Araştırma Makalesi

İşlev ve mahiyeti açısından Türk şiiri antolojileri (1928-1940)

Sayı: 32 21 Şubat 2023
PDF İndir
TR EN

İşlev ve mahiyeti açısından Türk şiiri antolojileri (1928-1940)

Öz

Antolojiler ilk anlamları itibariyle seçilen edebî ürünlerin bir araya getirildiği ve kendine has özellikler barındıran eserlerdir. Türk edebiyatı içerisinde oluşturulan şiir antolojileri üzerine yapılmış incelemeler sınırlı düzeydedir. Harf Devrimi’ne (1 Kasım 1928) kadar çıkmış Türk şiir antolojilerini ele alan iki çalışma bulunmaktadır. Bunlar biri 1996 yılında yapılmış yüksek lisans tezi diğeri ise 2000 yılında yayımlanmış makaledir. İki çalışma da genel olarak antolojilerin tanıtılmasını ve birbirleri ile karşılaştırmasını içerir. Erken Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı, İnkılâplar Dönemi Türk Edebiyatı yahut Atatürk Dönemi Türk Edebiyatı olarak farklı isimlerle anılan bu dönemde neşredilen antolojiler üzerine herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Alandaki eksiklikten yola çıkarak bu makalede 1928-1940 yılları arasında yayımlanmış Türk şiiri antolojileri ele alınacaktır. Çalışmamız nazım-nesir örneklerinin bir arada verildiği 5, sadece şiirlerden oluşan 18, toplamda 23 adet antolojiyi kapsamaktadır. İncelememiz iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde bu yıllar arasında yayımlanan halk edebiyatı, divan edebiyatı ve yeni Türk şiiri antolojileri ayrı başlıklara ayrılarak bunların kronolojik sırayla genel bir tanıtımı yapılacaktır. İkinci bölüm zikredilen antolojilerin niteliklerine ve işlevlerine odaklanacaktır. Bu kısımda uygun başlıklandırmalar altında antolojilerin pedagojik işlevi, edebî bir kanon dâhilinde oluşturulup oluşturulmadıkları ve antoloji-okur ilişkisi irdelenecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ali Canip. (1934). Türk Edebiyatı Antolojisi (2. b.). İstanbul: Devlet Matbaası.
  2. Ahmet Kutsi. (1930, Temmuz). Eski ve Yeni Edebiyat. Görüş(2), s. 96-107.
  3. Ahmet Talat. (1930). Çankırı Şairleri. Çankırı: Çankırı Vilayet Matbaası.
  4. Akdeniz, S. (2000, Güz). Arap Harfli Yeni Türk Edebiyatı Antolojilerinin (1839-1928) Karşılaştırmalı İncelemesi. Muğla Üniversitesi SBE Dergisi, I(2), s. 33-52.
  5. Akgün, G. N. (2008). Sadettin Nüzhet Ergun'un Halk Edebiyatı Araştırmaları. Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).
  6. Anar, T. (2022). Janus'un Yüzü -Türk Edebiyatında Kanon ve Karşı-Kanon. İstanbul: Ketebe.
  7. Anten. (1936, Mart 9). Türk Edebiyatı Nasıl Tanıtılmalı? Akşam, 10.
  8. Artun, A. (2012). Müze ve Modernlik Tarih Sahneleri - Sanat Müzeleri I (2. b.). İstanbul: İletişim Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dilbilim

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

21 Şubat 2023

Gönderilme Tarihi

10 Ocak 2023

Kabul Tarihi

20 Şubat 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 32

Kaynak Göster

APA
Bulut, B. (2023). İşlev ve mahiyeti açısından Türk şiiri antolojileri (1928-1940). RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 32, 472-495. https://doi.org/10.29000/rumelide.1252779