Çay (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze), bitkisi, 100 yıl yaşayabilmekle birlikte, bahçelerde 50 yaşından itibaren ekonomik anlamda verimde azalma ve sürgünlerde köre yönelmenin başladığı görülmektedir. Verimi azalan bahçelerde verimi artırmak için, çay bahçelerinin yenilenmesi yanında gençleştirme budaması uygulaması da etkin bir yöntem olarak görülmektedir. Bu çalışmada, ÇAYKUR tarafından verilen destekler ile zorunlu olan budama işleminin verime olan etkisi ortaya konulmuştur. ÇAYKUR tarafından budama işleminin ilk zorunlu tutulduğu 1994 yılında verim 852 kg/da iken, budaması yapılan çay bahçelerinde tekrar verime gelen yıllara tekabül eden 1998 yılında verim 1.275 kg/da ve 1999 yılında 1.427 kg/da olacak şekilde verimde artış görülmüştür. İlk gençleştirme budamasını izleyen yıllarda ülkemizin çay verimi, 1994 yılı ve öncesi yıllara göre (iklim faktörlerinin etkileriyle dalgalanmalar olmakla birlikte) yükselmiştir. Budanması gereken çay alanlarında gerçekleşme oranının %90’ ı aştığı yıllarda verimde daha yüksek artışlar görülmüş ve 2018 yılında verim 1.895 kg/da’ a yükselmiştir. Ülkemiz çay alanlarında, gençleştirme budamalarının yanında yenileme çalışmalarına hız verilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Sürdürülebilir çay tarımı için yenilemelerin verimli, abiyotik ve biyotik strese dayanıklı çay genotipleriyle yapılması gerekmektedir.
Tea (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze) plant can live for 100 years, however, it is observed that in gardens, the yield decreases economically and the shoots start to turn blind after the age of 50. In order to increase the yield in gardens with decreasing yield, rejuvenation pruning is also seen as an effective method in addition to the renewal of tea gardens. In this study, the effect of pruning, which is mandatory with the support provided by ÇAYKUR, on yield is revealed. While the yield was 852 kg/da in 1994, when pruning was first made mandatory by ÇAYKUR, an increase in yield was observed in the years when the pruned tea gardens returned to yield, with yields reaching 1.275 kg/da in 1998 and 1.427 kg/da in 1999. In the years following the first rejuvenation pruning, our country's tea yield increased compared to 1994 and the years before (although there were fluctuations due to the effects of climatic factors). In years when the realization rate of the areas that needed to be pruned exceeded 90%, a higher increase in yield was observed and 1.895 kg/da tea yield occurred in 2018. In addition to rejuvenation pruning in our country's tea fields, renewal works need to be accelerated. For sustainable tea agriculture, renewals need to be done with productive, abiotic and biotic stress-resistant tea genotypes.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 25 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 28 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 6 Sayı: 2 |