In this study, water samples were taken from the drinking water of 12 villages, selected as samples from the villages in Rize province, before (April 2017), and after (August and November 2017) the fertilization period of tea farming in the area. Analysis of the nitrite and nitrate was performed on all samples, and it was seen that the nitrite and nitrate (ppm) values of the drinking waters were statistically significant (P<0.01) in relation to the pre and post-fertilization periods. The highest nitrate and nitrite values occurred in August and April, and the lowest nitrate and nitrite values were in April and August, respectively. Furthermore, there were statistically significant differences in the nitrate (P<0.01) and nitrite values (P<0.05) between all of the different villages. According to the mean results obtained, it was observed that the nitrate levels of water taken from the villages of the Çamlıhemşin (Dikkaya with 49.67 mg/L) and Kalkandere (Geçitli with 41.21 mg/L) districts are very close to the nitrate limits (50 mg/L) set by the World Health Organization, the European Community and the Environmental Protection Agency. When the nitrate values were evaluated separately in terms of periods, it was determined that the nitrate values of water taken from villages belonging to the Çamlıhemşin (59.1 mg/L) and Kalkandere (60.4 mg/L) districts in August were actually above the nitrate limits mentioned above (50 mg/L). According to the Water Pollution Control Regulation, it was determined that water samples in the villages had 3rd, and 2nd, 3rd and 4th classes of water quality in terms of nitrite and nitrate, respectively. When all of the above data is considered, the need to take measures to reduce nitrate levels in drinking water is apparent.
drinking water chemical fertilizers nitrite nitrate water quality Rize
TÜBİTAK
1919B011602666
This study was supported by TÜBİTAK. Project Number: 1919B011602666.
Bu çalışmada; Rize ilindeki köylerden (her ilçeden ilçeyi temsilen 1 köy) örnekleme olarak seçilen 12 köyün içme sularından çay tarımındaki gübreleme dönemi öncesi ve sonrası alınan numunelerde nitrit ve nitrat değerleri araştırıldı. Bu amaçla, gübreleme öncesi (Nisan) ve sonrası dönemlerde (Ağustos ve Kasım) belirlenen köylerden su numuneleri alındı. Çalışılan köylerin içme sularındaki nitrat (ppm) ve nitrit (ppm) değerleri gübreleme öncesi ve sonrası dönemler dikkate alındığında istatistiksel olarak çok önemli (P < 0.01) farklılıklar gösterdi. En yüksek nitrat (ppm) değeri Ağustos, en düşük nitrat değeri ise Nisan aylarında gözlemlendi. Nitrit değerlerinde ise tam tersi bir durum gözlemlendi. Köyler açısından değerlendirildiğinde istatistiksel olarak nitrat ve nitrit değerlerinde sırasıyla çok önemli (P < 0.01) ve önemli (P < 0.05) seviyede farklılıklar tespit edildi. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde; tüm ilçelere ait köylerden alınan suların ortalama nitrit değerlerinin sınır değerlere göre düşük seviyelerde, ortalama nitrat değerlerinin ise Çamlıhemşin (49,67 mg/l ile Dikkaya köyü) ve Kalkandere (41,21 mg/l ile Geçitli köyü) ilçelerine ait köylerden alınan sularda Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği ve Çevre Koruma Ajansı tarafından belirtilen sınır değerlere (50 mg/l) çok yakın olduğu gözlemlendi. Ağustos ayında Çamlıhemşin (59.1 mg/l) and Kalkandere (60.4 mg/l) ilçelerine ait köylerden alınan suların nitrat değerlerinin belirtilen sınır değerin (50 mg/l) üzerinde olduğu tespit edildi. Su Kirliliği Yönetmeliği’ne göre köylerdeki su örneklerinin nitrit açısından III. sınıf, nitrat açısından ise II., III. ve IV. sınıf su kalitesine sahip olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler dikkate alındığında içme sularındaki nitrat seviyelerinin düşürülmesi için gerekli önlemlerin alınması gereklidir.
1919B011602666
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 1919B011602666 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 1 |