Sebze, insan hayatı için önemli besinlerden biridir. Bazı sebzeler gerek vejetasyon sürelerinin kısa olması, gerek yetiştiği iklim koşullarının olumsuzluğu ve gerekse taze depolama ömürlerinin kısa olması nedeniyle yılın her ayı temin edilememektedir. Bu nedenle yetiştiği dönemde alınarak muhafaza edilmesi, yılın her zamanında ulaşılabilmesini mümkün kılmaktadır. Bu sebzelerden çaşır (Prangos ferulacea, Hippomarathrum microcarpum), aşotu (Coriandrum sativum L.), şalgam (Brassica rapa) Erzurum’da uzun yıllardan beri tuz ile farklı şekillerde muhafaza edilerek kullanılmaktadır. Tuz ile muhafaza yöntemi eski dönemlerden bugüne kadar gelmiş bir yöntem olup, bu çalışmada geleneksel olarak yapılan çaşır, aşotu ve şalgam muhafazası yapılış farklılıklarıyla birlikte aktarılmıştır. Günümüze kadar ulaşan bu bilgilerin bir kısmı zaman içerisinde kaybolma riskiyle karşı karşıya gelmiştir. Bu nedenle geleneksel muhafaza yöntemlerinin yapılacak bilimsel çalışmalarla hem kayda geçirilmesi, hem de besin değeri yönünden araştırılması kültürel mirasa sahip çıkılması bakımından son derece önem arz etmektedir. Bu bağlamda, yapılan araştırma yürütülecek diğer bilimsel çalışmalar için bir ön basamak teşkil etmektedir.
çaşır Prangos ferulacea Hippomarathrum microcarpum aşotu(kişniş) şalgam Brassica rapa
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 1 |