It is known that some measures are applied at the individual and social level during the pandemic process, which is called a global trauma. Although these measures work to protect individuals from physical diseases, they are known to cause some mental health problems. Religion, as one of the coping tools used by people in the fight against psycho-social problems that emerged during the pandemic period, draws attention as a mechanism that people show more interest in, especially in times of crisis. In this aspect, religious coping comes to the fore as an important defense tool that people often resort to in the process of coping with stressful situations. In the Covid-19 process, the functional power of religion on people's mental health becomes even more important. As a matter of fact, the limited possibilities of combating the epidemic draws attention as an effective factor in turning to religion. When we look at the studies around "religious coping", it is seen that there are studies with mostly European-American centered participants/sample groups. In this context, it can be stated that there is a need for studies on different ethnic and religious groups during the pandemic process. As a matter of fact, religious coping can reveal different effects in individuals who follow different religions.
This study aims to examine the associations between fear of Covid-19, religious coping, and mental health by using a data set coming from 402 participants who are 18 and older (%55.7 women; %44.3 man). After measuring fear of Covid-19, religious coping, depression, stress, and anxiety levels of the participants, we conducted Pearson correlation and regression analyses. As expected, significant relationships were found between the main variables of the study. The findings have indicated that (a) fear of Covid-19 is positively associated with negative religious coping, (b) fear of Covid-19 is entirely unrelated to positive religious coping, (c) positive religious coping is inversely associated with depression, stress, and anxiety, (d) negative religious coping is positively associated with depression, stress, and anxiety, and (e) positive religious coping buffers the deleterious effects of depression, stress, and anxiety.
Küresel bir travma olan pandemi ile mücadele kapsamında bireysel ve toplumsal düzlemde zorunlu olarak bazı tedbirlere müracaat edildiği bilinmektedir. Bu tedbirler her ne kadar bireyleri hastalığa yakalanmaktan korusa da en iyi ihtimalle bazı ruh sağlığı problemlerine sebebiyet vermiştir. Pandemi döneminde ortaya çıkan psiko-sosyal problemler ile mücadelede insanların kullandıkları başa çıkma araçlarından biri olarak din, özellikle kriz zamanlarında insanların daha fazla ilgi gösterdiği bir mekanizma olarak dikkat çekmektedir. Dini başa çıkma bu yönüyle insanların, stresli durumlarla mücadele sürecinde sıklıkla başvurdukları önemli bir savunma aracı olarak ön plana çıkmaktadır. Covid-19 sürecinde ise dinin insanların ruh sağlığı üzerindeki fonksiyonel gücü daha da önemli hale gelmiştir. Nitekim salgınla mücadele imkanlarının sınırlılığı dine yönelişte etkili bir faktör olarak dikkat çekmektedir. “Dini başa çıkma” etrafında yapılan çalışmalara bakıldığında daha çok Avrupa-Amerika merkezli katılımcıların/örneklem gruplarının yoğunlukta olduğu çalışmaların yapıldığı görülmektedir. Bu bağlamda pandemi sürecinde farklı etnik ve dini gruplar üzerinde yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulduğu ifade edilebilir. Nitekim dini başa çıkma, farklı dinlere müntesip bireylerde farklı etkiler ortaya çıkarabilmektedir.
Bu araştırma Covid-19 korkusu, dini başa çıkma ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Araştırmanın katılımcıları kendi istekleriyle anketi dolduran 18 yaş üzeri 402 bireyden (%55,7 kadın; %44,3 erkek) oluşmaktadır. Katılımcıların Covid-19 korkusu, dini başa çıkma ve depresyon, stres, anksiyete puanları ölçülerek korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Covid-19 korkusu ile olumsuz dini başa çıkma arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki vardır. Covid-19 korkusu ile olumsuz dini başa çıkma arasındaki ilişki ise anlamlılık düzeyinde değildir. Depresyon, stres ve kaygı ile olumlu dini başa çıkma arasında negatif yönlü; olumsuz dini başa çıkma ile pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmaktadır. Ayrıca olumlu dini başa çıkmanın depresyon, stres ve kaygı düzeyleri üzerinde yordayıcı bir güç barındırdığı görülmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Doğu Dinleri ve Gelenekleri Araştırmaları, Dini Araştırmalar (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Sayı: 24 |