarketing, yes, demarketing, Harvard Business Review, 49(6), 74-80.
  • Kotler, P. (2000). Pazarlama Yönetimi, Millennium Baskı, (.N. Muallimoğlu, çev.). İstanbul: Beta.
  • Kotler, P.,&Armstrong, G. (2005). Principles of Marketing, New Jersey: Prentice Hall.
  • Kotler, P.,& Keller,K.L. (2006). Marketing Management, New Jersey: Prentice Hall.
  • Kotler, P. (2011). Reinventing Marketing to Manage the Environmental Imperative, Journal of Marketing, 75, 132-135.
  • Mont, O.,&Plepys, A. (2008). Sustainable consumption progress:should we be proud or alarmed?, Journal of Cleaner Production, 16, 531-537.
  • Mortensen, L.F (2006), Sustainable Household Consumption in Europe?, Consumer Policy Review, 16(4), 141-147.
  • Peattie, K (2001). Toward sustainability; The third age of gren marketing, The Marketing Review, 2,129-146.
  • Shapiro, S.J (1978). Marketing in a conserver society, Business Horizons, 21(2), 3-13.
  • Sodhi, K. (2011). Has marketing come full circle? Demarketing for sustainability, Business Strategy Series, 12(4), 177-185.
  • Torlak, Ö. (2008). Pazarlamanın Yeni Tanımı ve Pazarlama Karmasındaki Değişime İlişkin Değerlendirmeler, İ. Varinli, K. Çatı (Edt). Güncel Pazarlama Yaklaşımlarından Seçmeler içinde (s.1-29) Ankara: Detay.
  • Uydacı, M. (2002), Yeşil Pazarlama, İstanbul:Türkmen.
  • White, P. (2009). Building a sustainability strategy into the business, Corporate Governance. 9(4), 386-394.
  • Yanıklar, C. (2010). Tüketim Kültürü, Kapitalizm ve İnsan İhtiyaçları Arasındaki İlişki Üzerine Bir Tartışma, C.Ü Sosyal Bilimler Dergisi, 34(1), 25-32.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Berrin Onaran Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

IEEE B. Onaran, “Sürdürülebilirlik ve Pazarlama İlişkisi ve Pazarlamama Stratejisinin Bu İlişkideki Yeri”, Researcher, c. 5, sy. 2, ss. 30–40, 2017.
  • Yayın hayatına 2013 yılında başlamış olan "Researcher: Social Sciences Studies" (RSSS) dergisi, 2020 Ağustos ayı itibariyle "Researcher" ismiyle Ankara Bilim Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
  • 2021 yılı ve sonrasında Mühendislik ve Fen Bilimleri alanlarında katkıda bulunmayı hedefleyen özgün araştırma makalelerinin yayımlandığı uluslararası indeksli, ulusal hakemli, bilimsel ve elektronik bir dergidir.
  • Dergi özel sayılar dışında yılda iki kez yayımlanmaktadır. Amaçları doğrultusunda dergimizin yayın odağında; Endüstri Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği alanları bulunmaktadır.
  • Dergide yayımlanmak üzere gönderilen aday makaleler Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılabilir. Dergiye gönderilen makalelerin daha önce başka bir dergide yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir.