Siyasal dil ve söylem: Siyasal aktörlerin Twitter kullanımları üzerine bir araştırma
Öz
Dijital kitle iletişim araçları ile sosyal paylaşım ağları üzerinden yürütülen siyasal kampanya süreçlerinin geleneksel kitle iletişim araçlarına nazaran çok daha az maliyetle ve çok daha geniş seçmen kitlelerine ulaşabilme fırsatı sunması, siyasal aktörler nezdinde bu mecraların taşıdığı önemi büyütmektedir. Dahası dijital kitle iletişim araçları ve sosyal paylaşım ağları, geleneksel kitle iletişim araçlarının sahiplik ilişkilerinden kaynaklanan anti-demokratik doğasını tersine çevirme fırsatı sunmaktadır. Dolayısıyla siyasal aktörler arasındaki rekabeti dengeleme olanağı sunan ve demokratik toplumlarda çoğulcu ideallerin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan önemli bir bağımsız değişken olarak öne çıkmaktadır. Bu çerçevede çalışma kapsamında siyasal aktörlerin seçmenlerle etkileşim kurmak amacıyla sosyal paylaşım ağlarını kullanma eğilimleri irdelenmektedir. Bu maksatla 2019 yılı yerel seçimleri kampanya sürecinde Giresun ili seçim çevresi araştırma örneklemi olarak belirlenmiş, cumhur ve millet ittifaklarına mensup iki belediye başkan adayının sosyal medya hesaplarından yapmış oldukları paylaşımlar incelenmektedir. Böylece her iki adayın da seçim kampanya süreci boyunca yapmış oldukları paylaşımlardan elde edilen nicel veriler tablolar halinde sınıflandırılmakta ve içerik analizi yapılarak, yorumlanmaktadır. Bu sayede adayların kişisel Twitter hesaplarından yürüttükleri siyasal iletişim faaliyetleri çerçevesinde siyasal aktörler ile seçmenler arasındaki siyasal dil ve söyleme dayalı karşılıklı etkileşimin yönü ve yoğunluğu ortaya koyulmaya gayret edilmektedir. Çalışmanın ortaya koymuş olduğu sonuç, dijital kitle iletişim araçları ve sosyal paylaşım ağları üzerinden icra edilen siyasal söylemin etkili bir araç olarak kullanılabileceği şeklinde özetlenebilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Althusser, L. (2010). İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları, Editör: A. Tümertekin, İstanbul: İthaki.
- Aziz, A. (2007). Siyasal İletişim, İstanbul: Nobel.
- Baym, N. (2015). Personal Connections in the Digital Age, New York: Wiley and Sons.
- Castells, M. (2006). Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum ve Kültür, C-2, Çeviren: E. Kılıç. İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları.
- Chilton, P. (1998). Politics and Language, London: Elsevier.
- Coyne, T. (1997). Sampling in Qualitative Research. Purposeful and Theoretical Sampling; Merging or Clear Boundaries. Journal of Advanced Nursing, 26 (3), pp. 623-630.
- Dijck, J. (2011). Tracing Twitter: The Rise of a Microblogging Platform, International Journal of Media Cultural Politics, 7 (3), pp. 333-348.
- Foucault M. (2006). Hapishanenin Doğuşu, Çeviren: M. A. Kılıçbay. İstanbul: İmge.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sosyal Medya Çalışmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
21 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi
7 Kasım 2023
Kabul Tarihi
20 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Sayı: 37
APA
Sadakaoğlu, M. C. (2023). Siyasal dil ve söylem: Siyasal aktörlerin Twitter kullanımları üzerine bir araştırma. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 37, 716-729. https://doi.org/10.29000/rumelide.1406059
Cited By
POLİTİK HALKLA İLİŞKİLER UYGULAMALARI BAĞLAMINDA X PLATFORMU KULLANIMI
Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.29029/busbed.1688784