Bu çalışmada, Cimil Yaylası'nda üretilen balların melissopalinolojik ve fiziko-kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Cimil Yaylası (Rize)’ndan farklı yükselti ve lokalitelerden 8 adet bal örneği alınmıştır. Tüm numuneler nem, şeker, prolin, diyastaz ve 5-Hidroksimetili furfural belirlemek için standart laboratuvar yöntemleriyle analiz edilmiştir. Ayrıca standart tekniklere göre melisopalinolojik analizler yapılmış ve bal örneklerinin polen kompozisyonları tespit edilmiştir. Melissopalinolojik çalışmalarda polenlerin baskın bir şekilde Asteraceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Caprifoliaceae, Caryophyllaceae, Ericaceae, Fabaceae, Lamiaceae, Lauraceae, Onagraceae, Poaceae, Polygonaceae, Ranunculaceae ve Rosaceae familyalarına ait olduğu görülmüştür. Örneklerdeki nem miktarı 16.9-19.1, prolin miktarı ise 568-758 mg/kg olarak belirlenmiştir. Sonuçlarımız, incelenen bal örneklerinin polifloral ve monofloral olduğunu göstermiştir. Bu çalışma ile Cimil Yaylası balları ilk kez melissopalinolojik ve fiziko-kimyasal özellikleri bakımından detaylı olarak incelenmiştir. Balın melissopalinolojik ve fiziko-kimyasal analiz sonuçlarının Avrupa Birliği Standartları ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'ne uygun olduğu görülmüştür.
1919B012003596
In this study, melissopalynological and physico-chemical properties of the honey produced in the Cimil Plateau were determined. Eight honey samples were taken from Cimil Plateau (Rize province) from different altitudes and localities. All samples were analysed by standard laboratory methods to determine moisture, sugar, proline, diastase and 5-Hydroxymethyl furfural (HMF) parameters. Also, melissopalynological analyses were made according to the standard techniques and determined pollen composition of the honey samples. Melissopalynological studies showed that the pollens dominantly belong to Asteraceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Caprifoliaceae, Caryophyllaceae, Ericaceae, Fabaceae, Lamiaceae, Lauraceae, Onagraceae, Poaceae, Polygonaceae, Ranunculaceae and Rosaceae families. The moisture content of the samples was determined to be 16.9-19.1 %, the proline content was 568-758 mg/kg. Our results showed that the examined honey samples are polyfloral and monofloral. This is the first report performed on Cimil honey based on melissopalynological and physico-chemical characteristics. It has been observed that the melissopalynological and physico-chemical analysis results of honey are following European Union Standards and Turkish Food Codex Honey Communiqué.
TUBITAK
1919B012003596
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 1919B012003596 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |