Bu çalışmanın amacı, ortaokul Türkçe dersi öğretim programının tasarlanması sürecinde Yenilenmiş Bloom Taksonomisini YBT bir model olarak incelemektir. Bu amaca bağlı olarak ortaokul Türkçe dersinin 5, 6, 7 ve 8. sınıfları için öğretim programı tasarlanmış ve tasarlanan bu programın bir bölümü uygulanmıştır. Araştırma sorularına bağlı olarak inceleme süreci, beş aşamada gerçekleştirilmiştir. Öğretim programı tasarlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerini kapsayan bu araştırmada nitel ve nicel yöntemlerin bir arada kullanıldığı “karma yöntem”in “açımlayıcı sıralı desen”i kullanılmıştır. Araştırmada nicel yöntemin kullanıldığı bölüm, öntest-sontest kontrol gruplu “deneysel desen”e göre tasarlanmıştır. Araştırmanın nitel bölümü ise “eylem araştırması”dır. Veri toplama sürecinde farklı ve çoklu bir evrenden gelen farklı ölçme araçları kullanılmıştır. Tasarlanan programının değerlendirilmesi sürecinde iç ve dış değerlendirme ile düzey belirleyici ve biçimlendirici değerlendirmelerin iç içe geçmiş yapısından yararlanılmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre YBT’nin öğretim programı tasarlama sürecinde bir model olarak kullanılabileceği görülmüştür
Yenilenmiş Bloom taksonomisi öğretim programı düzenleme model
The aim of this study is to examine the Revised Bloom Taxonomy RBT as a model in the design of secondary school Turkish curriculum. With this aim, a curriculum has been designed and partly applied for the 5th, 6th, 7th and 8th grades of the secondary school Turkish course. According to the research questions, the review process was carried out in five steps. The research which covers the curriculum designing, implementation and evaluation processes was carried out according to the “Sequential Explanatory Design” of the "mixed method" in which qualitative and quantitative methods were used together. The part, in which the quantitative method is used in the research, is designed according to “the experimental design” with pretest-posttest control group. The qualitative part of the study, in order to check the effectiveness of the curriculum designed according to revised taxonomy, was an “action research”. Different measurement tools coming from different and multiple environments were used in the data collection process. Internal and external evaluation and formative and summative evaluations were used in the assessment process. According to the results, it was determined that RBT can be used as a model in designing the curriculum
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 1 |
The journal "Researcher: Social Sciences Studies" (RSSS), which started its publication life in 2013, continues its activities under the name of "Researcher" as of August 2020, under Ankara Bilim University.
It is an internationally indexed, nationally refereed, scientific and electronic journal that publishes original research articles aiming to contribute to the fields of Engineering and Science in 2021 and beyond.
The journal is published twice a year, except for special issues.
Candidate articles submitted for publication in the journal can be written in Turkish and English. Articles submitted to the journal must not have been previously published in another journal or sent to another journal for publication.